Sunday, April 10, 2016

Kelahiran Puteri di dalam Keluarga Mohd Yusof Part 4

Tepat jam 8 pagi pada tanggal 20/3/2016, aku telah ditolak ke labour room untuk proses kelahiran. Aku dah call che Usop siap-siap. Setiap kali bersalin, che Usop tetap bersama dengan aku di Labour room kecuali anak ke-2 sbb pihak hospital tidak membenarkan suami teman kerana ada kes H1N1. Di bangunan baru Dewan bersalin ini adalah bilik-bilik. Tiada langsir pemisah. So, Kalau jerit pun memang sebelah menyebelah tak dengar pun. 

Proses kelahiran bermula di sini. Permulaan Doktor check bukaan dahulu. Doktor check dah 4cm. Doktor terus pecahkan air ketuban. Masuk air. Bile pecah ajer air ketuban, aku dh mula rs sakit yang amat sangat. Sakit yang tidak boleh tahan lagi. Nurse tengok aku mcm kesian. die offer aku ubat tahan sakit sbb die ckp maybe lama lagi aku nak bersalin sbb baru bukaan 4 cm. Aku terima ajer. Selepas sahaja die cucuk ubat tahan sakit, aku terus rasa dh nak bersalin. Rasa nak meneran. Rasa nak terberak.Rasa ada bende besar nak keluar. Cepat-cepat nurse panggil doktor. Aku memang dh tak terthan dah pada ketika ini dan nurse memang tgk aku dh nak bersalin. Tiap putus-putus doa nabi Yunus aku baca. Alhamdulillah, puteri kami lahir dengan selamat pada pukul 9.19pagi. Syukur Ya Allah. Pada ketika nurse, angkat baby, die tanya aku baby boy or girl. Aku mcm ragu2 nak jawab. last sekali aku tgk baby betul2... yey.. baby girl. Alhamdulillah. Allah mendengar permintaan kami suami isteri nak kan anak perempuan. Syukur yang tidak terhingga atas rezeki kurniaan Allah. aku dikenakan 4-5 jahitan sahaja.

Lebih kurang pukul 11.00 tghri aku dh ditolak ke wad. Che Usop ada bersama semasa aku sampai di wad. Aku buat air dan die bawakkan aku makanan. Bermulalah proses berpantang. Pengalaman aku bersalin pada kali ini lebih mudah dibandingkan dengan anak-anakku yang lain. Walaupun seberat 3.49kg, aku merasakan proses bersalin agak mudah. Allah permudahkan urusan aku. Semasa di wad lagi, Che usop dh menyatakan hasratnyer untuk buat kenduri kesyukuran pada hari ke-7. Hari ke-7 ini proses mencukur kepala baby dan ditimbang di kedai emas. Ini memang dh menjadi kebiasan amalan sunat yang kami laksanakan untuk setiap anak kami. Hari ke-7 ini juga dibuatkan Akikah. Kami melaksanakan Akikah menerusi Easy-qurban. Mudah dan senang.

Nama puteri kami memang telah diberi sejak di dalam kandungan. AJWA NUR MAISARAH. 

Kelahiran Puteri di dalam Keluarga Mohd Yusof Part 3

Tarikh 19/3/2016 iaitu hari sabtu. Pagi lagi aku dh siap mandi.sebenarnyer sejak masuk wad sampai waktu ni aku tk minum. Air kosong lupe nak bawak. Cawan sume takde. Haus tk leh nak cakap. Dahlah hari panas. Tunggu jer lah sarapan pagi nanti jawabnyer. Sebelum sarapan, Nurse bgtau suruh beratur untuk Doktor buat pemeriksaan bukaan. Doktor check baru 3cm. So, die bgtau kalau dh tak tahan bagitau. Kalau sakit tu blh tahan, tahan jer lah. Sbb untuk masuk ke labour room kene bukaan 4cm. So, aku tunggu jer lah. Sakit tetap sakit tp masih boleh bertahan. Lebih kurang pukul 8 lebih, sarapan sampai. Disediakan Air milo dan mee goreng. Ya Allah, sedapnyer air milo nie. Aku duduk bersantai-santai ajer pada hari ini sambil melayani sakit perut ini. 

Waktu tghri sampai, makanan tghri pulak datang. Aku pinjam cawan hospital sbb nak minum air sejuk punyer pasal. Aku terus ke pantri untuk amik kosong. Sekali lagi, bile air sejuk dilalukan ke tekak, nikmat sungguh rsnyer. hilang dahaga. Dalam pukul 12.30, che usop dtg bwk perkakasan cawan, mangkuk, air. Alhamdulillah. Kesakitan yang aku alami tetap sama tk berubah pun. sakit yang boleh ditahan lagi. Nasib jugaklah cmtu sbb pada hari sabtu tu memenag labour room penuh. Kesian rakan cina di sebelah katilku menahan kesakitan. Die dh 4cm tapi still tk bolh masuk labour room jugak. Doktor suruh tunggu sakit sangat-sangat baru masuk labour room.. hukhukhukhuk...

Menjangkau waktu senja, kesakitan yang aku alami telah bertambah. Sakit yang teramat sgt. Sakit kemudian redha... darah memang dh mula keluar. Aku merasakan yang tiba saat untuk bersalin. Tp aku jangkakan mungkin pagi esoknyer. Malam itu, aku tido-tido ayam walaupun aku dh dapat duduk tempat yang sepatutnyer bawah kipas. Tido dalam kesakitan. Hanya org yg mengalaminyer sahaja tau maksud aku ini. Kepada Allah tempat aku mengadu. Masuk jer waktu solat subuh, aku terus mandi seperti biasa. Mandi pun dalam kesakitan. Semua bende yang aku buat semua dalam kesakitan. Tapi kesakitan ini alhamdulillah mampu aku tahan. Syukur Ya Allah. Setiap pagi subuh, aku akan baca surah yassin dan amalan kendiri 10. Tiap-tiap hari. Alhamdulillah, itulah kekuatan yang aku ada. walaupun aku masih sakit, aku tetap tidak tinggalkan amalan itu. Lebih kurang pukul 7.30 pagi, Doktor sampai untuk check bukaan sekali lagi. Doktor bagitau dah 4cm dan boleh tolak ke labour room. Nurse suruh aku minum dan makan dulu sebelum ke labour room. Pada ketika ini pun aku masih boleh bertahan lagi. Sakit tetap sakit tapi masih boleh tahan. Macam tak percaya aku dh nak bersalin.



Kelahiran Puteri di dalam Keluarga Mohd Yusof Part 2

Tarikh jangkaan aku bersalin oleh doktor ialah pada 16/3/2016. Tarikh sebenar ikut kitaran aku ialah pada 18/3/2016. Pada tarikh 16/3/2016 tiada tanda-tanda untuk bersalin. Aku masih pergi bekerja lagi. Pada 18/3/2016, ibu aku suruh bercuti sahaja. Aku tidak dibenarkan untuk bekerja. Cuti rehat di rumah. Sebenarnya pada 15/3/2016 aku ada appoinmnt doktor. Doktor dah siap buat surat. Jika aku masih belum bersalin jugak sehingga 22/3/2016, Doktor suruh pegi ke hospital terus untuk induce kerana masa telah cukup untuk bersalin. 

Pada 18/3/2016, pagi itu aku sudah rasa sakit-sakit. Sakit tapi boleh ditahan lagi. Tiada apa-apa tanda yang keluar. Aku sempat pegi jalan-jalan cari Aiskrim Magnum. Sakit tetap sakit tapi sakit mcm main-main. sakit sangat lepas tu ok... sakit lagi.... lepas tu ok sampailah ke petang. Waktu petang ke malam tu dah tak sakit. tapi tepat jam 11.00 malam waktu aku nak tido, tetiba sakit yang amat sangat. kiraan aku 10 minit sekali sakit. Aku cube melelapkan mata jugak... tapi tak boleh sbb sakit. Aku tahan sehingga pukul 12.30 pagi. Bila saat aku rs dh tak tahan sakit, aku terus kejut che usop. Aku bagitau die yang aku rs sakit. aku ajak ke hospital. Aku sempat mandi bersihkan diri then baru ke hospital.

Sekararang ini wad bersalin ialah bangunan baru di HTJ. merasalah aku bersalin di wad baru ini. Sampai di HTJ, terus daftar. Doktor cek bukaan baru 2cm then terus masuk wad. lebih kurang pukul 2.40 pagi aku sampai di wad. Memang nampak selesa daripada wad sebelum ini. Aku ingtkan semua aircond tp rupenyer indah khabar dari rupe. kipas ajer... disebabkan katil penuh aku terpaksa tido di katil extent ajer. tak kene kipas langsung. Dahlah duduk di cubicle belakang sekali. hukhukhuk...Memang tidak boleh tido sbb kepanasan dan kesakitan. Sampai pagi aku gelisah dibuatnyer guna kertas untuk dijadikan kipas. Selesa bab bilik air lah.. setiap cubicle ada satu bilik air. dalam 1 cubicle akan diletakkan 4-5 katil. Bilik air memang cukup selesa. Di cubicle aku tu ada 5 orang termasuk aku. 1 org india, 1 org cina dan 3 orang melayu. Redha ajer. Apa yang penting aku nak cepat bersalin. Disebabkan tiada surau di kawasan itu, aku solat di tepi katil sahaja. lagi senang. Aku bentang kain batik.. terus solat. Alhamdulillah sehingga bersalin aku mampu untuk menyelesaikan tanggungjawab aku sebagai hamba Allah. Syukur atas kekuatan yang Allah kurniakan.

Kelahiran Puteri di dalam Keluarga Mohd Yusof Part 1

Kelahiran anak yang ke-4 pada kali ini merupakan rahmat dan pemberian Allah yang tidak ternilai harganya. Semasa mengandungkan puteri kami ini tidak banyak masalah cumenya anemia sahaja iaitu masalah kepekatan darah merah. Sebenarnya, tiap kali mengandung itulah masalah yang aku hadapi. Tapi kali ini, Doktor menyatakan aku ada simptom talasemia. Ya Allah, apabila mendengarkan perkhabaran itu luluh hati ini. Usaha meng'google' tentang penyakit tersebut banyak dilakukan. Aku perbanyakkan doa kepada Allah supaya terhindar daripada sebarang penyakit. Setelah ujian demi ujian dilakukan, Doktor mengesahkan aku bebas daripada penyakit talasemia. Punca masalah kepekatan darah merah mungkin kekurangan zat besi sahaja. Alhamdulillah, selesai masalah pertama. Amalan pemakanan yang aku amalkan ialah tidak minum minuman yang mengandungi kofein. Seingat aku, aku tidak pernah menjamah kopi sepanjang aku mengandung.

Pada kandungan berusia 6 bulan, pemeriksaan kesihatan menunjukkan seperti tanda-tanda kencing manis. Sekali lagi, Allah menjadi tempat mengadu. Doktor mengesyorkan aku minum air gula dan amik ujian HBa1C untuk mengetahui kandungan gula dalam darah. Sebelum ujian tersebut dibuat, aku mulalah minum air kosong bergantang-gantang. Air manis hanya minum pada waktu pagi sahaja. Air kosong sebagai peneman ke mana sahaja aku pergi. Cumenyer jika dahaga sangat-sangat baru aku minum air manis.. itu pun dalam kuantiti yang sedikit. Alhamdulillah, keputusan semua ujian tersebut aku bebas daripada penyakit kencing manis.

Sepanjang aku mengandung, aku mengamalkan pemakanan yang seimbang. Aku elakkan makan makanan ringan, air berkarbonat, minuman yang mengandungi kofein dan lain-lain makanan yang tidak seimbang. Kurangkan makan makanan manis. Pemakanan memang mempengaruhi kandungan kita.  Hakikatnyer, mengandung pada kali ini memang berbeza daripada sebelum-sebelum ini. Antara perbezaan yang ketara ialah :-

1) Aku suka makan makanan manis di awal kehamilan terutama sekali cheesekut. Kerana itulah aku nyaris2 dicop kencing manis.

2) Selera makan kurang.

3) Perut rasa melebar daripada kandungan sebelum ini.

4) Suka tidur mengiring belah kanan. Kalau mengiring belah kiri rs memang tidak selesa

5) Aku suka memasak daripada pergi kerja. Banyak resepi baru yang aku buat dan semuanya menjadi. yeyyyy

6)  Aku suka tidur di waktu rehat (1.00 ptg - 1.45ptg). Biasanya aku tidur waktu ni bile aku bekerja sahaja. kalau duduk di rumah aku tak tidur pun.


Ujian ultrasound di klinik swasta aku lakukan sebanyak 3 kali iaitu di awal kehamilan sebanyak 1 kali dan pertengahan sebanyak 2 kali. Waktu pertengahan kelahiran iaitu di usian kandungan 5 bulan aku melakukan ujian ultrasound di Klinik Pakar Yang di Seremban. Ujian ultrasound menunjukkan yang aku hamil baby perempuan menurut ilmu perubatan Doktor tersebut. Kami tidak mempercayai 100%. Semuanya atas kuasa Allah. Memang aku tidak putus berdoa kepada Allah untuk memiliki anak perempuan yang sihat tubuh badannya dan sempurna anggota badannyer. Itulah doa setiap kali aku selesai solat. Aku percaya hanya kuasa Allah sahaja penentu segalanya.