Tuesday, October 29, 2013

love u mr arrogant

Saya telah berjinak2 dgn cite drama tv3 nie... best jugak.. kelakar... saya sebenarnyer tgk cite ni dh tengah2 sejak berpantang nie... so, gigihlah mencari video untuk episod2 yaang saya tak tgk... tetiba jumpa web yang tgk online..... web nyer:love u mr arrogant www.dailymotion.com.
Sebenarmyer web ni bukan saje ada cite ni tp lebih pada tu... jengok2 lah sweb ni kalau nk tgk online mana2 episod drama yg tertinggal....


Thursday, October 24, 2013

Saat Melahirkan Arif Zakwan Part 3

Setibanya saya di Bilik Bersalin, Dr check laluan lagi... die ckp 3cm.. lambat lagi nie.. seblm check laluan, die masukkan tiub kat pundi kencing... saat ni memang sakit.... 2 kali saya kene masukkan tiub tue... pastu die pecahkan air ketuban. nurse psngkan tiub air ngn ubat bagi gesa utk bersalin cepat. ms tu sy tgk che usop dh masuk dalm bilik bersalin. bersama saya utk kali-2. Saya memang rs sakit sgt. mcm nk tercabut pinggang dibuatnyer. ada nurse pelatih bersama saya utk monitor jantung baby. saya tidak bercakap apa2 pun melainkan menyebut 'Subhanakainnikuntuminazzolimin' kerna menahan sakit. lebh kurng pukul 2 saya ckp ngan che usop. Saya kesiankan die... saya suh die g solat ngan makan dulu.. takut saya lama lagi nk bersalin(Dr bgtau). Die pun pergi meninggalkan saya dan nurse. Saya menahan kesakitan yg tidak terhingga. pastu dalam kul 4 camtu che Usop masuk semula. lebih kurang kul 4.15 ptg, Bila nurse tgk saya dh tak tahan sgt, die cube check bukaan saya. die tak berjaya check. last2 panggil Dr. Dr check dh 7 cm. die kata lama lagi.. nanti kul 7 check smula. gile punyer Dr. Saya rs cam dh tak tahan.. die blh ckp lama lagi...

Lebih kurang kul 4.30 saya bgtau nurse pelatih tu yg saya dh tak tahan. rasa am nak buang air besar. kelam kabut semua orang sediakan peralatan semua. Saya memng dh tak tahan. saya teran jer... ms tu hanya Allah jer yg tau cmner perasaan saya. Saya rs cam ada satu beban besar yang nk dikeluarkan. Sy kumpulkan sepenuh tenaga utk saya teran. Misi saya hanya satu utk Keluarkan baby. Saya tekad... rsnyer 3 kali saya teran, baru keluar semuanyer pukul 4.45 ptg.. ms tu rs lega sgt... Saya rs terharu... mcm sambut baby pertama..... Saya ucap syukur pada Ilahi. Nurse tunjuk baby kat saya.. Baby Boy... Alhamdulillah, sempurna anggota dan tiada masalah apa2..... lega.. syukur yang tidak terhingga....

Dah selesai semua skali, tunggu utk jahit plak... jahit ni memang rs sakit kalau kene di bhgn luar.. tp saya jahit skit jer.. 4 dalam 2 luar.. tak koyak sgt.. maybe baby kecik drpd sblm ini. 3.2kg.... pastu dalam kul 6 lebih nurse tolak saya masuk wad.. ms tu semua ahli keluarga ada kecuali keluarga bangah, diorng tunggu kat rumah.... 

alhamdulillah... selesai entry melahirkan Arif Zakwan....

Saat Melahirkan Arif Zakwan Part 2

Sambungan entri sebelum nie. Lebih kurang pukul 2.30 ptg saya dapat katil. alhamdulillah. duduk betul2 atas kipas... lega.... tetiba lebih kurng 30 minit cmtu, nurse tu bgtau tukar katil.. kene duk dpan. alamak, kipas plak jauh dari katil. berasaplah dibuatnyer. sampai ke mlm sy berkipas guna surat khabar. mmang dugaan sungguh. Ptg tu che usop dtg melawat. mintk die belikan roti. taku mlm nanti lapar plak. pastu saya bersadai2lah duduk kat wad tu ditemani kawan2 yang pelbagai penyakit. yang sama masalah ngan saya ada 5 orang. saya selalu g berborak. kadng2 sampai ke hujung wad saya jalan. saje nak bg senang bersalin. Dalam pada jalan2 tu, saya terjumpa ngan akak yg saya sama checkup kat pedas. die dh bersalin. baby girl.tp operate. die br bersalin pagi tu.. kesian.. meme tk dpt bangun... kitorng yg sihat ni tlng amik anak die utk bg kt die bile nk nyusu.... azab rsnyer...

Keesokknnyer, pg lg saya dh mandi.. coz nk serah diri utk masuk ubat. lebih kurng kul 7.30, beraturlh kitorng 5 org utk Dr masukkn ubat. sebelum masuk ubat, Dr tu check bukaan dulu... ms check tu meme sakit... tak bukak laluan lg katanyer.... ms masuk ubat tak sakit langsung...pastu nurse tu tolak guna kerusi roda. ubat tu namanyer postrin tk salh. kene duduk atas katil selama 4 jam tak salah... ms tu perut sy dh memulas2.. sakit.... tp still blh tahanlh... sampailh kul 2 ptg, Dr dtg utk check bukaan... tgk baru 1cm... relaks jer.... ada yg sama ngan sy dh bukak 4 cm.... sampailh bwk ke mlm... sy still cmtu gak... dh seluk 4 kali... tp masih 1 cm jugk.... kali ni tkde Dr benggali... selmt.. kalat tak azab dibuatnyer...Mlm tu nurse suh sy duk blkng coz dekat ngan diorng.. senang diorng nk monitor sy.sekali lg takdo kipas. memng sy tak dpt tido... mn risau tk besalin lg... panas lg... pd che usop sy luahkn melalui sms...

Keesokknnyer, sekali lg saya beratur utk Dr check laluan... Dr check dh 3 cm... Dr bgtau terus masuk bilik bersalin kalu kosong nanti.. so, takyah nk masuk ubat or tiub... darah dh kuar sejak ptg smlm lg... saya pun menungguh dgn sabar.. perut dh lapar... nk tunggu mkn tghri.. sambil tunggu tu lebih kurng kul 11.30 nurse panggil ngan kerusi roda ajak g bilik bersalin... aduhai... saya terpaksa akur walaupun perut tgh menahan kelprn.... mau taknyer hanya berbekal air milo ngan sekeping roti jer sy mkn pg tue... saya sms che usop bgtau nk masuk bilik bersalin....

jeng... jeng.. jeng....nantikn entri seterusnyer......


Sunday, October 20, 2013

Saat ketika melahirkan arif zakwan part 1

Tanggal 3/10/2013 iaitu hari lahirku, aku telah daiarahkan oleh doktor utk masuk wad kerana sudah cukup 40 minggu utk melahirkan baby. Kalau ikukan blh tunggu 6 hari lagi... Tp memandangkan saya telah di trace ada kencing manis, so takleh tunggu lagi.... Kene keluarkan baby jugak ikut due... lebih kurang pukul 9.45pagi bertolak ke HTJ Seremban. Hati dh berdegup-degup kencang... Takut.. Hanya Allah yg tau perasaan masa tu... Yelah dah 4 tahun tak mengalami pengalamn nie... Lebih kurang kul 10.30 pagi cmtu  kitorg sampai kat tingkat 1. Kene buat pemeriksaaan dulu pastu diarah masuk wad.

Ms tgh interview dgn doktor tu, doktor tu bgtau kenapa tk dtg smlm.... Sepatutnyer kene dtg smlm then hr ni masuk ubat.. Aku bgtau dh doktor pedas arahkn dtg hari ni... So, aku follow jerlh.. Bengong doktor nie.... Lama gaklh duk kat situ... Die check laluan semua baru 1 cm... Pastu die ckp masuk wad, esok pagi baru masuk ubat. So, hari ni die takde bt apa2.... Cmtu plk... Prosedur.. Ikut jerlh... Lebih kurang akul 12 cmtu saya tiba kat wad 1a. Ramai gile orang.. Sampai pasang akatil bawah.. Aku dh cuak... Jgn dpt katil bawah suadah.. Naya beb... Aku terus ke kaunter nurse.. Nurse suh duduk atas kerusi dulu...coz tak cukupa katil......sudah... Die bg makan... Aku tak lalu... Che usop dh gerak g keje.. Aku suh g keje coz nak buat apa tunggu aku... Aku bukan dh nak bersalin pun... Tunggulah aku atas kerusi tue....lebih kurang 5 org senasib ngan aku...