Thursday, December 30, 2010

living cabin giveaway from [-suziey-] dot com

nak join contest lagi.... wush.. kan main byk saya join... mana tahu bertuah plak nanti.... Kali ni dianjurkan oleh Puan Suziey. (walaupun saya tak kenal, tp saya tetap nak join gak GA nyer coz terpesona dengan hadiah yg ditawarkan... hehehehe)

syarat-syarat memang senang bangat:-

1. make sure korang adlh follower www.suziey.com & http://suzieydotcom-in-contest.blogspot.com :)
2. buat n3 dan tepek gbr FM kt ats dlm n3 korang..nk tepek 1 pn bole..tepek 2-2 pn bole...TIDAK PERLU tepek kt sidebar..
3. submit link kt comment box n3 GA ni shja

closing date : 11.1.2011


tEcik Craft's Giveaway


CONTEST....CONTEST.....CONTEST.... I LIKE IT....

Saya nak join nie.....

Tuan Penganjur : Cik Puan Nurul aka tEcik Craft

Tamat : 29 Januari 2011.

Syarat-syarat : Sila refer blog tuan punye contest di SINI.

(saya memang sukakan bende comel-comel ni... kiut miut....)



Bola : Kalah Tapi Menang

syabas,syabas,syabas...... seronok sungguh tgk perlawanan mlm tadi. Actually, sy ni bukanlah peminat bola. Kalau ada perlawanan bola kat TV memang sy tak tgk pun. Tak berminat. Tpkan smlm memang sy heran. Cmner sy blh melekat kat tv selama 3 jam. cube bayangkan.. memang dalam sejarah hidup betul lah. Ms perlawanan bola minggu lepas mana ada saya tgk. Saya tido. Tak berminat sungguh. Pelik jugak tetiba mlm tadi belum perlawanan bermula lagi sy dh tertonggak duk kat kerusi. Bayangkan kul 7 mlm den dh ado dopan tv. isy3... musykil.... hehehehe..
Tpkan saya memang kagum gila dgn penjaga gol Fahmi coz die yang menyelamatkan keadaan. Memang bertubi-tubi asakan yang dibuat oleh pemain Indonesia. Bayangkan pemian Indonesia dapat sepakan penalti tp tak leh masuk gol.... hebat2 Fahmi menangkap bola tu.. syabas bette.... Tpkan saya ni lagi musykil lagi. Boleh plak wan ngan mak join tgk bola sekali... beriya-iya diorng tgk.. sampaikan wan nak makan mlm lepas tgk bola... bayangkan.. betapa semangat sukan nyer wan. Saya ms tgk perlawanan tu memang excited giler sampai menjerit2 lagi tu.... syiok giler.... ngalahkan laki aku... hehehehe.. laki den sonyap yo tgk bola... cm takdo perasaan...hehehehe....
Memanglah Indonesia menang smlm.. 2-1 . tp Malaysia dh kumpul 3 mata ms minggu lepas... menjadikan Malaysia 4 dan Indonesia 2. So, monang secara aggregat.... ceh, dh pandai sebut dh... hehehehe.....
My hubby smlm balik lambat... perlawanan dh mula baru die balik...ptg smlm memang die dh bgtau nak balik awal. tup2 lambat gak. Punyer excitednyer nak tgk bola sampai sy call die dekat kul 8 tu bgtau bola nak start... tp dgn selamba laki den ckp takpolah.. biarlah die start. ces.. soba yo lah den.. last2 kul 8.30 kot baru dio sampai. terus duduk ngadap tv tanpa makan mlm lagi.. dh habis bola baru die makan....

Apa yang paling saya gembira ialah esok(30/12/2010) diumumkan public Holiday.... Yahoooooooo...... Tq Pak Najib... Ke mana kite esok yang?? hehehehe

Wednesday, December 29, 2010

Hijaucantik Giveaway.


Nak join contest lagi. Syarat-syarat penyertaan ialah :-

Follower It's Umi Journal (http://hijaucantik.blogspot.com), dialu-alukan =)

Buat satu entry bertajuk 'Hijaucantik Giveaway', lekat banner di sidebar blog masing-masing berserta link backnya sekali =)

Tinggalkan hanya link di entry ini sahaja.

Tamat 31.12.2010.

Monday, December 27, 2010

Giveaway ~ Saya Nak Kain Tu!!!


Nak masuk contest lagi.... jom join lagi.... Dianjurkan oleh Syeda Collection. Pastinyer yang terbaik dari ladang.. hahaha... Nak tau entry penuh... Klik di SINI. Contest ni bermula pada 17 Dis - 21 Jan 2011 jam 11.59pm. Jangan lepaskan peluang anda....

Last Minute Perancangan Ke Kemaman, Terengganu

Bertemu kembali...hehehehe....Perjalanan seterusnye adalah ke Kemanan, Terengganu.Cm ni citenyer... Pada hr Rabu minggu lepas, My hubby bgtau nak ke Kemaman. Ada urusan skitlah. Die ajak g waktu keje ler.. tp mintk maaplah memang tak dpt nak nolong. den ni kan Wanita Berkerjaya. So, hari kerja adalah hari yang kalau blh memang taknak amik cuti...Coz minggu depannyer sy nak amik cuti plak.. Cuti minggu depan adalah wajib.. hehehehe.. So, diskas punyer diskas.. So, my hubby setuju.. kitorng bertolak jumaat mlm....So, bgtau my mom psl perancangan nie. Actually, my mom memang dh lama sgt berhajat nak g ganu.. Nak ziarah adik beradik arwah abah. dh lama sgt dh... last kitorng g ganu 2 tahun lepas. Kebetullan my hubby ada urusan kat sana, so bolehlah my mom jumpa sedara mara di sana.. Kebetullan Kerteh ngan Kemaman takdelah jauh sgt... Pastu my mom bwk Asma' skali.. Asma' ni adalah anak b.long yg sulung. die pun memang girang gumbiralah nak poie jalan. so, setelah mendapat permission dr uminyer.. so, dptlah die pegi ikut kitorng. My hubby dh berkire-kire nak bwk kete yang mana.. sama ada Wira atau Viva.... Erm...sebenarnyer ada satu lagi kereta.. tp dlm workshop.. dh lebih 2 bulan dh... Kereta Triton yang terlibat ngan accident... sedih2.... So, sy decide bwk kete wira... besar skit...Kitorng bertolak pada pukul 8.30 mlm. Ikut jalan highway.... jalan karak.... yelah.... jalan mlm takut plak kalau ikut jalan keratong.. kalau konvoi ramai2 oklah.. jalan keratong tu sunyi beb...so, perjalanan amik masa lebih kurang 5 jam sampai ke Pekan,Pahang. Masa dlm perjalanan hujan renyai2 lah.. sejuk.. sodap den tido... hehehehe... Sampai pukul 1.30 pagi. Kitorng tido kat rumah Che Abdul(adik beradik arwah abah). Memang my mom dh call hr khamis bgtau kitorng nak dtg tido rumah die.... Sampai sana, Tuan rumah dh tido beb.... Kesian diorng terpaksa bangun utk menerima tetamu ni..So, sampai jer rumah Che Abdul, kitorng smbahyang isyak dulu then terus beradu sampai ke pagi.. Pagi tu isteri nyer buat nasi lemak + keropok + kuih muih. Kenyanglah kitorng makan. lebih kurang kul 10 pagi kitorng pun bertolak ke Kemaman... yakni destinasi utama kitorng. dh salam apa semua bagaai terus my hubby shoot ke Kemaman.

Dalam perjalanan, kitorng singgah boli SATAR.... memang marvelous SATAR nyer... sodap... nanti kalau ada sapa g kunatan/terengganu, jgn lupe singgah beli SATAR tau..... Dh nak sampai kat stesen minyak Caltex, terus my hubby ckp... "tak nak singgah rumah Mak Ngah Mas ke"... untuk pengetahun Mak ngah Mas tu adik beradik arwah abah jugak. so, mak pun setuju... Kan main girang gembira diorng bila tgk kitorng dtg. Habis anak beranak die berkumpul kat rumah tu meraikan kitorng dtg.. segan plak.. siap sediakan makan tghari lagi tu.. sodap wo.. sampai bertambuh 2x. hehehe.. Lebih kurang kul 2.30 kitorng meneruskan perjalanan ke tmpt site visit... dh selesai semua skali.. lebih kurng kul 4.30 cmtu kitorng pun bertolak ke Kerteh... Sementara tu mintk my hubby carik makanan laut celup tepung...



terjumpalah satu pantai ni.. PANTAI KEMASIK. Kitorng beristirehat di sana sambil menikmati hidangan sotong dan ikan celup tepung... Best2.. tp best kat Kuala Terengganu lagi.... Pastu terus ke Kerteh untuk bermalm di sana. Kerteh ni plak rumah adik Arwah abah jugak... Maksu kitorng panggil coz die yang bongsu. Tido sana...Makan sekenyang2 nya.. yelah makan ikan fresh.. memang best... Esoknyer lebih kurang kul 9 pagi kitorng pun bertolak balik ke rumah. Dalam perjalanan sempat g membeli keropok lekor dan satar. Di makan panas2.... best3..... Kitorng mkn tghari kat Bandar Kuantan. then sampai rumah kul 10.00 mlm.... tido n pagi Isnin g keje......... Ok.. siap jugak perjalanan ku ke Kemanan... hehehehe

Thursday, December 23, 2010

Mummy Ayu Happy New Year Giveaway


Tak serik-serik lagi saya masuk contest. hehehe.. Mana tau kot ada rezeki plak. Kali ni contest yang dianjurkan oleh Mummy Ayu sempena Menyambut Tahun Baru 2011. Cukup simple contestnyer.
Syarat-syarat yang diperlukan:-

  • wajib jadi follower...
than....
tinggalkan komen kat entry nie...
"Happy New Year 2011"
plus....
kalu sapa yg rajin buat entry pasal contest nie
akan dapat extra 2 cabutan....(total 3 nama)

tarikh contest berjalan
mulai dr sekarang hingga 29 DIS 2010
pemenang akan dipilih oleh ....
hero IAN & princess IRIS mummy Ayu.

so....jom join ramai ramai!!!
kalu nak nengok hadiah
hadiah dia kat sini...


Chocolate Giveaway



dah lama tak masuk contest... kali ni saya nak masuk contest pasal chocolate ni lah. Coz, chocolate memang feveret saya.. hehehehe. Contest ni dianjurkan oleh Naufal N Nureen Ni butir2 berkaitan contest ni yer....

Syarat-Syaratnya:-

* Follow Blog Naufal N Nureen@ Thecolourfulisland
(tak wajib)
tapi nanti kalu uolls terlepas apa-apa info pasal GA ni jangan marah yer..

* Buat Entry tentang GA ni dengan tajuk Chocolate Giveaway
(tajuk lain tak mau yer)

* Dalam entry uolls mesti ada link ke entry giveaway ni
(senang kawan-kawan lain nak join)

*Letak Banner kat atas tu dalam Entry dan di sidebar
(link ke entry ini)

*Tinggalkan link entry uolls di komen box entry ini sahaja
(di shout box tidak diambil kira)

Tarikh Tutup
25-12-2010

Hadiah
Tentulah Chocolate tapi tak comfirm lagi chocolate apa....
Banyak mana pemenang pun tak comfirm lagi... mengikut banyak mana penyertaan.. kalau banyak so hadiahnya banyak la skit baru best...

Jangan lupe join tau.. kite pakat ramai-ramai join contest nie....

Friday, December 17, 2010

Planning.....

Dah lamenyer tak update blog nie... mcm bersawang dh... bz memanjang..... sepanjang minggu ni memanglah bz.. tak dapek nak koba...ponek badan ni. Malam-malam yo rs nak domam....Sakit tokak ngan selsema dh bermula. tambah bermain ngan habuk lagi... Yo lah nak buek cmno. dh tanggungjawab. Minggu ni jugaklah mcm-mcm plan untuk KELAB TOMAN. Sebenarnyer ada sedikit kekeliruan yg berlaku... Pagi Isnin minggu lepas, B.long call ckp ajak g Seri Menanti Resort.




Jalan-jalan untuk Kelab Toman untuk akhir tahun nie. Den memang tak berapa setuju. Yo lah dokek yg amat. Tak yah tido pun takpo. Sebonarnyer die mintak den carik hotel kat Melaka. Tp disebabkan den bz yang teramat sgt jadi tak dapek lah nak carik. Dio amik keputusan kitorng g Seri Menanti Resort. cito punyo cito. Last-last kitorng tukar plan. Den suggestkan ke Fraser Hill. Jauh skit dan tak ponah pegi ladi tempat nie. MCm Best yo kan... den pun apo lagi call Hotel...SilverPark Hotel kat fraser Hill.. yang tinggal hanyalah Apartment 2 bilik yo. Kitorng ade 4 family.. Ambiklah 2 Apartment. Suh b.yo call untuk kompomkan. Tgk kat internet mcm best. tp yang sebenar-benarnyer tak taulah.. tunggu den balik. baru den bagi report kek sini yo.. hehehehe... So, InsyaAllah kitorng akan bertolak dr sini pada 24hb(Jumaat) tido di sana 1 malm(25hb) then balik 26hb. Ini Perancangan sahaja. So, apa-apa hal nanti sy update di sini yer.... Tp kan saya dgr cerita kalau nak pegi kat puncak atau masa-masa nyer.. coz jalan sempit.. So, sy try carik kat internet dlm blog sesapa jer yg dah pegi... so, sy dptlah.. harap2harap kitorng tak terlepas nak naik ke puncak nanti.... DDoakan kesejahteraan Kami semua yer.... Ni saya bagi kengkawan view kat Fraser Hill. Nanti Gambar sebenar sy upload after sy balik dr sana.



Sunday, December 5, 2010

Jalan-Jalan ke Melaka

Semalam kitorng g Melaka jalan-jalan. Sebenarnyer, plan yang tidak dirancang. Saya n family bawak mak ngan wan jalan-jalan. Mak ajak ke Melaka. SO, bincang with che usop... Tanya pendapat. Kalau ikutkan ssusah plak my hubby nak bagi pendapat.. last-last jadi jugak. Tp perkara pokok yang menjadi masalah bagi my hubby adalah camera DSLR nyer yang tiada dalam genggamannyer coz member die pinjam. So, my hubby ckp kalau takde camera tak syioklah.. coz blh tangkap gambar. So, die pun call member nyer bgtau nak pakai camera. Member die keje. Kat PD. Tak leh nak keluahar.. So, tunggulah kejap. Die bgtau dalam tghari bolehlah. So, my hubby decide kitorng ke Serembanlah sementara kawannyer bg camera tu. Tunggu punye tunggu. tak muncul jugak. Sempatlah kitorng g tengok rumah kat Taman Bandar Senawang. Actually, kitorng dh beli rumah. Sekarang ni dalam Pembinaan lagi.. May be awal tahun baru siap lah. Nama Taman tu D'Latania, Taman Bandar Senawang. Boleh dikatakan setiap minggu kitorng g tgk rumah tgk progress nyer.. hehehehe...
Oklah berbalik cite tadi... Pas je kitorng g tgk rumah terus g makan kat Seremban 2. Tempat makan yang kitorng anggap sedap utk makan nasi beriani... Ni bukan kedai mamak yer... Kedai Melayu...Nama kedainyer... ala.. tak ingatlah tp dekat ngan Hospital Columbia.Kitorng pilih Nasi Beriani Ayam Madu.. My feveret.. best2....


Lepas tu kitorng terus ke Melaka tanpa camera... sedih my hubby... Kesian-kesian... Tp Yelah nak bt cmner.. org tu keje.. tak kan kite nak paksa suh die hantar jugak... consider lah skit erk.. so, Pegi Melaka punyerlah lama nyer perjalanan.. Penat duk dalam Kete jer... Jalan plak Jem ngan traffic light kat melaka yg terlampau byk... adus... tensen den dibuatnyer. Kitorng terus menuju ke Dataran Pahlawan... Jalan-jalan jer.. Niat dihati dr rumah memang nak masuk Taman Mini Asean.. Tapi apa kan daya hujan renyai-renyai.. pastu dh petang sgt plak baru ke Melaka.. So, rugi jugak kalau masuk..kitorng amik keputusan terus ke Dataran Pahlawan.. Punyer lah ramai orang.. Adus... poning palo den....macam-macam kodai ado kek Dataran Pahlawan tu.. Baju,makanan,aksesori semuo ado... Carrefour pun ado juga.. memang bosa tempatnyer.. Kalau nak beli barangan kraftangan pun byk kat sini...Semua ado kek dalam Dataran Pahlawan tu.


Pastu terus roger b.long g makan ikan bakar kat Umbai. Keetullan B.long memang ado kek Melaka rumah mak mertua nyer. Tempat yang biasa kitorng g makan di Parameswara. Memang terbaiklah masakannyer. Kitorng punyer menu... Ikan Bakar Jenahak, Ikan Siakap Sweet sour,Udang masak kunyit,Sotong goreng Tepung dan Sayur Kailan. Best-best.. makan ngan Nasik Lemak... Sorilah b,yo yer....Makan ni mak den yang belanja... Cara-cara nak makan kat Gerai Parameswara ni ialah:-
(1) Carik Meja dahulu
(2) Pegi Pilih ikan n makanan yang nak di makan.Pastikan anda beratur di barisan yang sepatutnyer.
(3) Pekerja gerai akan kire lah n amik order. Pasti die akan bagi no Meja.
(4) Pastu letaklah tag no meja yang diberi utk memudahkan pekerja tu letak masakan yang kite mintak.....
(5) Pastu apa lagi bile makanan dh sampai belasahlah makan sekenyang-kenyangnyer...
(6) Pastu bayarlah apa lagi.. tp pastikan bawak skali kertas order warna pink yang diselit pada tag no meja tue.

Monday, November 29, 2010

Taman Tema Air Desa Waterpark...



Sebenrnye kitorng memng tak rancang nak g sini.Asalnyer memang b.long n b.yo sekeluarga nak bwk anak-anak diorng mandi kat Wetworld Pedas. Kak Jan sekeluarga memang dh ada kat kg except b.yo jer. So, Jumaat mlm Sabtu tu b.long sekeluarga balik kg.. Kumpul ramai-ramai kat kundur. Malam tu diorng bincnglah nak g WatWorld Pedas tp saya tak setuju.. Ye lah kitorng dh penah pegi dh.. Air Nyer kotor lah.. tp yelah dh setahun lebih dh tak pegi.. skrng ni tak taulah.. Lagipun dekat sgt ngan rumah den.... So, saya pun search lah Desa Waterpark.. Tgk die nyer rate berapa...Bukak Website http://www.desawaterpark.com.my/

Saya saje jer paste kan maklumat skit kat sini pasal bayaran masuk ngan waktu operasi.Saje bagi info kat sapa-sapa yang nak pegi sana... ok.. berbalik pada cite tadi.... Pas je saya search terus terpikat ngan tempat tu. Tp saya tak kisahlah kalau diorng nak g jugak Wetworld PEdas.. saya ikut jer... Pastu mlm tu terus tido tanpa ada keputusan muktamad.. Saya serahkan kat B.long ngan Kak Jan. Bangun jer tido pagi tu..terus ke dapur...nak buat sarapan pagi mee goreng basah... Borak punye borak rupenyer takde keputusan nak poie mana.. terus saya suggestkan ke Taman Tema Air Desa Water Park.. Terus semuanyer setuju. Apa lagi kelam kabutlah masak utk sarapan pagi.. lebih kurang kul 10 pagi kitorng bertolak.. pegi 2 kereta jer... b.yo tak pegi tp bini ngan anak2 nyer ikut kitorng.. Tengah dalam kelam kabut nak bertolak tetiba kak Ani carik Purse nyer plak.. hilang... handbag ada.. tp purse takde.. May be tinggal kat seremban lah tu.. Apa lagi diorng pun bertolak dulu... kitorgn lambat sikit.. tunggu diorng kat hentian seremban.. lebih kurang kul 12 kot baru kitorng sampai.. Sampai2 jer ramai giler manusia.. pastu ada Hari Keluarga lagi tu.. Poning palo den... Parking pun berlapis2.. yolah dh tengahari, kompomlh ramai org dtg... Tulis kat papan tu memang takleh bawak makanan.. dalam website pun samo..kitorng pun takde lah bwk makanan... tp tgk ada org tu siap bwk bakul makanan lagi.. cis, mcm mana blh terlepas lak nie.. Maybe coz ada hari keluarga kot.. Tu pasal utk hari tu boleh bwk makanan.. tak taulah...Tp kan yang bagusnyer tempat nie.. rate nyer sama jer tak kirelah hari cuti ker hari tak cuti ker sama jer... Bayaran Masuk utk Dewasa RM20 dan utk kanak-kanak Rm14. Tp kan saya rs berbaloilah dgn duit yg saya keluar... Memang tempat mainan kanak-kanak memang banyak. Puaslah diorng mandi.. Kitorng yg dewasa ni mandi after solat Zohor...Budak-budak memang seronoklah g sana...



Saturday, November 27, 2010

Ke mana Menyepi Diri...

Tajuk pun dh macam apa ye kan... hehehehe.. macamlah ada ramai peminat tunggu entry baru den nie.. apa pun.. Coretan di dalam blog ni sebagai Diari diri untuk diluah dan dikongsi bersama. Sebenarnyer minggu ni memang bz bangat.Bermula hari Isnin hari tu memang tak sempat nak bukak blog. banyak keje kat ofis terpaksa di settle kan. Penat tul hari Isnin hari tu bermula pepagi lepas punch card jer terus g Nilai Golf Spring tolong diorng setupkan projektor coz ada meeting Kewangan kat sana. Yolah minggu lepas den nyer assistant takdo.. so kenelah turun padang.



Pastu dalam pada tgh setup projektor dpt sms dari ofis bgtau internet tak dapat. Den pun apa lagi cepat2 setup then terus jer balik poli tak sempat breakfast pun. Sampai jer poli, terus meluru ke main switch.. check punyer check memang ada problem ngan line streamyx. Coz, direct line pun tak leh.. Apalagi step seterusnyer terus call Telekom bgtau problem streamyx. Lama lak ai tipon ni melekat kat telingo tunggu no report dr Telekom.. Lomah den dibuatnyer. Lepas dapat jer no report tu, apa lagi usik lak keje lain.. ada meeting plak. janji ngan orang tu kul 10.30 pg. adus, perut masa tu tgh lapar. tp nak g breakfast cmner coz org tu dh dtg... laparnyer.... Pas jumpa org tu terus bt keje lain plak... Selesai tu baru lah g makan coz dh kul 1 ptg... poneklah badan ni. lembik dibuatnyer. Petang tu plak settled kan mana keje yang tertangguh coz hari Selasa sampai Jumaat kene g bengkel Hand on MySPATA. Ni khas untuk guna kampus baru nanti. Wakil dari poli nilai 4 orang. Kitorng kene g Cherating. The Legend Hotel. Naik Flight... Tiket Flight kul 9.30 pagi. So, terpaksalah bertolak dr rumah seawal kul 6 pagi. Sampai kat Airport KLIA dekat kul 8 pagi...





Pas jer sampai kat Airport Kuantan terus amik Teksi ke Bandar Kuantan coz baru kul 11 masa tu, check in kul 2 tak salah.... So, amik Teksi ke Kuantan. Kitorng g makan then jalan-jalan sekitar Kuantan. dulu den blajar kat Kuantan ni. Dah tinggalkan lebih kurang 8 tahun. Banyak sgt perubahan yang berlaku kat sana.. sampai tak kenal dh jalan short-cut kat pasar tu dulu.. Pastu lebih kurang kul 1 lebih kitorng pun amik teksi ke cherating plak... Sampai jer Hotel tu kitorng check in.. Punyerlah lama tunggu kat kaunter tu coz bilik tak ready. Siap Hotel tu bagi Welcome drink lagi.. tapi Fresh Orange jer ler... hehehehe.. syukur. dekat kul 3 gak kitorng baru dpt bilik... Leganyer dapat lurus pinggang ni coz penat berjalan kat sekitar Kuantan hr tu.. Kebetullan plak my assist ada kat hotel ni gantikan temapat den Meeting. Masa kitorng sampai tu, die bersama rombongan ke Kuantan. Balik dr Kuantan, die belikan Sata ngan Otak-otak.. memang best ler.. Tq zizi... hehehehe... Malam kitorng memang takde bengkel.. so, malam adalah waktu rehat...bengkel bermula kul 8 pagi sampai kul 5 ptg. ber bengkel lah selama 2 hari penuh.... hr Jumaat baru kitorng balik.. flight kul 10.15. Biasa ler amik Teksi dr Hotel ker Kuantan. Seawal kul 7 kitorng dh kuar bilik terus breakfast. then janji ngan teksi kul 8 amik kitorng.. Pakcik Teksi tu memang bagulah.. Sebelum kul 8 dh ada depan hotel... Bye bye Cherating.. Rindunyer pada Anak-anak dan Suamiku.. Sampai kat rumah dekat kul 1 tghri....



Thursday, November 18, 2010

Salam Aidiladha

rsnyer belum terlambat lagi sy nak ucapkan selamat menyambut Aidiladha. Hari ni hari ke-2 kite beraya. saya amik cuti 2 hari. Hari Selasa ngan Hari Khamis.Hari Selasa tu wajib kene cuti. Yolah ms tu lah mak den nak buat lemang ngn rendang. Then ms tu jugaklah nak poie pasar boli kelengkapan makanan untuk dijamu pada hari raya nanti. tp rs tragis gak raya kali ni. yolah bayangkan mak dh tempah buluh bt lemang lama dah tp tiba masanyer org yg amik buluh tu tak dapat plak. Habis tu berhempas pulaslah mak den ngan wan g carik buluh pagi selasa tu. Nasib den cuti. tp nasib ijat ado balik. diolah tolng sama. yolah kalau nak dikire kudrat mak ngan wan tak dapeklah.. diorng dh tua beb. lagi pun chu mad Nor ada tolong tebangkan buluh. selamat. Pastu plak inside3n ke-2. Mak dh lama plan nak masak lauk rendang itik untuk di makan bersama nasi impit+kuah kacang. Tup-tup pagi selasa tu jugak mak ngah dtg bgtau org yg mak order itik tu balik kampung. isy... terkena lagi mak den. tak do jokilah nak makan rendang itik. nak buek cmno... redha yo lah... Apo laie kolam kabutlah boli ayam. daripada rendang itik ke rendang ayam... hehehehe.... Menu kitorang di pagi raya adalah.....




Lupe lak nak cite, raya tahun ni giliran kat rumah mak ialah keluarga b.yo,keluarga Bangah ngan keluarga den. B.long sampai kat rumah sebelum solat zohor. So, kitorng berkumpul lah secara berjemaah hari raya tu... Kitorng dapat banyak daging korban tahun nie. Kebetullan plak mak bt korban untuk diri dan anak2+cucu yang belum berkorban. So, dapatlah byk daging korban. Pengsan nak makan daging nie.. Makan daging ni bukan apa, terselit kat gigi. tu yg susah tu. Walau apa pun moga ibadah qurban ini diterima oleh Allah sebagai bekalan di akhirat nanti. Amin...
Sambung cite beraya kat rumah mertua plak. Lepas jer Zohor, kitorng bergerak ke Senawang.. Beraya kat sana. Kebetullan kitorng sampai, keluarga Mertua Yem datang beraya. So, sempatlah tolong Akma(bini Yem) hidangkan makanan. Menu kat sana Laksa,rendang daging, rendang Ayam pencen, Ketupat palas+kaya, nasi impit. tak lama lepas tu keluarga abg Zali pun sampai untk beraya jugak.. so, berkumpul lah kitorng kat sana. makan..makan..makan..borak..makan... itulah keje kitorng... hahahahaha.... Kitorng balik kundur smula malam selepas solat isyak.. pastu sambung makan bihun sup tulang plak mak den buat... wush.. ponoh perut den....

Saturday, November 13, 2010

PAPA & BABY CONTEST ! !




Saya nak masuk contest lagi nie... kali ni contest ni dianjurkan oleh mamiuyun.
gambar yang saya pertaruhkan ialah teng ten teng.......



Nama Ayah : Mohd Yusof Sojahan
Nama Anak : Aiman Zakwan
Unur Anak : 3 Tahun 8 bulan

Jom semua kite pakat-pakat join contest ni. Maklumat lanjut di blog mamiuyun

Friday, November 12, 2010

Esok cuti.... Best3...

Bestnyer esok cuti... boleh g jalan-jalan.. erm.. sebenarnyer malam ni saya plan nakl buat kek coklat.. malam tadi siap planning nak g kk mart beli kelengkapan nak buat kek... Pastu tadi lupe lak nak bwk resepi utk tgk bahan-bahan yang perlu dibeli.. terkubur sudah kek coklatku... Terliur rasenyer nak makan kek coklat nie...

Sebenarnyer kek coklat ni saya dapat resepi kek ni dari Kak Ani(SIL). memang kacang goreng jer buatnyer.. tak payah pakai mixer. Tu yang best.. Tinggal lagi sy tak berapa pandai buat topping.. nak kene blajar nie.. Nanti senang-senang saya tepek resepi kat sini erk... tungguuuuuu.. hehehe
Saya nak cite plak planning untuk esok. Saya plan esok pepagi buta nak bwk mak g pasar... beli lauk untuk seminggu. simpan.. nanti senang mak nak masak time saya p keje. Pastu siap-siap nak ke Seremban. Kat seremban nak g ganti bateri jam.. baterinyer dah kong king kong.. hehehe.. Pastu my hubby nak tgk jam.. so, nanti lehlah tgk skali.. Pastu g jalan-jalan lah kat tmpt shopping.. hehehehe.. saje cuci mata... mana yang berkenan, blhlah sambar... hehehe... jgn rambang mata cik non...hehehe.. sekadar mengingatkan diri sendiri.
Lepas g Seremban sok, balik Senawang. Minggu ni turn rumah my MIL. Tido sana ler. Lama dah kitorng tak tido sana.lagi pun nanti Raya Haji saya cuti hari Selasa(mantai)jer. Hari Khamis dh keje.. so, memang tak tido sana lah.. Di Kesempatan yang ada, saya g lah tido skali hr Sabtu nie. Terhibur gak diorng ngan gelagat Anas ngan Aiman. Yelah kat rumah Senawang tu takde budak kecik.. kalau kitorng datang terhiburlah diorng skit.... oklah.. saya nak layan anak-anaklah.. Kite jumpa di entry yang lain erk...

"ARE U THAT LUCKY ONE..???GIVEWAY"...




kali ni saya nak masuk contest lagi.. macam senang jer contest ni.. mana tau bernasib baik plak... mengena.. hehehehe... lagi pun blhlah saya kenal kawan-kawan blogger yang lain... walaupun saya tak kenal tuan punyer blogger tp saya tetap nak join contestnyer.. hehehe...
Tengok pada gambar princess Tihah ni memang comel... siap ada baju lady bird lagi... ok Tihah, jangan lupe pilih auntie tau.. hehehehehe..

Apa pun kalau korng nak join contest ni klik pada That Something About Me

Thursday, November 11, 2010

Lucky Draw Anak Ayah



Salam

Saya yang mencuba nasiblah. Inilah first time saya sertai contest melalui blog ni. Mana tau ada tuah plak... kat sini saya tepek contest berkenaan untuk tatapan pembaca semua sekali gus join contest nie.

Contest ni adalah anjuran Aisha dan Ayem

Lucky draw ni senang jer, Follow syarat - syarat penyertaan kat bawah

Lucky draw ni terbuka untk semua, ada anak ker, takde anak ker, budak kecil ke, budak besoq ker..asalkan rakyat malaysia..

"LUCKY DRAW ANAK AYAH"
bermula dari 27 Oct 2010 sehingga 12 Nov 2010 jam 10:00 pagi


Syarat - syarat penyertaan

1st - MESTI follow blog Adyshariz dan Life is Fun

2nd - Letakkan Banner kat atas beserta LINK ke entri ni di sidebar

3th - Tinggalkan jejak anda di ruangan komen
letakkan sekali ID follower dan link ke blog korang

Senang kan !!...
pada yg buat entri, akan ada 2 cabutan untuk korang
Kalau tiada 1 cabutan aje..

Nak tau detail... apa lagi terjahlah blog ADYSHARIZ

Monday, November 8, 2010

Percutian ke Pulau Pangkor Part 3

adus.. cepatlah habis entry percutian nie... saya janji kali ni mesti habiskan jugak.. ni masuk hari ke-2 kitorng kat pangkor. pagi-pagi g breakfast dulu kat resort... kire banyak gaklah menunya.

pastu kitorng pun masuk bilik. Aiman dan ayah nyer tukar uniform.. g mandi swimming pool. tu lah keje anak beranak...kebetullan plak hujan renyai-renyai.. so sy tak turun ler... saya ngan anas duduk bilik.. bagi Anas susu then terus die tido.. saya sekodeng dr balconi.. belek DSLR.. hehehe..

Pastu lebih kurang kul 12 tghri kitorng kuar ke pekan teluk nipah.. mintk resort call kan taxi.. kat sini taxi, diorng pakai van.. w'pun kami berempat tetap bayar untuk satu van gak.. die mintk Rm70 round sekitar teluk nipah.. my hubby mintk kurang.. last-last die bagi gaklh kurang RM60 untuk 2 1/2 jam.. kite pemandu ni bagus gak.. die terangkan tmpt-tmpt yg kitorng lawat.. byk informasi berguna dr die ler.... kitorng g byk gak tmpt... tmpt buat Kapal nelayan, Perkampungan pertama di teluk nipah, batu bersurat, tokong apa tah then kota belanda... pastu g pantai teluk nipah makan tghri.. kitorng bungkus skali makan malam.. lebih kurang dekat kul 3 baru kitorgn smpai hotel...
Sampai jer hotel terus rehat jap.. then jalan-jalan sekitar hotel... best gak.. kitorng kirenyer mengembara kawasan resort tu... not bad lah..

pastu hujan renyai-renyai plak... kitorng pun naiklah atas... my hubby ngan aiman tukar suit.. apa lagi mandi ler... saya ngan anas pun ikut jer... puaslah anas mandi.. then hujan lebat. saya bawak anas naik dulu.. my hubby ngan aiman tinggal mandi... Anas dh kesejukkan... terus bagi die susu... then terus anas tido.... saya tgk movie kat laptop.. cite jin notti.. hehehe.. lebih kurang 1/2 jam kot, my hubby ngan aiman pun naik.. anas plak bangun... apa lagi tutuplah movie.. anas kacau... saya pun baring-baring ler.. hujan beb.. tido pun sodap... pastu mlm kitorng tak keluar except my hubby.. die kuar shoot pemandangan waktu mlm.. hehehe...

Esoknyer kitorgn check out.. sebelum check out my hubby ngan aiman g mandi lagi.. adus.. ponek den dibuatnyer.. saya ngan anas duduk bilik jer.. lebih kurang kul 11 kitorng check out.. then naik bas sampai jeti.. seperti biasa beg-beg semua diorng bwk.... tak ramai sgtlah naik feri.. masa tu ombak besar jugak.. takut gaklah.. pegang kuat-kuat anas.. then kitorng naik feri kul 12.45. sampai kat jeti lumut kul 1 lebih.. terus beli barang skit then terus amik kete bertolak ke Sabak Bernam... Makan kat rumah Nenek.. macam-macam ada... lebih kurng kul 4 lebih kitorng bertolak balik.. sampai kat kundur lebih kurang kul 9 lebih... itulah cite percutian kami ke Pulau Pangkor.... Ikuti percutian kami ke destinasi seterusnya... hehehehe

Sunday, November 7, 2010

Percutian ke Pulau Pangkor Part 2

Saya teruskan entry Part 1 hari tu. Pagi tu kitorng bertolak ke Jeti di Lumut lebih kurang kul 10 pagi... Nenek masak nasik untuk kitorng. Suka tul die kitorng tido rumahnye. Yelah die tinggal sorang. So, kitorng balik terhiburlah skit... ecewah... hehehehe...selesai jer sarapan pagi then packing baru segala, kitorng bergeraklah ke Lumut. Ingat nak singah Pekan Sabak Bernam. Saje cuci mata... tp last sekali tak singgah pun.. Yo lah porut dh ponuh, mata dh ngantuk.. nak jalan pun malas. So direct je lah ker Lumut. Sampai-sampai Lumut lebih kurang kul 12 tghari. Carik Parking yang bagus skit.. yolah nak tinggalkan keta sampai hari Selasa beb. Kitorng dapatlah sewa sehari RM10. so, 3 hari kenelah charge RM30 jer. Kire murahlah jugak.. dh selesai bayar. Angkutlah semua barang-barang keperluan untuk kami survive selama 3 hari kat pangkor. hehehe... Selesai jer kemas barang kitorng pun jalan-jalan kat kedai-kedai di Jeti Lumut sementara kaunter bukak kul 1 tghri. coz kitorng nyer feri kul 1.45 ptg. g lah carik cermin mata Aiman.. Dapatlah kat kedai Cina harga RM4.90. Suka kan main die...Bukan cermin mata biasa tu.. cermin mata untuk menyelam tu.. Lepas jer acara beli barang skit... kitorng decide nak beli nasi ayam bungkus jer coz perut masih kenyang.. So, orderlah 2 bungkus Nasi Ayam. Lebih kurang RM4.70/bungkus. Lepas je beli makanan, tgk jam dh kul 1 tghari. So, kitorng apa lagi dgn segera lah ke kaunter untuk beli tiket.

Disebabkan kitorng nak g bercuti di Pangkor Island Beach Resort, so kene naik feri yang terus ke Jeti Pulau tersebut. dan disebabkan itu jugaklah kitorng kene bayar lebih skit ler.. RM19 pergi balik untuk seorng... Aiman ngan Anas tak kena bayar lah... dh Selesai bayar tiket, Kitorng pun tinggalkan beg semua kat kaunter tu coz pekerja hotel tu yg tolong kitorng bawak beg sampai ke hotel. kitorng berlenggang kangkung jer lah.. peh, lenggang apo... bawak beg susu anas ngan segala kelengkapan die ngan aiman ler.. berat beb.. My hubby plak pikul laptop... masing-masing dh ada beban untuk di bawa... hehehehe.. pas tu kitorng pun naik feri.. tak ramai.. best2.. Yo lah hari Ahad beb.. Mana nak ramai org... so, suka hati yolah nak amik tmpt duduk yang mcm mano....Perjalanan amik ms lebih kurang 1/2 jam jer... Feri memang besarlah.. sampaikan blhlah duduk kat bhgn luar feri untuk merasai kenikmatan laut... saya ngan anas duduk dalam jer.. bahaya beb.. jatuh anak den ni kang sapo plak yg nak bertanggungjawab...


sampai jer kt Jeti resort tu.. tgk dh ramai org yang menanti untuk ke Jeti Lumut.. diorng masing-masing nak baliklah tu.. kitorng plak baru dtg.. hehehehe.. Feri ni kongsi ngan org yg nak g tido kat Teluk Dalam... Sampai kat Jeti Resort, tgk dh tersedia bas untuk angkut kitorng ke hotel. Wush, bestnyer.. Macam tuan, den sekojap.. hehehehe.. dokek yo tp kalau jln kaki adolah lebih kurang 10 minit... hehehehe...Sampai kat lobby resort, kitorng disambut ngan welcome drink... Dio buek air sirap+limau.. sodap.. sojuk sampai ke anak tokak.. hehehe.. pastu check in.. kitorng dpt bilik pasific wing 242... betul-betul se aras ngan lobby. kat situ, kitorng bilik firstlah.. agaknyer die tgk aiman ngan anas kot tak reti diam, terus bagi bilik yg paling dokek..

hehehehe....Sampai kat bilik terus kitorng solat secara bergilir-gilir then makan bekalan tadi.. pas makan semua eh tido... sampai kul 6 baru bangun... terus bwk budak2 ni jln-jln kt situ... Aiman suka betul tgk ada swimming pool.. berjooh mandi beb.. Anas pun tumpang sekaki.. hehehehe. Pastu kitorng makan malam kat Hornbill Restaurant kat Resort ni. Harga buffet Rm75/person. So, kitorng habis dlm Rm150 ler. Aiman ngan Anas tak kene coz kecik lagi.. macam-macam makanan ado... konyang porut den....

Pastu kitorng duduk bilik ler.. sekoding dari balcony bilik.. hehehehe... Sambung untuk Hari ke-2 plak...

Thursday, November 4, 2010

Percutian ke Pulau Pangkor Part 1

Hari Ahad yang lepas kitorng sekeluarga bercuti ke Pulau Pangkor. Sebenarnyer dah lama my hubby plan nak ke Pulau Pangkor coz kebetullan die dpt Voucher percutian ke Pangkor ISland Beach Resort. Tp sebenarnyer sy takdelah nak pegi sgt coz takde tmpt shopping... hehehe. Itulah kojo eh shopping tak sudah-sp kesian plak... Aiman pun dh heboh kat kawan-kawan yang die nak g Pulau Pangkor. So, akur lah dgn kehendak bapak and anak. Kami bercuti 3 hari 2 malam. Memandangkan perjalanan ke Lumut memakan masa hampir 5 jam. so, kami amik keputusan untuk tido di rumah nenek kat sabak bernam. Kitorng bertolak dr rumah kundur dalam kul 4.00 ptg then terus ke senawang dulu jumpa MIL. Then dh amik pesanan barang dr MIL, lebih kurang kul 6.00 ptg kitorng pun bertolak lah ke Sabak Bernam. Kami hanya singgah makan kat Tanjung Karang iaitu restoran terkenal Satay Hut.Kitorng meme biasa singgah sini makan kalau balik dr sabak bernam, Satay die memang mervelous lah.... sodap..


lebih kurang kul 9 lebih kitorng sampai kat rumah nenek. Aiman dh tido. Anas plak berjaga. adus... kebetullan ada perlawanan bola antara N9 vs Kelantan.. so, kitorng tgklah tv sambil gilir-gilir solat coz Anas menangis kalau tinggalkan sorang. Die tak biasa ngan Nenek. Yelah enjin belum panas org tua-tua ckp.. hehehehe. tp lama-lama tu die oklah... sampai-sampai jer rumah nenek memang dh siap bentang tilam untuk kami beradu. Tima kasih nenek. Sambung Part 2 plak..

Thursday, October 28, 2010

Wush.....DSLR

hebat-hebat... tgk tajuk pun dh hebat kan.... wush... semangat nak g jalan punyer pasal sanggup beli dslr... sapa lagi kalau bukan my hubby... sebelum ni memang die dh hajat dh nak beli dslr ni. Punce nyer camera digital kitorang tu jual kat b.yo bile kitorng dpt Video Camera Panasonic. Video ni dpat free coz my hubby beli LCD Samsung 52 inci... Tp bile test mcm tak cun amik gambar. Kalau video memang excellent ler....Yo lah namo pun video cam dh tontulah lobih pd video.... So, atas sebab tu lah dio boli...sapo nak pinjam.. angkat kaki.. hahahaha... setakat angkat yo lah... tak do maknonyer laki den nak bagi pinjam... barang baru beb... hehehehe.... lupo lak nak bgtau model yang dibeli NIKON D3100..... explore jangan tak explore.. Jangan lupo nantikan gambar-gambar yang menarik untuk meriahkan lagi blog ni......
ni den tepek gambar NIKON D3100...



Wednesday, October 27, 2010

Internet Problem Plak

Adus... hari ni internet kat ofis problem plak. pagi tadi sblm g meeting kat tapak, internet ok jer... balik jer dlm kul 2 lebih kak wawa bgtau internet problem. apa lagi check lah mana yang patut... kalau direct pun problem gak... so, terus call 100.. buat report ler.... harap-harap esok oklah internet nie...SEMUA ORG KAT OFIS KENE BERSABAR YO..... Pastu plak kojo den tak siap lagi.. dateline 29hb nie... terpaksa bwk balik kat rumah bt kerja. tp still kene bt kat ofis gak esok coz bende ni ada kaitan ngan staff lain.. adus.. tertangguh lagi kojo den.....

Tuesday, October 26, 2010

Penat Bekerja Seharian...

Adus.. penat tul kerja hr ni.. tensen pun ada. dari pagi bekerja sampailah balik tadi. tak sempat nak bukak facebook ker email ker.... semua tak dan. ceh, mcmlah penting sgt itu semua erk.. hehehehe.. tp nk bgtaunyer email memang penting ler... Pepagi buta lagi big bos dh call tanya pasal kerja. Adus, jem kejap pala otak ni. tp walau mcm mana pun dapat diatasi dgn kebijaksanaan ilmu yang ada. hehehehe... then bt kerja jap... pastu dalam kul 8 lebih terus g minum kat kedai pak Jenal. Menu sama cm hari-hari sebelum nie. Lepas jer minum terus g kat admin bt keje godek pc. poning palo den. pc tu dh jadi bengong. sampai ko potang den kojokan pc tu.. dh ok tp ada plak application yang tak leh run. esok plan nak bwk pc tu naik atas lah sonang skit kojo den. hehehehe. esok sambung smula tp pagi sok pagi ado meeting kat tapak kampus baru. jawabnyer potanglah baru leh sontuh pc tu....





Monday, October 25, 2010

Jalan-jalan ke Zoo Negara Kuala Lumpur

Hari Sabtu hari tu kitorang sekeluarga g jalan-jalan kat Zoo Negara. Bertolak dari kundur dalam kul 9.30 pagi. Pastu terus shoot ke rumah Bangah coz my hubby nak amik pc bangah untuk repair. Sambil tu tinggalkan mak kat rumah bangah coz mak tak nak ikut. So, dalam kul 11.00 kitorng bertolak dr rumah bangah. Jumpa Yem n bagi pc bangah kat rumah die kat setapak. Pastu perut lapar plak. singgah Wangsa Walk t makan KFC.masa tu jam dah kul 12 lebih. Pas makan terus menuju ke Zoo Negara. kitorang takut tertinggal show plak..
Pertama sekali bila dh sampai kat Zoo Negara tu of course ler kene parking kete. Kene charge dalam RM4.20 per entry. dh nak keluar baru bayar parking lah. Then keluarga stroller bagai untuk anas duduk. Aiman pun tumpang sekaki duduk dlm stroller ni. Nasib bawak stroller yang besar, senanglah 2-2 bujang ni naik.. hehehehe... pastu terus ke kaunter. tgk-tgk tiket dh naik harga. Sebelum ni kitorang pegi jugak dalam tahun 2008. masa tu tiket baru Rm15. Naik trem free. Tp sekarang ni wush..... tgklah kat bawah ni harga tiket terkini untuk tahun 2010.