Friday, April 29, 2011

Book Fair 2011 : Pegi jugak akhirnyer

lanjutan peristiwa terjatuh bilik air hari tu, saya ingatkan memang dh tak pegi lah. tup2 smlm saya pegi jugak akhirnyer bersama dgn lebih kurang 20 org staff poli nie. Tak puas round pwtc tu sebenarnyer... hehehe... Motif utama pegi memang nak carik buku aktiviti Aiman. skali nyelit ngan buku-buku utk kat ofis. semua tujuan tu memang tercapai lah. tp rs cm tak puas lah.. buku nyer pun murah2. tp yang saya tak leh nak tahan, diorng peniaga ni bt promote produk diorng.... tahan kite lalu then tanya anak berapa tahun lah..pastu suh kite duduk dgn ceramah psl produk die. bosan beb. tak sanggup den nak duk dgr celoteh die.. silap-silap haribulan tak dapat nak pilih buku plak... yo lah.. kitorng di beri masa lebih kurang kul 3 ptg. samapi sana dh dekat kul 11 tghri. kejap sgt... dalam pada kejap2 tu jugaklah kitorng sempat g The Mall... tp g makan lah ngan cuci mata sat... hehehe.. tak dpt sambar 1,2 barang pun.. coz nak cepat punyer pasal.....

Saya beli buku aktiviti Aiman. Banyak jugaklah.. ada dalam 7 buah buku rsnyer. Pastu beli surah-surah pilihan. Bagi Zizi satu sbg cenderahati. Aiman telah menunjukkan semangat waja nyer dengan menghabiskan masa mlm tadi dgn buku yang saya beli(buku sambung titik). Saya keluarkan satu dulu buku tu. Malam ni, baru nak keluarkn buku lain plak. Tak boleh keluarkan semua.... alamatnyer ada lah buku yang terkoyak nanti. Saya memang dh pasang strategi dh.... Harap-harap dengan cara ni, Aiman akan lebih lagi minat blajarnyer di rumah tanpa ada paksaan.

Gambar AIman ngan Anas. Anas tu tgh makan gula-gula.


Erm.....Ingat nyer nak pegi lagi sabtu nie... nak g carik 'bacalah anakku'. persediaan untuk ajar Anas membaca. tp tu pun kalau laki den nak poie lah... harap-haraplah die nak.... Actully, minggu ni dh rancang nak ke Homedec kat KLCC. erm... harap-harap semua tempt tu saya dpt pegi dgn jayanyer.

Tuesday, April 26, 2011

Hobi Baru : Word Search

Rentetan saya cuti emergency sebab terjatuh bilik air hari jumaat hr tu, makanyer saya pun mengikut che usop g sana sini menguruskan hal-hal berkaitan. che usop g kedai buku wisdom kat kemuning. Saya pun apa lagi g lah carik buku-buku yang mengasah minda. wush, memang best. dah lama saya nak buku ni tp tak berkesempatan untuk g beli. asyik g bendde lain jer.... hehehehe.... Buku ni datangnyer ngan 4 Siri. Saya beli Siri 1 dulu.... Harganyer Rm8.50 then ada 208 pages. best2......

Monday, April 25, 2011

Terjatuh Bilik Air

Saya nk cite psl kisah minggu lepas pada hari Jumaat. erm.... cukup sadis nak cite....Pada petang Khamis tu saya dh decide nak ker Book fair kat PWTC ngan member-member ofis.. kitorng buat rombongan cik Kiah ke sana.... hehehe.. Naik bas poli ler. So, Malam tu dh bgtau my hubby nak ker PWTC. My Hubby ok jer. Mlm tu die bgtau nak hantar ke ofis.. Coz ptg tu nak g beli barang-barang jajan utk Aiman sambut birthday kat sekolah. SO, tak nak longgokkan byk-banyak kete kat senawang, terpaksa lah my hubby hantar g keje. Kire sebelum nak bertolak g keje tu saya nyaris-nyaris terjatuh kat rumah. Adus, nasib tak terduduk coz tak perasan ada air tumpah. sakit jugaklah kaki coz menahan dari tergolek....Dalam hati berkata jugak, malang ker nasib hr nie.... Tp saya gagahkan jugak utk ke ofis.. Semangat beb nak ker book fair... First time ikut rombongan ofis...
Tak yahlah saya bgtau lebih lanjut psl tempat dan masa book fair nie berlangsung.. tgk jer kat poster ni...

Sampai jer ker poli, saya bgtau suh my hubby tunggu kejap utk minum sama. Saya plak g punch card n ker bilik air. Bermulalah cerita sedih + Kelakar di sini. Saya tak tau cmner blh tergelicik dlm bilik air tu terus saya pegang sinki kat bilik air tu utk berpaut.... tak delah tekan kuat-kuat.. pegang biasa-biasa ajer. Mungkin perasaan saya tak kuat kot.... Tetiba prap....... Sinki tu runtuh, air memancut keluar.... Habis saya basah.... Kebetullan plak ms ni saya pakai seluar.... habis basah seluar saya.... Lencun... nasib bahagian atas tak basuh... adus.... Tp nasib jugak sinki tu tak jatuh atas kaki..... dan sinki tu tak pecah.. elok jer jatuhnyer..... masa sinki tu pecah, saya dgr ada org panggil dr luar.. yelah, kuat bunyi sinki tu.... saya pun bukak pintu skit... bgtau saya di dalam n bgtau takde apa2 yg berlaku cume air terpecik ngan sinki jatuh jer.... Pada hal, kaki saya sakit ms tu.... terpelecok.. tp still blh jalan lah....Saya pun keluar dr bilik air terus jumpa kak ila(unit selenggara). Cite psl hal nie... Then Kak ila call lah Abg Joe untuk baiki bende tue... Lepas tu sy ke Admin utk bgtau saya cuti... Tak sanggup dh nak keje dlm keadaaan basah cukup. Terus balik Senawang. Nasiblah my hubby tunggu saya masa tu. Kalau tak, tak taulah cmner. Bila dh cuti, macam-macam perkaralah yg saya buat, bukan duduk rumah. pegi sana sini teman my hubby. ms dh tengahari baru rs kaki ni sakit.. dh masuk anginlah tue... tup2 tgk bengkak... terpaksa jalan terhincut2.... Tp sempat jugaklg g beli jajan Aiman... Balik rumah kul 7 mlm jugak. Kaki dh sakit n bengkak. Mintk Mu hubby tawarkan apa yg patut... Pastu Solat then terus tuam ngan ais kat kawasan bengkak. Lepas tu makan panadol utk tahan sakit. Alhamdulillah, sakit pun kurang, bengkak pun kecut. kalau tak, seksa giler nak smbhyg beb. Skrng ni bengkak skit jer lagi.. dh tak sakit sgt dh.. Alhamdulillah..
Bukanlah cm gini saya jatuh.. melampau tul kalau cmni.. hehehe.


Petua : Tuam/Rendam dengan Ais di kawasan bengkak. InsyaAllah bengkak tu akan surut. Masa tuam/rendam memanglah sakit. Rasa nyilu dan mencucuk-cucuk. Tp lama kelamaan die akan pulih. Cubelah kalau tak percaya.

Saturday, April 23, 2011

Rumah Baru:Kunci??

Bile lah nak dpt kunci rumah nie..... lamanyer nak menunggu. Tak sabar nak deco-deco rumah tu.... Rumahku Syurgaku... akan kuabadikan ungkapan ini utk rumah baruku. Sapa lah jiranku nanti... tp yang pasti adalah melayu.... coz dh tanya pemaju dh sebelum ni...hehehehe.....

erm... bile dh dpt kunci nanti bertambah busylah den... plan nak renovate apa yang patut dulu.... pastu baru lah masukkan perabot plak... almaklumlah kitorng masuk rumah baru ni memang tak kan bawak mana-mana perabot kat rumah kundur n kemuning.... memang kene beli... Serba serbi baru.... poket pun jadi kering nanti.... Satu lagi yang merungsingkan daku ialah pemilihan langsir..... Nak kene beli n tempah... den tak tau jahitlah..... duit lagi... adus.... Tp apa pun kitorng akan membeli ikut keperluan n ikut budget... kalau dh terlebih budget... naya beb..... Jgn ikut kata pepatah "Biar papa asal bergaya". Ikutlah pepatah "Ukur baju di badan sendiri".

Tapikan rsnyer kitorng tak kan duduk permanent kat sana tahun ni. May be cuti-cuti jer kot.... Ini adalah permintaan Makku di Kundur. Mak sayang nak tingalkan Rumah Kundur ni. Kesian plak mak. Oklah, itu jer borak-borak kosong pasal rumah baru.....


Gambar ehsan dari che google....hehehe

Friday, April 22, 2011

Renungan : Andainya lelaki tahu..


Andainya lelaki tahu......
Apabila seorang perempuan jatuh cinta, lelaki itu tidak semestinya punya segalanya tetapi lelaki itu adalah segalanya di hatinya. Andainya lelaki tahu.. Apabila seorang perempuan itu mengalirkan air mata, itu bukan bermakna dia le...mah, tetapi dia sedang mencari kekuatan untuk terus tabah menyintai lelaki itu. Andainya lelaki tahu.. Apabila seorang perempuan marah, memang dia tidak mampu mengawal perasaannya tapi percayalah, itulah maknanya dia sangat mengambil berat dan menyayangi lelaki itu.Lihat saja pasangan yang baru bercinta, mereka jarang bergaduh. Tetapi percayalah semakin bertambah sayang mereka pada seseorang, semakin pula banyak pertelingkahan yang berlaku.

Andainya lelaki tahu..
Apabila perempuan bercakap banyak, dia tidak pernah bermaksud untuk membuat anda rimas, tapi dia mahu lelaki mengenalinya dengan lebih dekat. Andainya lelaki tahu.. Apabila perempuan berkata dia mahu anda berubah, itu bukan bermakna dia tidak mahu menerima anda seadanya, tetapi dia mahu menjadikan anda lebih baik, bukan untuk dirinya, tetapi untuk masa depan anda. Andai lelaki tahu.. Apabila perempuan cemburu dan tidak percayakan anda, bukan bermakna dia tidak sayang.. tetapi dia terlalu sayangkan anda dan masih menganggap anda anak kecil yang masih memerlukan sepenuh perhatian. Kadang2 dia terlalu risau sekiranya terlalu percaya, anda akan mengkhianati kepercayaan yang diberi. Naluri keibuannya sangat kuat. Dia hanya mahukan yang terbaik untuk anda.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan merajuk, jangan kata dia mengada-ngada. Dia bukannya mahu dipujuk dengan wang ringgit atau hadiah sedozen, tetapi cukup dengan perhatian yang boleh buat perempuan rasa dihargai. Andai lelaki tahu.. Apabila perempuan jarang mengatakan ‘i love u’, itu tidak bermaksud dia tidak menyintai tetapi dia mahu lelaki itu merasai sendiri cintanya, bukan hanya hadir dari kata-kata tetapi juga melalui bahasa tubuhnya. Andai lelaki tahu.. Apabila perempuan kata dia rindu sama kamu, dia benar-benar maksudkannya. Apabila berjauhan, bayanganmu akan sentiasa bermain di mata.


Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan kata lelaki lain itu lebih baik dari kamu, jangan percaya kata-katanya kerana dia hanya mahu menguji kamu. Dia mahu melihat sejauh mana kamu sanggup menjadi yang terbaik di matanya. Walaupun sebenarnya memang kamulah yang terbaik di hatinya. Selagi dia dengan kamu, percayalah, walaupun perempuan menganggap masih ramai lagi yang lebih baik di matanya tetapi di hatinya, kamu tetap yang terbaik. Andai lelaki tahu.. Apabila perempuan menjadi degil, dia bukan bermaksud untuk menjadi degil tapi dia mahu melihat sejauh mana lelaki itu mampu bersabar dengan kerenahnya. Percayalah, hati perempuan itu sangat lembut. Andai kena caranya, jangan terkejut kalau akhirnya dia menukar fikirannya dalam masa sesaat.

Andai lelaki tahu..
Apabila perempuan berkata, “tolong tinggalkan saya!”, dia tidak bermaksud menyuruh anda pergi selamanya. Dia hanya mahu menenangkan fikirannya sebentar saja. Apabila dia kembali tenang, percayalah dia akan mencari anda semula. Itu tandanya dia benar-benar menyintai anda. Perempuan sukar untuk mengawal perasaan. Dia terlalu emosional. Tapi dialah yang paling menyayangi anda dan sangat sensitif dengan perubahan pada diri anda.

Andai lelaki tahu..
Sememangnya Allah menciptakan lelaki dan perempuan itu dengan perbezaan yang tersendiri. Tetapi sekiranya mereka saling memahami, mereka akan saling melengkapi dan menyempurnakan. Perempuan itu diciptakan oleh Allah indah sekali. Di sebalik air matanya, tersimpan seribu satu kekuatan yang bakal menjadikan seorang lelaki itu merasa selamat bersamanya. Biarpun zahirnya perempuan itu tampak lemah tapi dia punya kekuatan tersendiri yang bisa menggoncang dunia dan mungkin bisa pula membuat lelaki menjadi lemah kerananya. Jadi hargailah kehadiran seorang perempuan dalam hidup anda kerana dia didatangkan bukan dengan kelemahan sahaja tetapi dia juga ada kekuatan untuk menyokong anda dan membuatkan hidup anda lebih sempurna. Dialah yang bakal menjadi perempuan bekerjaya, isteri juga ibu yang terbaik untuk anak2 anda.


Petikan ni dapat dalam facebook..... Renung-renungkan.......

Berakhirnyer Sebuah Penantian

Tajuk cm apa jer kan.. hehehe.. entry ni ditujukan khas utk Encik Yusof.... Ni kes kete kesayangan yang masuk bengkel. Yo lah.... dah 5 bulan beb tersadai kat bengkel. Selama 5 bulan itu jugaklah die bayar kat bank.... free-free jer bank dpt duit....Ni kes accident semasa die ke Thailand.... Apa nak buat.. dh nasib badan kan... terima lah seadanyer. So, skrng ni Kereta tu dh pun siap dibaiki. Alhamdulillah.. tinggal ada skit jer lah nak kene buat. So, blhlah jalankan bisnes seperti biasa. hehehe.....

Ni bukan kereta sebenar. Tp bentuk dan jenis kereta adalah sama....Tak amik gambar kete pun...

Thursday, April 21, 2011

Cuti ke Pusat Sains Negara, KL

Hari khamis minggu lepas saya telah mengambil cuti rehat (kurang lagi cuti aku tahun ni) untuk pergi berjalan-jalan. Asalnyer nak ke Batu pahat. Selagi tak jadi da.... terus ligat jer fikir nak pegi jalan tmpt lain. Tak kan duk umah jer kan. So, bincang punyer bincang.... terus dpt idea ke Pusat Sains Negara. memang dh lama dh Aiman nak pegi.. tak berkesempatan. Ni ha, baru dpt pegi..

Seawal pukul 8.30 pagi kitorng dh bertolak. bwk skali mak ngan wan. sampai sana dlm kul 10 kot. memang legang giler... tak ramai org.. Mula-mula parking kat bawah... berjalanlah kitorng ke pintu masuk Pusat Sains. Sekali tu dh sampai pintu masuk Pusat Sains, tgk ada jer org parking kat atas tu... Apa lagi, encik usop pun g amik kete... Mongah den berjalan dr bawah nak ker pintu masuk Pusat Sains. First time masuk sana. nampak ok jer... Masuk jer kat sana terus dalam ada pameran Dinasour. So, ms tu tiket mahal skitlah. Dewasa=Rm10, kanak-kanak(4-12 thn) = Rm5. Anas tak kene. So, dengan berbekalkan pas masuk sebanyak Rm45 kitorng pun melangkah masuk mengembara ke Pusat Sains tu. Kat Ruang legar tu dh ada tarikan dh. tarikan ikan kat kolam kecik. Siap blh usik2 lagi... Pastu siap ada akuarium tu. Cm kat Aquaria plak... hehehehe. Die bt skit jer lah.
kalau nak tau apa-apa event kat Pusat sains Negara. Layari laman web ni www.psn.gov.my. Banyak info berguna kat website nie.

Cume satu jer lah saya nak komen. kat Pusat Sains ni ada eksperimen show lah... kalau blh kite kene cakap dalam dwi bahasa. english dan b.melayu. Coz, tmpt ni pengunjungnyer ada gak yang dari oversea. yang tak tau b.melayu. saya nak cite skit pasal ni. Ada family org Arab ni memang excited giler nak tgk show psl sains ni lah. Die duduk dpn kitorng. Skali tu, bile instructor ckp bahasa melayu, diorng cam terpinga-pinga. Pastu diorng terus keluar dr situ. Yolah.. tak faham beb.. tk kan nak tunggu gak.... terus terlepas diorng nak saksikan show tu. Kesian. Dh lah dtg jauh2....

malas dh nak tulis panjang-panjang.... layan jer lah gambar yang ada.....




Tuesday, April 5, 2011

Majlis Kenduri Doa Selamat + Birthday Aiman

Seperti yang diwar-warkan di dalam fb saya. Hari Ahad hari tu kitorng bt majlis sambutan hari lahir Aiman. Sebenarnyer, dh lama plan.. tp tak berkesempatan. Sambutan hr lahir Aiman ni pun secara kebetullan... Mak rancang nak bt kenduri doa selamat sempena Bushaina yang dh sihat dan B.long dh dpt jadi Pensyarah. So, skali lah buat. Majlis ni dibuat pd tengahari. Tak jemput ramai. Cume jemput imam untuk baca doa dan selebihnyer kaum kerabat sendiri.

Sebenarnyer agak kelam kabut jugak buat kenduri ni. Yo lah seminggu mak duduk kat rumah b.yo coz bantu jaga anak b.long. So, rumah dh tinggalkan selama seminggu. Hari Jumaat ptg baru dpt balik kg. Ms ni lah nak kemas rumah, basuh pinggan mangkuk bagai. adus.... Kebetullan plak kek ngan jajan Aiman semua tak boli lagi.. So, Sabtu tu kitorng ke Seremban. G beli jajan kat kedai borong. Pastu terus ke Secret Recipe utk kek Aiman. Kitorng pilih Kek Choc Chip Walnut. Harga biasalah. Rm79. tp puas hatilah coz memang licin kek tu. tuan rumah pun dpt rasa skit jer... Syukur... Pastu tempah kuih talam keladi + agar-agar cendol. Kuih ni pun best. So, kalau nak kenduri lagi nanti leh tempahlah kuih nie. hehehehe. Layan jer lah gambar-gambar nie... malas plak nak tulis panjang-panjang....

Kredit pada kumpulan membantu basuh pinggan mangkuk. rs cam kenduri kahwin plak.. siap ada buat penanggah. hehehe

Ni suasana bila budak2 ni dh dpt makan kek. Diorng masuk kat dalam rumah.


Suasana sebelum nyanyi lagu hari lahir. Anas yang gosok-gosok mata coz nak tido dah.


Ni lah kek Chocolate Chip Walnut kat Secret Recipe. 2kg. RM75 +RM4(Tax Gov).Berbaloi beli.sedap.

Tahniah Buat Ijat....

Actually..... lupe nak ucap tahniah kat ijat sempena kejayaannyer dalam SPM baru-baru ni.... Tahniah kerana memecah rekod kat atas bukit ni dengan mencapai 6A 1B 1C. Syabas..... Ijat ni adalah Mak Sedara saya(Induk Milah) yang ke-2. Budak2 memang suka dengan die nie.... Sebelum ni die bersekolah di Sek Men Teknik Ampangan. Ni lah wajah ijat yang dapat dirakam...... Ms die masuk PLKN hari tu ada gak tangkap tp tak tau mano poie gambar tu... So, gambar ni jer yang ada...... hehehehe

Ijat tgh disuap oleh kakak dan adiknyer.....

Wajah ijat yang kelaparan... hehehehe