Wednesday, December 28, 2016

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : Masjidilharam

Masjidil haram terletak di Mekah. Masjidil haram ini mempunyai puluhan pintu masuk. Pastikan anda tgk no pintu mana yg masuk bg mengelakkan tidak sesat. Masjid ini tidak diasingkan pintu utk lelaki dan perempuan. Sume blh masuk. Kite akan bercampur lelaki dan perempuan. Cume pada waktu solat akan diasingkan perempuan dan lelaki tetapi tiada tanda pun kawasan perempuan ker lelaki. Jika kite lihat lelaki ramai.. so, blhlah duduk situ jika kite lelaki. Biasanyer kawasan solat lelaki lebih byk drpd perempuan terutama yg berhampiran dgn kaabah. Air zam meme bersepah2 disediakan. Anda kene alert. Ada diantaranyer hanya air minumam bukan air zam zam. Biasa die akan labelkan sama ada air zam zam atau air minuman.



Askar yg mengawal masjidil haram adalah kebanyakkan lelaki. Pakai baju mcm askar. Jika telah menghampiri waktu solat, pintu2 masuk akn ditutup jika sudah penuh dgn jemaah. Biasanyer yg bukak.. pintu yg ada eskalator. Pintu lain diorng tutup dgn tanda 'crowded area'.  Ramai jugak jemaah yg solat di dataran. Sbrnyer kalau ikutkan ada jer kosong bhgn dalam. Kite kene pandai carik. Kalai kite seorng atau dua org meme senang nak selit2. Pasti ada tmpt solat dalam masjid. Kalau guna wheelchair yg susah skit. Dalam masjidil haram ni tkde sportcheck bagai mcm masjid nabawi. Bawaklah apa yg nak bwk. Tu psl kadng dalam masjid kite tgk beg pakaain besar2.. diorgn tido dalam tu. Mungkin tkde tmpt tinggal. Biasa sy tgk org pakistan or org india. Mataf diorng dh bukak. Dh tkde lagi. Yang ada mataf utk kerusi roda ajer. Blhlah kalau nak solat situ jugak. Masih terdapat kerja2 pembinaan lagi di masjidil haram tp tkdelah berhabuk or berdebu. Tambah2 sy pegi pd musim sejuk. nyaman ajer. Meme ada keluar matahari tp tkde lah terik. Biasa2 ajer..kawasan utk tawaf di kawasan bawah pun dh luas.. kire selesa jugak tawaf kt bawah tp kalau org ramai, berhimpit2 jugaklah. Banyakkan berdoa pada Allah semoga dipermudahkan urusan. Ketahui lah semua bahawa tempat saie bukan kwasan masjid. So, seeloknya, bile masuk waktu solat keluarlah dr tmpt saie dan cariklah ruang di dalam masjid utk kite kumpul pahala solat di dalam masjid.

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 18 Dec 2016

Kitorng selmat sampai di klia pada pukul 8.30pg. Sbnrnyer cuak jugk semntra nk sampai ni. 2 kali cuaca buruk... meme bergegar kuat kpl terbng tu. Sy bykkn berzikir... takut jugk apa2 jadi. Alhamdulillh, selamat sampai. Amik beg yg lama. 2 jam jugklh nk keluar ms tu. Tgk2 mak ngan adik che usop dh tunggu. Keluarga kak ika pun sama dh tunggu. Byo kt kete.. die jemput blong. Ayah che usop jemput kitorng. Sampai kg lebih kurng pukul 11 lebih. Mak dh siap masak dh.. panggil hidhir baca doa selamat. Menu masakan ikan patin msk twmpoyak, rendng daging, gulai pucuk ubi dan ayam masak merah. Wow.. terangkat. Terasa kenikmatan makanan setelah 2 minggu makan makanan arab. Ramai jugak yg tunggu kitorng balik. Alhamdulillah... bglah merasa sornng skit kurma ajwa.. air zamzam n kacang.. coklat... nasiblah kitotng pack air zamzam botol kecik2 dalam 5 botol. Letak kt dalam beg. Balut ngan selotap kt tudung botol pastu balut bgan kain.Oklah. Blhlah tmpung bekalan air zam2. Yelah diorng bg 5ml jer seorngm tk byk. Oklah.. berakhirlah sudah travellog umrah sy bersama  keluarga.


dah sampai Malaysia...

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 17 Dec 2016

Pagi ni lebih kurang pukul 1.30pg ustaz dah inform suruh turun kt lobi utk check out. Lebih kurng pukul 2 pagi bertolak. Beg sume dh ada org bawak. Bell boy yg bwk. Bas parking kt bawah. So, tkdelah menapak jauh sgt. Pukul 2.30pg vertolak dr hotel menuju ker azka hotel amik jemaah lain. Kemudian,bergerak ke jeddah. Dalam perjalanan bas berhenti di masjid terapung utk solat subuh dulu. Pastu kitorng terus gerak ke airport international jeddah. Ajwa meme tido sbb ini meme waktu tido die. So,sy tk turun kt masjid terapung amik gambar.. cume che usop ngan aiman turun utk solat subuh. Pastu sampai airport pukul 7.30pg. Kt  sana pukul 7.30pg mcm tghri.. waktu urusan diorng meme awal. So, ustaz n beberapa org lelaki.. g carik troli. Cara kt sini, troli diorng pegang. Sapa nk kene bayar. Hukhukhuk. Ada skit jer troli yg blh amik. Nasib kitorng cepat. So, tkd3lah kene pau ngan diorng. Pastu yg lelaki bantu ustaz utk check in. Meme pada dasarnyer flight pukul 11. Tp urusan check in bag sume amik masa dalam 2 jam lebih jugak lah. Ingt nak mandikan ajwa.. tp fikir2 smula pg sgt lagi. Tunggu lah tghri skit kot. Pastu.. dh selesai sume kitorng terus ker balai perlepasan. ms ni lah sy mandikan ajwa. Kt airport ni sy tk jumpa pun toilet utk baby care. 

So, belasah toilet dewasa.. mula sy cebokkan die dalam tandas, pastu basuhkan bdn die kt sinki. Kebetullan ada mcm para kt dalam toilet tu.. jadi sy baringkan die dekat situ.. siapkan ajwa. Settle. Budak kecik ni kene bg selesa kt die.. tkdelh die meragam nanti sbb nk naik flight.. dlm 3 jam jugklh duduk atas flight nanti. Dh selesai sume kitorng tunggu utk pengumuman jer.. meme ada spotcheck sblm ni naik flight. Tkde kene tahan pun kalau bwk air mineral. Selamba ajer. Cumenyer bg perempuan, meme detail betul checking die. Siap masuk bilik lhas lagi utk check. Hukhukhuk....seperti biasa.. klau bwk budk kecik ni meme special skit. Blh naik cepat. Tumpng tuah ajwa. Sblm nk naik flight.. kene naik mcm bas. Die bwk kite ker kapal terbng. Lapangan terbng kt jeddah tu tk sama cam klia. Die gunakn bas utk angkut penumpng. Tp tk jauhlh dr lpng terbng tu. Dekat jer dlm 5-10 minit cmtu. Ms flight pertama ke dubai ni kitorng tk dpt bassinet. Tp oklh. Ajwa tido berpangku. Alhamdulillah. Tk jaga2 die start naik smpailh dekat nk turun. Ms ni dpt mkn tghri. Pastu dptlh sourvenier lg utk budk2. Sy mintk air panas. Mintk diorng ganti air termos dgn yg baru. Yelh nk transit 6 jam tunggu flight kedua smula nk ke klia. Kitorng sampai ke dubai lebih kurng pukul 3 lebih.. ms tu dh nk masuk solat asar. 

sampai di airport Dubai


Dinasihatkn utk niat jamak takhir ajer. Sampai kt dubai, baru solat. Tkdelh nk solat atas kpl terbang. Ms sampai kt dubai ni, ajwa dh mcm nk mengamuk. Die lapar nk mkn. Sy meme standbykn nestum. So, saya bancuh nestum( tinggal bubuh air).. pastu suap die sambil jln nk ke surau. Sabar ajerlh tuan puteri kecik ni punyer perangai. Sy dukung pkai baby carrier.. tk larat nk dukung biasa jer..sasa jd tangan. Hukhukhuk. Pastu terus ke surau. Dh selesai mkn.. susukn die plk. Round skit2 jer kt airport dubai. Tp airport die cantiklh dr jeddah. Kemudahan n kebersihn pun lg ok. Kt airport dubai ada utk baby care. Senang.  Sy siapkn mandikn ajwa n pkaikn bj tido kt die. Ms tu dh pukul 7 mlm. Oklh. Flight pukul 9.20mlm. So, bersantai2 jer lh tunggu nk naik flight. Pukul 8.30 cmtu.. kitorng gerak nk naik flight. Ajwa tk tido. Tp mcm gelisah2 lh.. meme die jenis tido awal. Naik jer terus bg susu bdn sbb sy tknk die terasa tekanan bile kpl terbang tu nk mendarat. Pastu tepuk2 lh die. Mengamuk jugk skit2.. pujuk2.. lama2 tido. Tido atas pangku. Kitorng tk dpt tmpt duduk yg ada bassinet. Tmpt duduk pun berterabur jugk. Nasib blh tukar. Alhamdulillah.. lega. Bdn sy dh penat.. yerlh dh seharian tk tido. Ajwa tido.. sy pun tido... sesekali adalh die uwakkk... dan saya akn bg susu bdn tiap kali uwakkk.. pastu tido smula....Kitorng dpt 2 kali mkn.

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 16 Dec 2016

Alhamdulillah, sy sekeluarga diberi kesihatan yg baik sepanjgn kami berada di tanah suci mekah dan madinah. Cume selsema n batuk skit2 jer.. alhamdulillah. Syukur padaMu ya Allah. Pagi ni saya siap2 kan beg. Simpan kain baju skit2. Tkde lah tergesa2 nanti. Memelah pagi bertolak balik malam. Tp dh start kemas dah. Che usop pegi solat kt masjid hr ni. Pagi subuh yg terakhir utk ziarah pada tahun ini. InsyaAllah, kami akan ke sini lagi. Itulah doa yg tidak pernah putus2 sepanjng kami berada di madinah dan mekah. Kami tidak pernah jemu utk ke sini lagi. Semoga Allah berikan kesemptn dan peluang utk kami semua dtg lg pd tahun depan. InsyaAllah. Sebenarnyer, bwk budak kecik meme memerlukan kekuatan dalaman dan luaran. Yang sgt2 penting adalah tolak ansur dan toleransi dengan pasangan. Kalau tkde sifat ni meme ibu2 akan rs stress sgt2 n tertekan. Percayalah apa yg saya katakan. Hak menjaga anak terletak pada kedua2 psngan bukan pada si ibu semata n si ayah asyik mengejar ibadat seorng diri. Cara ni meme salah. Itu sbb wajib ada sifat timbang rasa dan tolak ansur utk sama2 jaga anak. Biar sama2 dpt bt ibadah sekaligus dapat jaga anak dgn sempurna. Anak itu kan amanah Allah. 


Oklah.. pagi ni kitorng g sarapan seperti biasa.. aiman tinggal kt bilik.. die penat sgt smpai blh tinggal dalam bilik sorng2. Terkejut jugk. Kalau tk, die meme seorng yg penakut. Alhamdulilah, kalau itu adalah perubahan yg ada dlm diri die. Pastu kitorng terus masuk bilik... sambung kemas apa yg patut. kitorng meme tkde shopping sgt pun. Skit2 jer...sejak pegi ke tanah suci ni adalah dalam 3 kali dpt call mak.. ckp dalam telefon.. alhamdulillah sume sihat kt sana... terima kasih ya Allah. Syukur. Lebihnyer saya guna wassap. Aiman byk guna wassap kt induk melalui voice. Kire oklah. Sy dh siap kemas2 beg. Sekali tk muat da.. dh tkde tmpt nak isi brg.. apa lagi che usop g boli beg ler.. beg tambahan. Hukhukhuk.. sbnrnyer yg besar tu sejadah. Adalah dalam 9 helai beli. Tebal2. Tu yg tk muat beg. Pastu che usop ada beli buah tin, buah delima n buah arab skit smlm ms kt pasar buah di thoif. So beg yg dibeli ni beaar jugak. Beg beroda n bertingkat. Meme muatlah isi sume brg. Puas hati beb.. harga 35 riyal. Beranak2 beg dibuatnyer. Itu sy tk shopping sgt tu. Main sambar apa yg ada jer. Tkde g jalan2 shopping wpun hotel yg kitorng duduk ni dalam mall.... tp meme lah. Kitorng meme tkde perasaan nak shopping pun. Shopping pun last minute. Tu pun sbb org bg duit kan.. so, balaslah ole2 dr sini. Meme diorng tk mintk, sajelah beli. Kite berbahasa. Sume skali beg ada 8 beg termasuk beg susu ajwa. 

Dahsyat..asalnyer bwk 7 beg. Beranak 1 beg jer.. hehehe... malam ni che usop nk bwk ajwa tgk kaabah. Sejak duduk sini, die meme tk penah tgk kaabah. Saya tk bwk die g masjidil haram. Ramai sgt org. Pastu nk g pagi plak dh g program ziarah luar. Tu yg tk sempt nak bwk. Tp sblm balik ni kene bawak die tgk jugak. Moga ajwa nur maisarah terpahat dihatinyer nur islam n mengamalkan islam sepenuhnyer dalam diri die. Semoga ajwa menjadi anak yg solehah yer. Lepas isyak, che usop ngan aiman bwk die. Saya tunggu di luar sambil isi air zam zam kt luar. Kemudian dh selesai sume kami ker bin dawood. Beli apa yg patut utk kali terakhir. Then naik ke bilik. Sy plak pastu terus gosok baju utk nak pakai balik. Ms sedang menggosok, muaz panggil suruh g makan nasik arab kambing. Ada org buat aqiqah. Byk giler nasiknyer. Meme sedap.. panas2 lagi. Tp tk laratlah nak makan byk... pastu sy balik bilik sambung kemas n siap2 utk balik. Che usop ngan aiman plak siap2 nk g tawaf widak. Diorng g dalam kul 11 cmtu. Kul 12 diorng dh selesai. Dh balik bilik. Disebabkan cam lama lagi nak balik kitorng tido dulu. Aiman tinggal tak tido. Die asyik main games. Ajwa plak tido dah.

ajwa n che Usop depan kaabah
ada org bt akikah. tk larat nak makan nasik arab. tapi meme best.