Friday, January 28, 2011

Kisah Bushaina lagi.....

Sungguh sedih dan tragis kisah Bushaina.. memang kesian... Kene operation lagi mlm ni(Jumaat)... Doktor nak keluarkan smula bateri yang dimasukkan ke dalam badannyer coz ada masalah... Sebenarnyer, ia adalah kesilapan dan kecuaian doktor yang merawat Bushaina di IJN tersebut.

Kenapa saya menyatakan kesilapan doktor adalah kerana sepatutnyer keputusan untuk memasukkan bateri pada badan Bushaina diambil sehingga 10 hari selepas pembedahan jantungnyer kerana biasanyer pemantauan dan kajian perlu dilakukan.. Lagipun keserasian terhadap penerimaan pembedahan jantung itu perlu ada ngan organ dalaman die.... Jika keserasian tersebut telah wujud, maka insyaAllah perkara-perkara lain akan dpat diatasi.. Tetapi langkah doktor untuk memasukkan bateri pada hari ke-6 pembedahan jantung adalah satu langkah yg tergesa-gesa. Mungkin doktor tu nak bt eksperimen dan menyenangkan kerja die.. Allahhu'a'lam....Apa yang berlaku.....selepas pembedahan, Bushaina ok.. tetapi selang beberapa hari die tak boleh tido mlm.... menangis... sakit...Doktor yang melakukan pembedahan tersebut telah terbang ke oversea. so, Doktor pakar lain yg amik alih....Apabila diperiksa terdapat nanah pada tmpt bateri yang dipasang.. mungkin telah masuk kuman.... Patutlah Bushaina sakit.... Then doktor pun sedut nanah tersebut... banyak jugaklah... Ya Allah... ngerinyer dengar kalau saya ditempat Bushaina.... Malam selepas nanah tersebut disedut, Bushaina dapat tido lena... Doktor mengambil keputusan untuk keluarkan bateri tu semula kerana terdapat beberapa masalah yang berpunca dari bateri tersebut. Ini bermakna operation perlu dilakukan semula... Ya Allah, kesiannyer... masuk ni 3x operation... dhlah Bushaina tu baru 4 tahun..... Kesiannyer.....
Malam ini saya akan bergerak ke Bangi.... InsyaAllah esok ke IJN utk melawat Bushaina... Saya akan update mengenai kesihatannyer di sini......

Wednesday, January 26, 2011

Follow-up kesihatan Bushaina

Dah lama saya tak buat entry kt blog ni. Busy tul minggu nie... Ada laporan nak kene bt untuk submit jumaat nie... Adus, poning palo den.... Tinggal lagi skit lagi nak siap.... Oklah... Saya just nak coretkan catatan kesihatan Bushaina selepas pembedahan jantung hari tu.

Selang beberapa hari die di wad biasa, doktor bagitau denyuatan jantungnyer agak slow kalau ditanggalkan bateri. So, doktor amik keputusan untuk memasukkan bateri ke dalam badan... So, perlu melakukan pembedahan sekali lagi.. tp ni minor operation.... Guna kaedah nano.. Bateri yang dimasukkan bukanlah bateri yang besar.... kecik sahaja... Ini terpaksa dilakukan untuk membantu meningkatkan denyutan jantungnyer.So, hari Jumaat(21/1/2011) dijadualkan operation itu berlaku... Sebenarnyer agak kelam kabut jugak waktu operation ni coz, mlm khamis tu Bushaina demam... Jika demamnyer tak surut, doktor terpaksa menangguhkan operation terpaksa... Pada sebelah ptg Jumaat, tetiba demamnyer kebas.. so, doktor terus tolak ke bilik operation melakukan minor operation...... Alhamdulillah, selamat.... Die ditempatkan di wad ICU lepas operation tersebut. Saya tak dapat nak melawat di hospital coz mak ngah buat kenduri arwah Arissa di kampung. Lebih kurang 2 hari kat ICU, Bushaina dimasukkan ke wad biasa. Alhamdulillah tiada komplikasi semasa pembedahan.. Semalam mak bgtau Bushaina batuk skit... Mungkin 2-3 hari lagi bolehlah keluar hospital.....

Di harapkan Bushaina cepat sembuh...

Ikuti cerita Bushaina di sini

Monday, January 17, 2011

Saya menang GA from Suziey.....

Anyway saya nak berkongsi kegembiraan apabila diumumkan sebagai pemenang untuk living cabin GA. Tak sangka sungguh saya bertuah.. Ingatkan tak bertuah.... GA ni dianjurkan oleh Suziey. penyertaan saya no 42. hehehehe. Alhamdulillah......

Comel sungguh hadiah yg saya dpt... tak sangka begitu cepat sy terima hadiah tu. Hari Jumaat saya dh terima hadiah tu dengan pos express..... Thank You Suziey..... Nanti saya letak hadiah yg sy dpt nyer.....

Bushaina di Wad ICU after Pembedahan

Saya nak sambung entry pasal bushaina. Pagi Jumaat saya call my mom tanya pasal Bushaina. Mak bgtau doktor ckp hari ni(Jumaat) bt pembedahan. Dh byk kali tangguh dh... So, pagi lagi bangah dh ke IJN.... jumpa bushaina b4 bt pembedahan. Saya pun pegi lah duduk rumah bangah kat bangi sementara operation selesai. Lagipun NS cuti umum hr jumaat tu. Lebih kurang kul 3 ptg, Kak su bagitau pembedahan selesai dijalankan. Adalah dekat 3-4 jam , bushaina dalam bilik bedah. Alahmdulillah, semua selamat. Pembedahan selamat dijalankan. Kak Su bgtau tak perlu dtg melawat lagi ptg nie... Coz, Bushaina masih tak sedarkan diri kesan dari bius tu. Lagipun doktor bgtau dh selamat. Doktor letak Bushaina dalam bilik ICU. Coz, sapa-sapa yang melakukan pembedahan mesti akan ditempatkan di bilik ICU. Kebetullan plak, wad utk budak2 dh penuh. So, terpaksalah bushaina berkongsi ngan org tua. Bilik ICU, IJN memang dikawal ketat. budak-budak bawah 12 tahun tak boleh naik..... Nak tunggu kat luar wad icu pun tak boleh.. Memang ada pengawal keselamatan jaga.... Tak mcm Seremban. Kalau kat luar wad ICU boleh jer budak2 duduk cume dlm wad je tak boleh. Seperti biasa hanya dibenarkan 2 org sahaja melawat dlm satu masa.. So, kene bergilir-gilirlah.

Kitorng tido rumah Bangah mlm tu... Tghari Sabtu kitorng baru ke IJN. Berjimpit skitlah... Yelah mak,wan, induk n 2 org anak bangah naik kete skali... Bangah tak dpt pegi hari Sabtu tu coz, die dipaksa ke Terengganu untuk Pembentangan Seminar yg dianjur oleh KPT. Bangah tak leh nak elak. Nasib baiklah ptg jumaat masa die lawat Bushaina tu, Bushaina mcm dh nak sedarlah..... Doktor ckp oklah.. takde komplikasi. Cume pakai bateri lah untuk sokongan denyutan jantung... coz denyutan jantungnye lemah... Itu jer masalahnyer... Yang lain-lain ok dah.
So, kitorng sampai IJN awal... dlm kul 12 cmtu...

Waktu Melawat di Wad ICU,IJN

Tgahri : 12.30 - 1.30 ptg
Ptg : 6.00 - 8.00 mlm

Sebelum masuk ke wad ICU tu kene amik pas pelawat. Amik kat kaunter.. hanya 2 pas bagi setiap pesakit. n kene tinggalkan pengenalan diri kat kaunter tu. So, masuklah secara bergilir-gilir... Saya n hubby jaga budak-budak kat bawah dulu.... yang lain dh naik.. then dh selesai, sy ngan hubby plak naik atas tgk Bushaina... Masa saya masuk wad tu, pengawal tu dh tau yg nak melawat Bushaina melalui pas yg diberikan. so, saya pun masuk ngan hubby. Masa sy masuk tu, nurse tgh pakaikan baju die.. die menangis.... kesiannyer.. kecik2 lagi dh melalui pembedahan cmni. sebak gak saya tgk die. Bersih muka die... air mata die still meleleh tak henti-henti... saya duk jauh jer tak usik pun die.. saya kesian tgk die.. berwayar-wayar. tak lama lepas tu terus kitorg keluar. Mak sy cite masa mak saya masuk tadi lagi die meraung... berombak-ombak dada die menangis.... kesian die... Kak Su pun masuk ke dalm tp tgk dari jauh jer. tak sampai hati die nak tgk anaknyer meraung-raung. Bushaina dgn Kak Su lagi lah tak boleh tahan... silap2 die bangun dr katil tu plak.. tu pasal Kak Su tak bg die tgk Kak Su.. Kak Su ckp die redha.. Asalkan Bushaina sembuh.. Nanti kalau Bushaina meraung-raung tak bagus coz, die baru selesai pembedahan. Biarlah die tenang n rilek.. Nanti takut emosinyer terganggu plak..... So, Lebih kurang kul 2 kitorng pun jalan balik ke rumah bangah semula... g Makan kat Kampung Baru then terus balik.....

InsyaAllah, Khamis ni kitorng g melawat Busahina di IJN smula.... Semoga die dh keluar wad ICU n duduk di wad biasa......

Wednesday, January 12, 2011

Pembedahan Jantung Bushaina di IJN

Minggu ni saya n family telah berpindah sementara waktu di rumah Senawang. kebetulan mak kene jaga anak-anak bangah yang bersekolah coz bushaina(anak bangah yang bongsu) telah dimasukkan ke IJN pasal pembedahan jantung. Pembedahan jantung ini dijadualkn pada esok hari(khamis). Sebenarnyer doktor bgtau hari selasa.. pastu tangguh lagi hari rabu.. last-last yang terkini hari khamis. Sebabnyer Tempat berlubang tu adalah betul-betul di salur jantung. So, doktor kene betul2 check n kaji mcm mana nak buat bende tu.... Memang nampak kritikal... Hanya doktor yang betul-betul pakar sahaja boleh buat dengan izin Allah. Pagi tadi, den call mak tanya pasal bushaina. Mak bgtau memang menakutkan. Doktor ckp lubangnyer terjadi betul-betul di salur jantung. So, doktor terpaksa tutup jantung selepas belah n melakukan jahitan untuk cantum semula, then baru buka smula salur jantung tu. isy... kalau dgr cmtu memang ngeri... cam ner doktor tu nak tutup salur jantung pun sya takleh nak imagine..... Kesian, baru umur 3 tahun dh kene operate... Tu lah doktor mintk bangah ngan Kak su utk sain surat kebenaran. Means, Kalau ada apa-apa kemungkinan yang berlaku kitorng takleh lah salahkan doktor.... wush.. kejam sungguh doktor tu... tp apa pun prosedur... Kite sama-sama mendoakan supaya Bushaina sihat selamanyer...... Semua ini adalah atas kuasa Allah.

Sebenarnyer, penyakit jantung berlubang ini terjadi pada Bushaina setelah lambat di kesan. Masa Kak Su melahirkan Bushaina takde apa-apa komplikasi pun... Semua ok. Die bersalin di Hospital Serdang. Rawatan susulan memang dilakukan selepas bersalin.. ada nurse datang rumah.. check baby... masa tu pun tak dpt kesan jugak... Penyakit ni dikesan bila Bushaina berumur 1 bulan. Kak Su bwk jumpa doktor untuk timbang n check baby. Doktor check berat tak naik... Pastu doktor check lain lagi.. n masa tu lah baru tau yang Bushaina mengidap penyakit Jantung Berlubang. Penyakit ni memang cukup seksa bebetul... Selama itulah, Bushaina terpaksa makan ubat sehinggalah ke hari ni... Selalu jugaklah die masuk wad akibat demam n lain-lainlagi.. Doktor memang nasihatkan Bushaina tidak boleh dibawa ke tempat-tempat awam seperti tmpt shopping kerana takut kuman merebak. Bushaina cukup mudah berjangkit penyakit dgn org lain. Kesian die... Badannyer kurus... tp lasak tak leh nak ckp....

InsyaAllah, hari Jumaat kami sekeluarga akan melawat Bushaina di IJN. Diharapkan die semakin sembuh pada hr tersebut.. Amin.....

Tuesday, January 11, 2011

Kelab Toman ke Fraser Hill

Inilah Family Kelab Toman.....


Sebenarnyer entry ni kalau ikutkan tahun lepas nyer entry... kire-kire 24/12/2010 - 26/12/2010 tp tak sempat nak buatlah.. bz bangat.... saya akan cite start kitorng semua bertolak sehinggalah balik.. tak de cite sambung2 punyer... nak bt satu entry jer... coz, entry dh basi... hehehe.... Actually, sy memang dh war-warkan kat blog kelab toman pasal tentatif program ke Fraser Hill. memang semua ahli Kelab Toman telah menfollow apa yang ada dlm tentatif program tu. Syabas diucapkan. Hari Jumaat(24/12/2010) telah berlalu ngan berjimba di Air Terjun Lentang beserta shopping di Vegamall, Bentong. Skali ngan Makan tghari ikan patin gulai tempoyak... fuyooooo terbaikkkkk.... Ok.... Cite hari ke-2 plak.. cepatnyer den bt entry nie... hahahahaha....
Family Acik

Hari Sabtu(25/12/2010). Kitorng gerak dekat kul 8 pagi... Kene cepat nie... So, mandi kan budak2 ni semua....Actually, kitorng bwk bekal nasi lemak+ayam masask merah+nudget tempura+ pisang goreng. Kul 5.30 dh bangun dh masak bagi yg perempuan... org lelaki terbungkang tido sampai kul 6.15 baru diorng bangun mandi n solat semua bagailah.. Dh packing makanan semua bagai, bermulalah kitorng bergerak ke Fraser Hill... Kitorng kene sampai kat puncak pukul 9 pagi... kalau dh kul 10, jawabnyer kene tunggu kul 11 lah baru dpt naik atas tu... coz die dh siap time kat situ... Waktu Naik adalah waktu ganjil bermula pukul 7 pagi sampai 7 ptg... pastu waktu turun plak adalah waktu genap bermula kul 8 pagi sampai 6 ptg. Jalan memang sempit giler... kalah Cameron Highland.... Kitorng memang first time pegi.. Tp Alhamdulillah, semuanyer sihat kecuali induk Milah yg pening skit.... Kitorng sampai kat puncak lebih kurng kul 9 lebih... so, dptlah naik atas sana... sampai puncak dlm kul 10 lebihlah.... siap bergambo lagi tu..... posing sakan memasing.....

Family B.long

Kitorng pun bersiar-siarlah kat kawasan tu.. habis ceruk mana tah kitorng pegi.... Yelah temptnyer tak delah besar sgt.... Tp memang sejuklah.... last sekali tmpt yg kitorng pegi adalah Air terjun nyer.... Saje g sana... kire berkelahlah.. kitorng mkn nasik kat sana.. takde lah mandi air terjun tu..... Lebih kurang kul 1 lebih, kitorng pun g check in Hotel Silver Park Sengal punyer hotel ada ker die ckp takde nama booking. Adus, nasib baik b.yo bawak resit yg die bayar deposit tu. Sabar jer lah.... Lebih kurang kul 3 baru dpt masuk apartment. Kitorng sewa 2 Apartment 2 bilik. So, 1 Apartment family b.yo n family b.long. Yang satu Apartment lagi, family den,family induk n family bangah(3org jer). Memang cukup selesa lah.... kire best gak apartment nyer. Siap ada balcony lagi.... So, Lebih kurang kul 5 ptg, semua bergerak ke kawasan taman utk mengadakan acara sukaneka. Memang julung kali diadakan sukaneka ni. Pengurus Program Sukaneka adalah B.yo Sekeluarga. Terima Kasih diucapkan. Memang seronoklah... Mcm-mcm acara dipertandingkan. Kemuncak acara sukaneka adalah baling dadu berkumpulan. Pemenangnyer adalah b.long. Memang seronoklah. Boleh dikatakan semua org dpt hadiah kecuali acik... coz, asyik kalah yo... tahun ni cube lagi yo. Kitorng cadangkan sukaneka ni jadi acara tahunan. tgklah cmner tahun ni nanti..... Kitorng bersukaneka sampai kul 7 mlm.... memang cukup meriah.
Family Bangah with mak (Kak Su dan Bushaina tak pegi)
Waktu mlm kitorng berehat kat apartment jer... B.long g beli makanan utk mkn mlm....Dalam masa yang sma ada majlis penyampaian hadiah utk pemenang-pemenang sukaneka tadi. pastu, kitorng layan tgk tv dan tido dlm kesejukkan.... memang sejuk giler beb.... yelah atas puncak. Sejuk dr Cameron Highland.

Family B.yo

Hari Ahad(26.12/2010). Kitorng bergerak balik lebih kurng kul 11 lebih. Ye lah nak turun tu mesti b4 kul 12.40. kalau tak, konolah tunggu kul 2 ptg. Kitorgn sampai rumah kul 6.00 ptg.....
(Ni memang entry yang pendek, sorrylah tak berapa detail sgt perjalanan nyer)

Family myszai aka Mohd Yusof Sojahan Zainon Abdullah Idris

Monday, January 10, 2011

Sayang Seorang Ayah, Kasih Seorang Ibu

Ni cerita sedih. Petang Jumaat(7/1/2011) hari tu saya mendapat panggilan telefon dari mak menyatakan bahawa Arissa(Anak Pak teh) telah meninggal dunia. Sebelum tu Kak Alin(sepupu) menelefon saya menanyakan perihal Arissa di HKL. Tp pada ms tu sy memang tak tau menahu yang die dlm keadaan kritikal. Mak ada ckp sebelum ni yang Arissa masuk HKL smula after mendapat rawatan di Klinik Dr Tan di Linggi kerana demam. Tak kusangka ajalnyer begitu cepat. Sy pun menelefon mak utk mendapatkan kepastian. Rupenyer memang betul, Arissa memang dlm keadaan kritikal n dimasukkan ke ICU. Doktor dh surrender. Die tak blh nak bt apa2 kerana Kuman telah menyerang ke bahagian otak.
Sebenarnyer penyakit Arissa ni memang pelik. Bermula pada awal bulan 11/2010 dgn sakit kepala. Mak Teh(ibu Arissa) telah membawa ke hspital utk dapatkan rawatan.Memang ibunyer meyatakan yang anaknye selalu sakit kepala. Tp ms tu memang die dh tak boleh tahan. So, Mak n ayahnyer bawa ke Hospital Seremban. Saya tak ingat berapa hr di sana. Pastu doktor Hospital Seremban telah mengarahkan Arissa ni di refer ke HKL utk rawatan susulan. Dimasukkan ke wad Saraf. Sempatlah saya sekeluarga bersama mak melawatnyer 2 kali di HKL. Tak lama di HKL, Doktor mendapat kesan ada ketumbuhan di bahagian kepala. So, doktor amik keputusan untuk melakukan operation kerana ditakuti ketumbuhan itu akan menutup bahagian otak. So, selamatlah sudah operation dibuat. Alhamdulillah.
Dekat sebulan kot die duduk di HKL utk rawatan. So, baliklah ke rumah dlm keadaan bertongkat. Ada jugak sesekali die balik di rumah wan(sebelah rumah mak saya). Suatu hari, Kak Jan bertanya pada boboy(Anak Mak lang) keadaan Arissa coz kitorng memang takde jumpa die sejak die keluar hospital. Boboy ckp die mcm lupa ingatan. Berderau darah saya. Kami semua menyangka die telah pulih... tp rupenyer bertambah teruk. selang beberapa minggu selepas itu, saya diberitahu oleh mak yg Arissa telh ke dimasukkan ke HKL. Sedih saya.....
Raut wajah Arissa memang cantik.. Mukanyer bujur sireh. Kulit putih. Rambut panjang. Seorang pendiam. Hati saya cukup tersentuh dan pilu bile terkenangkan wajahnyer. Arissa baru nak masuk sekolah darjah 4 (umur 10 tahun) telah menemui ajalnye. Hati ibu mana yg tak sedih.... Setelah dikendong selama 9 bulan, merasai kesakitan semasa bersalin, berjaga siang mlm membesarkan anak itu sehingga die bersekolah. Setelah umur 7 tahun dimasukkan sekolah darjah 1 sehinggalah darjah 3. Tup-tup nak masuk darjah 4, Allah amik dr ibu dan ayahnyer. Hati ibu mana yg tak derita. Bila saya melihat wajah Makteh n Pakteh semas jenazah diusung, Air mata saya telah berkaca. Tak tertahan sebaknyer di dada. Menitis satu persatu lama-lama berjuraian air mata. MakTeh dan Pakteh tenang saje. Mereka boleh terima kehendak Ilahi. Syukur.... 'Setiap apa yang berlaku pasti ada hikmahnyer'

Thursday, January 6, 2011

Kesedihan Seorang Ayah

Hari ni (6/1/2011-Khamis) adalah hari ke-4 Aiman bersekolah. saya pulak akan memulakan kerja setelah 6 hari bercuti. Lebih kurang kul 6.05 pagi saya dh mandi n solat semua bagai. Setelah menyiapkan diri sendiri, saya pun tersu siapkan anak bujangku utk ke sekolah. Inilh rutin saya nanti... Aiman ni boleh dikategorikan senang kejutlah... tak yah nak bertarik-tarik bagai... simbah air bagai... gerakkan badan die terus die jaga. Tp satu jer tabiatnyer kene dukung bwk g mandi... kalau tak memang kompomlah tak kan berganjak dr katil... Dukung pun dukunglah.. asal die nak mandi n pegi sekolah... Dh siap-siapkan die.. saya pun siap plak nak g keje. Lebih kurng kul 7.10 pg saya baru bertolak dr rumah.... hujan plak tu....hati saya memang berdebar-debarlah coz takut die nangis lagi... Yelah, hr ni ayah die hantar.. saya tak sempat nak g hantar die g sekolah.. jgn die bt hal lagi dh lah.....

Lebih kurng kul 7.45 pg saya call my hubby... tanya cmner.. dh hantar ke blom Aiman... die ckp dh hantar.. die rs sayu plak bila tinggalkan Aiman kat sekolah tu.. tersentuh hati lelakinyer.... hehehe... My hubby ckp Lepas die bukak kan pintu kereta, Aiman terus salam dan cium n terus turun dr kereta menuju ke pintu pagar sekolah.... terus die masuk sekolah.... senang betul.... Selama 3 hari saya hantar die memang die bt hal ajer.... menangis....tp hari ni ayah die hantar terus jer jaln sendiri masuk sekolah..... May be die manja ngan saya kot tu yg die dera sy tu....
Saya Mengharapkan tabiat nyer akan berpanjangan sehingga die menamatkan persekolahannyer..... Amin.....

Wednesday, January 5, 2011

Aduhai.. menangis lagi.....


Seminggu ni blog ni penuh ngan entry Aiman ke sekolah.... Nak cite lagi perihal anak bujangku ini. Semalam balik jer dr sekolah terus die ckp best sekolah... siap tunjuk thumb's up lagi tu. Masa kitorng nak jemput die blk dr sekolah tu, Kitorng saje jer duk jauh nak tgk gelagat die... kitorng tgk teacher die dh pakaikan uniform sekolah...... smart anak bujangku itu... hehehehe......die memang tetap perasan kitorng dlm kete perhatikan die... cepat-cepat die pakai kasut bersedia follow kitorng balik... then saya pun upah die ayam pegang-pegang(ayam KFC). pagi tu memang sy dh janji ngan die nak belikan ayam kfc. So, lepas balik dr sekolah kitorng balik rumah senawang jap. then terus ker Giant beli KFC. Saya belikan die Chicky Meal... siap ada mainan.. bagi peransang utk die suka sekolah. Kan main suke die.... Smlm jugaklah teacher die bagi beg, buku bacaan, buku prestasi n buku catatan(buku ni perantara teacher n parents).

Sekolah hari ke-3 (5/1/2010). Saya terpaksa amik EL hari ni... Hari ni die buat hal lagi... Memang senang bangun pagi... sekali kejut terus bangun. mandi n pakai baju sukan.. Semlm teacher die memang dh bgtau siap-siap yg hari Rabu pakai baju sukan. Baju sukan sekolah lum dpt.. so, pakaikan baju biasa jer lah... Sampai-sampai pintu sekolah memang teacher dh siap tunggu dh.. Die tak nak keluar kete.. saya pujuk-pujuk.. lama-lama saya dukunglah die.. terus pas kat teacher then terus naik kereta.... Die tetap memangis.. Tp saya biarkan ajer..... kalau tak, cmner.... saya nak keje... n saya tetap nak suh die sekolah jugak walaubagaimana cara sekali pun.. saya takkan stopkan die sekolah dgn keadaan die yg menangis itu. Sekolah tetap sekolah..... Tp die menangis kejap jer..... Tak lama pun... cume permulaan nak ke sekolah tu jer... Pastu die oklah... Kire blh dikawal lagilah.... Esok memang saya kene g keje. Tak kan saya nak cuti sampai seminggu... Cannot-cannot.....So, esok ayah die akan hantar sorang. ayahnyer kene handle seorangan. Jangan sampai die tak pegi sekolah dh lah.. Tp saya yakin dan percaya, my hubby can handle this situation tomorrow.......

Tuesday, January 4, 2011

Aiman oh Aiman

Semalam, semua sekolah telah dibuka untuk sesi 2011. Termasuklah semua tadika....Sekolah... semua budak-budak rs malas, bosan dan sebagainyer utk ke sekolah kerna telah sebulan bercuti... lepak-lepak kat rumah tgk tv. Hanya segelintir jer budak-budak yang excited nak ke sekolah termasuklah Aiman...hehehehe.... Yelah mana tak excitednyer die memang tak pernah tgk keadaan sekolah sebelum ni... May be die ingt sekolah tu cm rumah jer... blh main-main dgn kwn yg ramai... Actually, Aiman ni sebenarnyer baru 4 tahun tp kitorng dh masukkan die tadika. Nak suh die blajar. Kalau duk rumah die tgk tv jer... kalau kite ajar skit abc kang, bila time huruf d terus tak nak... habis cmner... Sekarang ni berlumba-lumba org hantar anak ke sekolah awal coz nak jadikan anaknyer pandai... Begitu jugaklah dgn kitorng... Kitorng mengharapkan Aiman ni PANDAI membaca bahasa melayu dan bahasa inggeris. Target kitorng nak masuk umurnyer 6 tahun mesti dh pandai baca. Harap2 apa yg kitorng impikan akan tercapai. "Wahai Aiman, tolonglah penuhi impian ayah dan ibu ini".



Tpkan apa yang jadi semlam(3/1/2010-Isnin).... huhuhuhuhuhu... Pepagi dalam kul 6.45 pagi dh kejutkan dh... bawak g mandi... siap berdukung lagi.... die memang tak nangislah.. coz memang excited giler nk g sekolah sebelum ni. pastu siap2 baju die.. pakai baju biasa dulu coz uniform belum dapat....Berjalanlah die dgn mengendong beg sekolah ke arah kereta. memang senyum-senyum jer die nak g sekolah.. salam wan ngan nyang nyer.... siap babai2 adiknyer lagi...Sampai jer sekolah terus saya bawak die masuk sekali... die rs cm dh lain jer..... Yelah tgk budak ramai-ramai.... sy g bayar yuran dulu... Aiman ni masuk TADIKA ERA KREATIF kat senawang. Bayaran yuran Tahunan sebanyak RM445 termasuk untuk yuran bulanan Januari sebanyak RM625 semua skali.... So, dh settle semua.... teacher die bawak g bilik mainan yg khas utk umur 4 tahun. die pun main kat situ... saya pun terpaksa duduk skali lah tunggu kat die.. die takut die cakap.....lama kelamaan budak dh ramai plak.... saya senyap-senyap keluar.... bila dh lama skit die carik saya.. memang dh nak nangis dh.... kebetullan plak ayah die tinjau kat luar... die nampak.. then tak jadi nangis.. die pun keluar... Pastu sy pujuk die ajak main kat luar. die pun mainlah sambil disaksikan oleh kami berdua.. memang seronoklah die coz kitorng ada sana.... pastu teacher die suh semua bidak beratur... buat barisan. budak yang umur 4 tahun lebih kurng 4 orng jer.. ada yg tak dtg. Actually, memang 4 tahun die amik skit jer.. dalm 10 org. Coz, senang nak handle kalau skit-skit ni almaklumlah 4 tahun... mcm2 hal lah... lama jugaklah sy duk sana.. sy bawak die main kat dalam ngan kawan-kawan yg lain.... pastu bile die leka jer terus sy cabut..... dalam kul 10 pagi lah sy cabut....menangis melalak-lalak. Puas gak cikgu die pujuk. saya balik jer.. kalau tak diajar nanti mesti die nak saya jer duk sana.. cmner.... sy nak keje... saya apply cuti sampai selasa.... tp nampak gaya cm kene cuti gak esok nie.. tgklah cmner... Tp kan saya dh janji ngan die.... semlm lepas balik sekolah terus sy ckp nak belanje die ais krim... terus beli ais krim.... Pastu sy bagitau klau esok die pegi sekolah sy belanje lagi.. memang sejak balik semlm die dh bgtau tka nak g sekolah.... tp sy pujuk jugak.. mcm-mcm sy ckp utk naikkan semangat die.... die mula bersemangat........ Saya memang mengharapkan die pegi sekolah..... Sedih jugak tgk die menangis bila saya tinggalkan.. tp yelah kan saya nak yg terbaik utk anak saya.....

Hari ni (4/1/2010-Selasa).... saya hantar lagi die ke sekolah.. Pepagi sy dh kejutkn.. memang liat... die ckp tak nak g sekolah.... puas pujuk.. lama-lama sy dukung die bawk g mandi... pastu pakaikan baju semua.. die memang dh ckp tak nak g sekolah.. die kata bosan... die nak duk rumah.... adus.. anakku budak hal smula....saya terus pujuk dan terus pujuk. Naik kete..... then terus ke depan pintu sekolah tadika. Die menangis lagi......tp saya tetap tinggalkan die..... sedihnyer.... kejam ker saya????? tp sy terpaksa buat cmtu... untuk biasakan die ngan org lain... saya harap die menangis sekejap jer..... harap2 teacher die berjaya memujuknyer utk bersekolah untuk hari-hari selepas nie.... Saya takut esok die tak nak ke sekolah jugak...... adus....... Ya Allah, berikanlah hambaMu ni kelapangan dan permudahkan semua urusan persekolahan anakku...... Amin......

Sunday, January 2, 2011

Jalan-jalan ke Tasik Titiwangsa dan I-City..

Sempena public holiday yang dihadiahkan oleh Pak Najib pada jumaat hari tu mengundang kami sekeluarga untuk berjalan-jalan. hehehehe... Kitorng ni bukan boleh ada cuti skit.... Cuti jer mesti ada plan g jalan-jalan...hahahaha... Tu pasal Aiman ngan Anas tu kuat berjalan.... ms pregnant kan diorng pun den ni kuat berjalan... kadang-kadang bising gak mak ngan wan ckp asyik berjalan jer kerja nyer... tp yelah kan.. bila kite berjalan tu rs release sgt.... tenang jer... Mood happy jer... Barulah beroleh kebahagian n kegembiraan jer dlm hidup.. hehehehe..
Oklh tak nak melalut terlampau, saya nak cite perjalanan kitorng ke I-City, Shah Alam. Actually, kitorng bertolak dr rumah dalam kul 10.30 pg cmtu.. terus ke rumah Yem di Setapak. Lepak kat saya coz my hubby nak g sembahyang Jumaat dulu.. Dalam perjalanan ke rumah Yem tu kitorng singgahlah beli makanan skit kat tepi masjid setapak tu. then lebih kurng kul 12 lebih kitorng sampai sana. sempatlah den tgk movie kat rumah die. duduk lepak-lepak, borak-borak.... sedar-sedar my hubby balik lebih kurng kul 2 lebih... Kitorng pun bergeraklah dr rumah Yem menuju ke wangsa maju.. makan tghari dulu... Ms kat rumah ingat nak g Aquaria,Klcc. Pastu fikir2 semula cm rugi lak.. yelah, maunyer kul 3 lebih baru sampai klcc.... sekejap sgt dpt tgk.. tak berbaloi... so, kitorng decide ke Taman Tasik Titiwangsa jer bwk Anas ngan Aiman main. Kebetullan, sy ada bwk anak buah, bukhari skali.. So, Bagilah diorng main puas-puas. memang seronoklah diorng.. yelah, kan byk mainan.. kebetullan tak ramai sgtlah org dtg. So, senanglah diorng main mainan yg ada. tp seriuslah nak ckpnyer yg taman tasik tu memang dh berubah sgt2... cantik.. permainan pun dh byk. nampak sgt kitorng ni lama sgt tak pegi sana... hehehehe....






Lebih kurng kul 5 rsnyer kitorng pun naik ke kereta smula n meneruskan perjalanan seterusnye.... Kitorng menuju ke Shah Alam.... I-CITY.
Sampai sana lebih kurng kul 6.30 ptg. Memang bernasib baik sungguh kitorng dtg awal coz ada konsert n sambutan tahun baru. sampai2 jer kat simpang nak naik tu terus kene tahan. Satu kereta Rm10. Kalau parking luar memang tak yah bayar tp tak larat den nak naik atas tu deh... lagipun rm10 satu kete, kire oklah kan. kitorng memang first time dtg sana... Saya memang pujilah pengurusan i-city ni coz pengawal jaga keselamatan memang ramailah. Diorng tunjukkan tmpt parking. May be coz, MB selangor dtg kot tu yg mcm teratur jer cara diorng jaga tmpt tu.
dh dpt parking, kitorgn pun bermulalah pengembaraan di I-city. ms kitorng sampai tu lampu lum bukak lagi. dlm kul 7 rsnyer dh terang benderang ngan kilauan lampu2... memang bestlah tgk lampu. Pastu kitorng round2 lah sekitar situ. memang besar gak tmptnyer. Siap ada pentas lagi untuk konsert mlm tu sekali ngan sambutan tahun baru.. diorng buat countdown kat situ. Pastu kitorng jalan lagi.. tgk ada Karnival Gegar dr MPSA. Kebetullan plak ustaz Badrul Amin ada dtg pada mlm tu utk imam kan Solat Maghrib sekali ngan Solat Hajat. Merdu sungguh suara ustaz tu berzikir. lunak. Pastu kitonrg jalan lagi... ada bazarlah kat situ. Sempat my hubby beli air n makanan skit.... Ada siap skrin besar lagi tu..... utk org ramai tgk konsert. memanglah i-city ni penuh ngan lampu2 jer.... binatang pun die hias ngan lampu2.... memang bersinar-sinar tul lah kwsn tu...






Kat I-city ni ada 2 pilihan tmpt utk kite masuk yang berbayar. satu Safari satu lagi tak ingatlah apa. tp Kalau kite dh ada tiket RM10 yang kite bayar ms mula2 nak dpt parking tu kite diberi option sama ada nak masuk safari or yang satu lagi secara percume dgn syarat mesti tak lebih dr 5 org. Lebih dr tu kena bayar sorang Rm2. Kitonrg pilih masuk Safari. dalam tu pun ada lampu2 jugak...lampu2 tu die hias akat pokok... pastu letak binatang patung(tak hidup). hehehe.. oklah... utk bergambar....





Anyway, ada satu tmpt yg berbayar lagi... Snow world. Bayaran dewasa RM25 n Kanak-kanak Rm16. Tak salah den lah... lupe nak snap pasal snow world ni... hehehe....
Pastu dalam kul 9 lebih kitorng pun baliklah. tak larat nak tunggu lama2.... bwk budk keciklah katakan.... Tak larat nak tunggu lama2 deh. sempatlah tgk Syamsul Gau gau berceloteh sekejap.
then terus balik. sampai rumah kul 11 mlm.