Wednesday, December 28, 2016

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : Masjidilharam

Masjidil haram terletak di Mekah. Masjidil haram ini mempunyai puluhan pintu masuk. Pastikan anda tgk no pintu mana yg masuk bg mengelakkan tidak sesat. Masjid ini tidak diasingkan pintu utk lelaki dan perempuan. Sume blh masuk. Kite akan bercampur lelaki dan perempuan. Cume pada waktu solat akan diasingkan perempuan dan lelaki tetapi tiada tanda pun kawasan perempuan ker lelaki. Jika kite lihat lelaki ramai.. so, blhlah duduk situ jika kite lelaki. Biasanyer kawasan solat lelaki lebih byk drpd perempuan terutama yg berhampiran dgn kaabah. Air zam meme bersepah2 disediakan. Anda kene alert. Ada diantaranyer hanya air minumam bukan air zam zam. Biasa die akan labelkan sama ada air zam zam atau air minuman.



Askar yg mengawal masjidil haram adalah kebanyakkan lelaki. Pakai baju mcm askar. Jika telah menghampiri waktu solat, pintu2 masuk akn ditutup jika sudah penuh dgn jemaah. Biasanyer yg bukak.. pintu yg ada eskalator. Pintu lain diorng tutup dgn tanda 'crowded area'.  Ramai jugak jemaah yg solat di dataran. Sbrnyer kalau ikutkan ada jer kosong bhgn dalam. Kite kene pandai carik. Kalai kite seorng atau dua org meme senang nak selit2. Pasti ada tmpt solat dalam masjid. Kalau guna wheelchair yg susah skit. Dalam masjidil haram ni tkde sportcheck bagai mcm masjid nabawi. Bawaklah apa yg nak bwk. Tu psl kadng dalam masjid kite tgk beg pakaain besar2.. diorgn tido dalam tu. Mungkin tkde tmpt tinggal. Biasa sy tgk org pakistan or org india. Mataf diorng dh bukak. Dh tkde lagi. Yang ada mataf utk kerusi roda ajer. Blhlah kalau nak solat situ jugak. Masih terdapat kerja2 pembinaan lagi di masjidil haram tp tkdelah berhabuk or berdebu. Tambah2 sy pegi pd musim sejuk. nyaman ajer. Meme ada keluar matahari tp tkde lah terik. Biasa2 ajer..kawasan utk tawaf di kawasan bawah pun dh luas.. kire selesa jugak tawaf kt bawah tp kalau org ramai, berhimpit2 jugaklah. Banyakkan berdoa pada Allah semoga dipermudahkan urusan. Ketahui lah semua bahawa tempat saie bukan kwasan masjid. So, seeloknya, bile masuk waktu solat keluarlah dr tmpt saie dan cariklah ruang di dalam masjid utk kite kumpul pahala solat di dalam masjid.

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 18 Dec 2016

Kitorng selmat sampai di klia pada pukul 8.30pg. Sbnrnyer cuak jugk semntra nk sampai ni. 2 kali cuaca buruk... meme bergegar kuat kpl terbng tu. Sy bykkn berzikir... takut jugk apa2 jadi. Alhamdulillh, selamat sampai. Amik beg yg lama. 2 jam jugklh nk keluar ms tu. Tgk2 mak ngan adik che usop dh tunggu. Keluarga kak ika pun sama dh tunggu. Byo kt kete.. die jemput blong. Ayah che usop jemput kitorng. Sampai kg lebih kurng pukul 11 lebih. Mak dh siap masak dh.. panggil hidhir baca doa selamat. Menu masakan ikan patin msk twmpoyak, rendng daging, gulai pucuk ubi dan ayam masak merah. Wow.. terangkat. Terasa kenikmatan makanan setelah 2 minggu makan makanan arab. Ramai jugak yg tunggu kitorng balik. Alhamdulillah... bglah merasa sornng skit kurma ajwa.. air zamzam n kacang.. coklat... nasiblah kitotng pack air zamzam botol kecik2 dalam 5 botol. Letak kt dalam beg. Balut ngan selotap kt tudung botol pastu balut bgan kain.Oklah. Blhlah tmpung bekalan air zam2. Yelah diorng bg 5ml jer seorngm tk byk. Oklah.. berakhirlah sudah travellog umrah sy bersama  keluarga.


dah sampai Malaysia...

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 17 Dec 2016

Pagi ni lebih kurang pukul 1.30pg ustaz dah inform suruh turun kt lobi utk check out. Lebih kurng pukul 2 pagi bertolak. Beg sume dh ada org bawak. Bell boy yg bwk. Bas parking kt bawah. So, tkdelah menapak jauh sgt. Pukul 2.30pg vertolak dr hotel menuju ker azka hotel amik jemaah lain. Kemudian,bergerak ke jeddah. Dalam perjalanan bas berhenti di masjid terapung utk solat subuh dulu. Pastu kitorng terus gerak ke airport international jeddah. Ajwa meme tido sbb ini meme waktu tido die. So,sy tk turun kt masjid terapung amik gambar.. cume che usop ngan aiman turun utk solat subuh. Pastu sampai airport pukul 7.30pg. Kt  sana pukul 7.30pg mcm tghri.. waktu urusan diorng meme awal. So, ustaz n beberapa org lelaki.. g carik troli. Cara kt sini, troli diorng pegang. Sapa nk kene bayar. Hukhukhuk. Ada skit jer troli yg blh amik. Nasib kitorng cepat. So, tkd3lah kene pau ngan diorng. Pastu yg lelaki bantu ustaz utk check in. Meme pada dasarnyer flight pukul 11. Tp urusan check in bag sume amik masa dalam 2 jam lebih jugak lah. Ingt nak mandikan ajwa.. tp fikir2 smula pg sgt lagi. Tunggu lah tghri skit kot. Pastu.. dh selesai sume kitorng terus ker balai perlepasan. ms ni lah sy mandikan ajwa. Kt airport ni sy tk jumpa pun toilet utk baby care. 

So, belasah toilet dewasa.. mula sy cebokkan die dalam tandas, pastu basuhkan bdn die kt sinki. Kebetullan ada mcm para kt dalam toilet tu.. jadi sy baringkan die dekat situ.. siapkan ajwa. Settle. Budak kecik ni kene bg selesa kt die.. tkdelh die meragam nanti sbb nk naik flight.. dlm 3 jam jugklh duduk atas flight nanti. Dh selesai sume kitorng tunggu utk pengumuman jer.. meme ada spotcheck sblm ni naik flight. Tkde kene tahan pun kalau bwk air mineral. Selamba ajer. Cumenyer bg perempuan, meme detail betul checking die. Siap masuk bilik lhas lagi utk check. Hukhukhuk....seperti biasa.. klau bwk budk kecik ni meme special skit. Blh naik cepat. Tumpng tuah ajwa. Sblm nk naik flight.. kene naik mcm bas. Die bwk kite ker kapal terbng. Lapangan terbng kt jeddah tu tk sama cam klia. Die gunakn bas utk angkut penumpng. Tp tk jauhlh dr lpng terbng tu. Dekat jer dlm 5-10 minit cmtu. Ms flight pertama ke dubai ni kitorng tk dpt bassinet. Tp oklh. Ajwa tido berpangku. Alhamdulillah. Tk jaga2 die start naik smpailh dekat nk turun. Ms ni dpt mkn tghri. Pastu dptlh sourvenier lg utk budk2. Sy mintk air panas. Mintk diorng ganti air termos dgn yg baru. Yelh nk transit 6 jam tunggu flight kedua smula nk ke klia. Kitorng sampai ke dubai lebih kurng pukul 3 lebih.. ms tu dh nk masuk solat asar. 

sampai di airport Dubai


Dinasihatkn utk niat jamak takhir ajer. Sampai kt dubai, baru solat. Tkdelh nk solat atas kpl terbang. Ms sampai kt dubai ni, ajwa dh mcm nk mengamuk. Die lapar nk mkn. Sy meme standbykn nestum. So, saya bancuh nestum( tinggal bubuh air).. pastu suap die sambil jln nk ke surau. Sabar ajerlh tuan puteri kecik ni punyer perangai. Sy dukung pkai baby carrier.. tk larat nk dukung biasa jer..sasa jd tangan. Hukhukhuk. Pastu terus ke surau. Dh selesai mkn.. susukn die plk. Round skit2 jer kt airport dubai. Tp airport die cantiklh dr jeddah. Kemudahan n kebersihn pun lg ok. Kt airport dubai ada utk baby care. Senang.  Sy siapkn mandikn ajwa n pkaikn bj tido kt die. Ms tu dh pukul 7 mlm. Oklh. Flight pukul 9.20mlm. So, bersantai2 jer lh tunggu nk naik flight. Pukul 8.30 cmtu.. kitorng gerak nk naik flight. Ajwa tk tido. Tp mcm gelisah2 lh.. meme die jenis tido awal. Naik jer terus bg susu bdn sbb sy tknk die terasa tekanan bile kpl terbang tu nk mendarat. Pastu tepuk2 lh die. Mengamuk jugk skit2.. pujuk2.. lama2 tido. Tido atas pangku. Kitorng tk dpt tmpt duduk yg ada bassinet. Tmpt duduk pun berterabur jugk. Nasib blh tukar. Alhamdulillah.. lega. Bdn sy dh penat.. yerlh dh seharian tk tido. Ajwa tido.. sy pun tido... sesekali adalh die uwakkk... dan saya akn bg susu bdn tiap kali uwakkk.. pastu tido smula....Kitorng dpt 2 kali mkn.

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 16 Dec 2016

Alhamdulillah, sy sekeluarga diberi kesihatan yg baik sepanjgn kami berada di tanah suci mekah dan madinah. Cume selsema n batuk skit2 jer.. alhamdulillah. Syukur padaMu ya Allah. Pagi ni saya siap2 kan beg. Simpan kain baju skit2. Tkde lah tergesa2 nanti. Memelah pagi bertolak balik malam. Tp dh start kemas dah. Che usop pegi solat kt masjid hr ni. Pagi subuh yg terakhir utk ziarah pada tahun ini. InsyaAllah, kami akan ke sini lagi. Itulah doa yg tidak pernah putus2 sepanjng kami berada di madinah dan mekah. Kami tidak pernah jemu utk ke sini lagi. Semoga Allah berikan kesemptn dan peluang utk kami semua dtg lg pd tahun depan. InsyaAllah. Sebenarnyer, bwk budak kecik meme memerlukan kekuatan dalaman dan luaran. Yang sgt2 penting adalah tolak ansur dan toleransi dengan pasangan. Kalau tkde sifat ni meme ibu2 akan rs stress sgt2 n tertekan. Percayalah apa yg saya katakan. Hak menjaga anak terletak pada kedua2 psngan bukan pada si ibu semata n si ayah asyik mengejar ibadat seorng diri. Cara ni meme salah. Itu sbb wajib ada sifat timbang rasa dan tolak ansur utk sama2 jaga anak. Biar sama2 dpt bt ibadah sekaligus dapat jaga anak dgn sempurna. Anak itu kan amanah Allah. 


Oklah.. pagi ni kitorng g sarapan seperti biasa.. aiman tinggal kt bilik.. die penat sgt smpai blh tinggal dalam bilik sorng2. Terkejut jugk. Kalau tk, die meme seorng yg penakut. Alhamdulilah, kalau itu adalah perubahan yg ada dlm diri die. Pastu kitorng terus masuk bilik... sambung kemas apa yg patut. kitorng meme tkde shopping sgt pun. Skit2 jer...sejak pegi ke tanah suci ni adalah dalam 3 kali dpt call mak.. ckp dalam telefon.. alhamdulillah sume sihat kt sana... terima kasih ya Allah. Syukur. Lebihnyer saya guna wassap. Aiman byk guna wassap kt induk melalui voice. Kire oklah. Sy dh siap kemas2 beg. Sekali tk muat da.. dh tkde tmpt nak isi brg.. apa lagi che usop g boli beg ler.. beg tambahan. Hukhukhuk.. sbnrnyer yg besar tu sejadah. Adalah dalam 9 helai beli. Tebal2. Tu yg tk muat beg. Pastu che usop ada beli buah tin, buah delima n buah arab skit smlm ms kt pasar buah di thoif. So beg yg dibeli ni beaar jugak. Beg beroda n bertingkat. Meme muatlah isi sume brg. Puas hati beb.. harga 35 riyal. Beranak2 beg dibuatnyer. Itu sy tk shopping sgt tu. Main sambar apa yg ada jer. Tkde g jalan2 shopping wpun hotel yg kitorng duduk ni dalam mall.... tp meme lah. Kitorng meme tkde perasaan nak shopping pun. Shopping pun last minute. Tu pun sbb org bg duit kan.. so, balaslah ole2 dr sini. Meme diorng tk mintk, sajelah beli. Kite berbahasa. Sume skali beg ada 8 beg termasuk beg susu ajwa. 

Dahsyat..asalnyer bwk 7 beg. Beranak 1 beg jer.. hehehe... malam ni che usop nk bwk ajwa tgk kaabah. Sejak duduk sini, die meme tk penah tgk kaabah. Saya tk bwk die g masjidil haram. Ramai sgt org. Pastu nk g pagi plak dh g program ziarah luar. Tu yg tk sempt nak bwk. Tp sblm balik ni kene bawak die tgk jugak. Moga ajwa nur maisarah terpahat dihatinyer nur islam n mengamalkan islam sepenuhnyer dalam diri die. Semoga ajwa menjadi anak yg solehah yer. Lepas isyak, che usop ngan aiman bwk die. Saya tunggu di luar sambil isi air zam zam kt luar. Kemudian dh selesai sume kami ker bin dawood. Beli apa yg patut utk kali terakhir. Then naik ke bilik. Sy plak pastu terus gosok baju utk nak pakai balik. Ms sedang menggosok, muaz panggil suruh g makan nasik arab kambing. Ada org buat aqiqah. Byk giler nasiknyer. Meme sedap.. panas2 lagi. Tp tk laratlah nak makan byk... pastu sy balik bilik sambung kemas n siap2 utk balik. Che usop ngan aiman plak siap2 nk g tawaf widak. Diorng g dalam kul 11 cmtu. Kul 12 diorng dh selesai. Dh balik bilik. Disebabkan cam lama lagi nak balik kitorng tido dulu. Aiman tinggal tak tido. Die asyik main games. Ajwa plak tido dah.

ajwa n che Usop depan kaabah
ada org bt akikah. tk larat nak makan nasik arab. tapi meme best.



Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 15 Dec 2016

Hari ni ada ziarah luar lagi. G ker thoif plak. Kitorng meme tk penah g thoif. First time pegi nie. Dgrnyer di thoif byk buah-buahan yg segar2 dan suasana di sana sejuk. Ini adalah salah satu tempat baru yg kitorng akan pegi. Moga Allah permudahkan urusan kami. Kitorng bertolak pukul 9 pg. Kak lang, mak kak ani n kak ika tk pegi. Diorng tk berapa sihat. Kesian...Seperti biasa.. kalau nk g ziarah luar, bas terpaksa park di hotel azka.. tk blh kt hotel kitorng.. so, menapak ke sana. Dlaam perjalanan tu, singgah beli air krim.. aiman beli ais krim. Murahlah.. cawan besar 5 riyal. Masa kt jabal rahmah hr tu cawan kecik 5 riyal... ustaz dh menyongsong kitorng. Rupenyer kitorng jer belum sampai ke bas... hahaha... soba yolah... pastu dlm perjlaanan naik bas, kitorng di tahan bapak polisi. Mcm spotcheck lah. Mcm nk masuk sempadan siam lah plak. Hehehe.. pastu kitorng diberi penerangan dlaam bas oleh owner bas yg nk bwk kitorng nie. Byk jugak lawatan kalau ikut pd penerangannyer. Pastu die inform perjalanan ke sana lebih kurng 1 jam 30 minit.  






Pastu diorng agihkan makanan ringan.. dalam tu ada roti, kek, air mineral n air kotak mangga. Kire oklah... perjalanan ke sana mcm nk g cameron highland. berdengung telinga. Sejuk jer. Ada lagi 1 check point td. Kire spotcheck oleh bapak polisi. Byk jugak bas dalam perjalanan tu. Perjalanan ni meme nampak bukit sesajer.. penuh ngan bukit2 kiri kanan.. sbnrnyer perjalanan ke thoif ni adalah ziarah pilihan. sapa yg nak ikut kene  bayar 250 riyal. Mcm kitorng, meme dh book siap2 ker thoif.. so, murah lah skit.. kene dalam 150 riyal ajer.. jimat. Sampai di thoif kami tgk rumah gabenor2 atau pembesar arab dulu.. pastu berhenti solat zohor. pastu terus ker masjid2... tgk kesan peninggalan Rasullullah ketika baginda berhijrah ker thoif. Kemudian, kami makan nasik mandy di museum al shareef. Dalam tu meme byk barg antik.. penuh tgknyer. Then kemudian, naik ke bas smula. 



singgah makan nasi mandy di museum al shariff di thoif
Perjlaanan diteruskan lg menuju ker tmpt org bt minyak mawar. Kemudian, pergi ker pasar buah. Kemudian bermiqat di qarnul manazil bg yg nk bt umrah. Setakat ni che usop dh 4 kali bt umrah. Tiap2 hari bt... sy mintk che usop doakn supaya sy blh solat skrng ni. Sampai kt hotel.pukul 8 mlm. Meme dh hbos solat isyak. Biasanyer sy tk turun klau ziarah luar..jwa seperti biasa tido... sbnrnyer sepnjng pegi ziarah luar, ajwa meme tido ajer ťn time nk turun. So, meme byk duduk dlm bas jer drpd ziarah. Tkpe.. sy redha. Itu meme dh rezeki sy. Sy dapat dtg ke tanah suci ini dh kire beruntung sgt. Sy dtg ke tanah suci ĺmembawa anak kecil dan melakukn amal ibadat kepada Allah amat2 sy beruntung. Syukur ya Allah. Allah pilih sy utk dtg ke tanah suci ini bersama anak kecil. Syukur. Tidak semua org mendpt pilihan seperti ini. Ketahuilh, org yg byk duit belum tentu dpt dtg ke tanah suci ini dan org yg miskin belum tentu tk dpt dtg ke tanah suci ini. Segalanyer ketentuan Allah. Jika Allah pilih kite dtg ke tanah suci ini, pasti kite akan dtg wpun kite tkde duit. Allah akn bantu. Rezeki adalah hak Allah utk diberikn kepada sesiapa pun.


persiapan buat umrah sunat

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 14 Dec 2016

Pagi ni seperti biasa bersiap2 nak ke masjid tup2 tgk tkleh solat.. aduhai..selama 8 bulan sy tk dtg period. Tup2 kt sini dtgnyer. Meme smlm sy ada ckp... balik dr tanah suci nk g klinik utk checkup. Alih2.. terus Allah tunjukkn. Ya Allah maha suci Allah atas apa yg berlaku pd saya. Sepatutnyer sy bt umrah sunat hr ni menggntikn yg semlm. Tp dh tkde rezeki. Allah penentu segalanya. Redha... saya pun inform kak ani bgtau tk pegi. Makcik dh siap plak.. sian plak.. sy bwk jugaklah die g solat. Tp solat di dataran. Sy tunggu sampai die habis. Kak ani plak jaga ajwa. Dh lepas solat tu, kitorng g pasaraya jap sbb makcik.nak beli roti n susu. Kitorng g pasaraya bin lawood. Kt sini pasaraya ni meme glamour.

Byk keperluan kite yg ada kt sini.  Dh selesai tu terus hntr makcik ke bilik. Kak lang plk deman panas. Tp alhamdulillah lah.. masing2 dh selesai bt umrah. Syukur. Setakat ni kak ika ajer yg belum bt...Kesian jugak kt die. Ada org bg petua utk hentikan haid cepat.. caranya rendam kayu suci dalam botol mineral pastu biarkan dalam 20 minit then minum airnyer. Kalau dh habis air tu tambahkan. Amalkn secara istiqamah. Katanyer petua org arab ni. Ada yg bt dh menjadi. Hr ke 3 dh kering n blh bt umrah. Kak ika buatlah. Setakat ni belum kering lagi. Masih ada lg. Kite ikhtiar, Allah penentunya. Nk guna petua ni blh tp sy tk jamin berjaya. Depends jugk pd hormon seseorng sbb ada jugk yg bt tp tk menjd.. so, sy tk berani petua ni elok ker tidk. Ptg ni ada ziarah luar. Pegi ke hudaiyah lebih kurung pukul 2.30 ptg bertolak. Hotel kami yg paling hmpir dgn mssjidilharam. So, meme bas tidk dibenarkn masuk. Menapaklah kami ker hotel azka iaitu berhampian dgn hotel meridien. jauh jugklah. Tkpelah. Mujahadah skit. Semntra menunggu bas sampai dptkn smbar 3 helai jubah yg dijual tepi jln oleh org negro.. murah sgt2. Harga 10 riyal dan 15 riyal. Mana nk dpt.. hihihihi.. perjalanan.. pertama singgah di museum hudaibiah. Sy tk turun sbb ajwa tido. Lgpun dh penah pegi sblm nie. Pastu melawat ldg unta kemudian masjid hudaibiah utk bermiqat bg nk bt umrah. Ms ziarah ldg unta ni pun sy tk turun. 



Che usop ngan aiman turun. Diorg beli susu unta. Blong beli kencing unta.. yek... tp ustaz ckp meme ada khasiatnyer pd setiap anggota n najis unta... Kalau ikut kembara ziarah ni bnyk 4 kali umrah disedia. Oklh tu kn.... tp sy rs dpt bt 1 kali sbb dh tkleh solat. Redha. Lgpun ada ajwa kn.. ibadat jd terbatas skit . Tkpelh. Tkde mslh pun. Syukur sgt2. Allah byk permudahkan urusan saya di madinah n mekah wpun sy bwk budak kecik. Alhamdulillah..smlm balik dr ziarah luar, pukul 5 lebih. Dh dekat nak maghrib. Lambat jugaklah sbb ms ptg meme singkat. Kalau pagi pnjng skit masa. Diorng terus bt umrah. Sampai kul 9 lebih baru selesai umrah. Sy uruskan anak2. Aiman tk bt umrah hr ni. Mcm2 yg sakit.. sakit kaki lah.. sakit tekak lah.. nk demam lah... mcm2. Budak kan tkpelah... nanti die dh besar pun still kene bt umrah sekali lg. Balik jer dr bt umrah, che usop dh siap beli makanan.. biasalah makanan org arab...blhlah.. bt alas perut.  Ajwa dh tido dah. Budk kecik ni meme tido awal. Time g ziarah die membuta... bagus sungguh.. meme sy ngan die jd penunggu bas ajer... hihihi.. tkpelah.. asalkan die tk meragam.

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 13 Dec 2016

Hari ni ada ziarah luar. Selesai subuh.. sarapan bagai.. kami pegi ziarah luar. Ziarah luar di sekitar kaki jabar thur.. pastu jabar rahmah. 2-2 tmpt.ni sy tk turun. Ajwa tido. Lg pun sy dh penah pegi dh sebelum ni. Bglah kesempatan org lain pegi.. sy pun tlng tgk2 mak kak ani. Suh kak ani yg pegi.. diekan first time. Bg peluang n ruang utk merasai sirah nabi. Diorng nk bt umrah sunat. Miqat di ja'ranah. Kak ani dh blh bt umrah. Sy akan jaga mak kak ni n ajwa. Senang. Lgpun kak ika ada. So, jaga dgn die lah. Mak kak ani sy meme syorkan die bt 1 kali jer. Kesian blong. Kene tolak jauh2 utk tawaf sbb ruang kerusi roda berbeza dgn pejalan kaki. Lg jauh. Ustaz bgtau 1 pusingan tawaf 20 minit jugk kt ruang mataf utk wheelchair. Mengah beb. Tp blong tolak wheelchair ms tawaf umrah pertama tu sama mcm kitorng selesi tawaf di tingkat bwh. Hebat blong. Moga Allah beri ganjaran yg besar utk die sbb bantu mak mertua die bt umrah. Sy belum pernah bwk ajwa ker masjidil haram lagi. Tgklh nanti.. kene bwk jugk die tgk kaabah. Hari ni sy solat di bilik ajer. Tkdelah solat di masjid. Nk bwk ajwa mcm kesian kt die. Terlalu ramai sgt org.. kalau nk solat di dataran takut die sejuk plak sbb dataran tkde karpet.. simen.. kesian die. Sebenarnyer sy pun dh berlapang dada dh. Memang pada hakikatnyer kalau bwk budk kecik terbatas skitlah kite nk beribadat. Itu meme lumrah. Tkpelah. Bt mana yg termampu. 




InsyaAllah, pengorbanan dan kesusahan ini Allah gantikan dgn pahala yg berlipat kali ganda.. sbrnyer ada berita sedih jugak ni bt kak ani. Asalnyer kak ani dh blh bt umrah. Die pun begitu yakin n terus berniat umrah sama mcm org lelaki masa di miqat td. Tup2.. balik bilik check2 dh tk blh solat. Adoi... kak ani masih dalam ihram. Tk blh nak bt apa sbb die tk berniat bersyarat. Salah sy juga td. sy pun tk ingatkan die. Terlupa sesgt. Kesian die.. sampai mlm ni masih belum bt tawaf lg sbb masih belum suci. Nk tido pun die takut sbb takut terkene pantng larang dalam ihram. Kesian sgt kt die. Itulah ustaz td pun tk ingtkan utk yg perempuan kene niat bersyarat. Ms first day umrah tu.. meme ustaz dh ingatkan. Second umrah yg ustaz tk bgtau. Ustaz pun lupe rsnyer. InsyaAllah, moga Allah permudahkan urusan kak ani sbb die yg byk jaga mak die sepanjng berada di sini. Kene marah pun kak ani relaks. Meme kak ani anak yg sgt baik. Meme sy respect ngan kak ani. Semoga amalan yg dikerjakan mendpt redha Allah.

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 12 Dec 2016

Aktiviti hr ni rehat kt bilik sbb dh penat by umrah smlm... lepas subuh.. basuh kain skit n terus tertido. Nasiblah ajwa pun tido. Alhamdulillah. Die amat memahami ibunyer. Syukur pada Mu ya Allah. Lebih kurng pukul 11 lebih kitorng siap2 nk ker masjid. Solat zohor di sana. Sy tolak mak kak ani guna wheelchair. Kitorng solat di dataran jer. Dh penuh.. tkleh masuk. Sbnrnyer kalau tkde wheelchair blh jer masuk.. ada laluan eskalator jer yg dibukak. Kadang2 sy sendri pun tk phm kenapa org pilih solat di dataran sdngkan kt dalam masih ada tuang kosong. Rata2 yg sy tgk solat di dataran ramai jugak org2 muda... tkdelah org tua2 byk sgt. Maybelah diorng tknak berebut2. Tp pada saya, bukan selalu kite dpt dtg ke Mekah. So, sepatutnyer kite rebut peluang yg ada.   Tepuk dada tanya iman masing2. Dh selesai solat zohor.. terus balik ke bilik. Aiman pun tk solat zohor di masjid. Die tk larat katanya. Sakit kaki. Sakit tekak. Tkpelah budak lagi. Sy suh die rehat jer. Makan tghri tu che usop beli nasi arab n nasi beriani. Memeng sedap ditambah ngan perut laapr. Alhamdulillah, kenyang. Pastu duduk rehat kejap n siap2 g solat asar. Sy bwk kak lang n makcik kak ani. Diorng masih belum cam lagi jalan nk ker masjidil haram tu. Kesian plak. Kalau mak kak ani nk ke masjid.. sy tolong tolakkan. Ajwa tinggl ngan kak ani. Mcm tulah seterusnya sehingga solat subuh. 






Alhamdulillah, rezeki sy solat jemaah dh 2 hari di masjidilharam. Alhamdulillah. Cumenyr belum kesempatan nk bt tawaf sunat. Terlalu ramai sgt org.. setiap waktu.. setiap masa. Tp kami dpt tgk kaabah. Alhamdulillah. Malam tu sy tido awal. Ustaz ajak g jalan2.. tp tak larat. Rs badan ni tk berdaya. Penat.. tido awal.. sbb nk bangun awal. Tp kan sejujurnyer sy tkde nk bershopping sgt bile kt sini. Tktaulah.. perasaan shopping tu biasa2 ajer. Sy byk doa utk sy dtg lgi tahun depan n tahun2 seterusnya. Moga Allah beri rezeki lg sy ke sini bersama family. Di Mekah kami hanya dpt pakej sarapan pagi ajer. Tp meme byklah menunyer terutama roti. Kenyanglah perut. Cume makan tghri n makan malam kene sendri tiada dalam pakej. Ye lh kat, hotel retaj ni meme high class punyer hotel. 5 bintang. meme puas hati duduk sini. Dahsyat beb. Siap ada tangga nk masuk bilik tido. Die ada 2 tingkat. Pada saya, ok jer tkde pakej makan. Kite byk pilihan nak makan apa.. ms sy g umrah dulu, meme skali ngan pakej makan. Sampai tk lalu nak makan sbb menu die lebih kurng jer tiap hari wpun sy makan di hotel hilton. Hukhukhuk. So, kali ni pengalamaan baru. Kitorng g beli makan sendri. Best. Kedai makan berlambak2. Siapkan duit jer lah. Biasa kitorng beli nasik arab ngan ayam sebelah 20 riyal.. makan utk 3 org.. malam plak kadang makan.. kadang tk makan. Biasanya makan lebihan tghri atau beli. Tp beli pun mknan ringan2 jer mcm kebab, ayam dll. Kire oklah.. bukan lapar sgt pun waktu malam. Lebih nak tido sbnrnyer.

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 11 Dec 2016

Hari ni kami ke mekah utk mengerjakan umrah. Pagi seperti biasa solat subuh. Ajwa seperti biasa bangun bila kitorng siap2 nk ker masjid. Alhamdulillah sepanjang berada di madinah hanya solat zohor ajer yg sy tk dpt pegi sbb setiap kali solat zohor pasti nyer die tido. Pagi ni sy tk sempat solat jemaah sbb ajwa nak nangis.. baru nak masuk rakaat 1 die dh menangis. So, terpaksalah sy berhenti solat. Saya bg die susu n terus tertido. Saya pangku die. Dh selesai sume org solat. Baru saya solat n die saya tidokan kat karpet. Pagi ni sy lama skit ikhtikaf sbb pastinyer solat zohor sy tk dpt dtg ke masjid nabawi. Sedih.. sayu sbb meninggalkan madinah. 













Sesungguh yer masjud nabawi ini memeberi ketenangan dan kedamaian hati ini. Ya Allah, izinkan aku dtg lagi ke bumi madinah pada tahun depan dan tahun selepasnyer. Amin... dh selesai, terus balik hotel n sarapan. Lepas sarapan, sy mengemas kain baju sume. Che usop n aiman ker raudhah. Selesai sume, kitorg g membeli jubah utk wan, induk dan acik. Dpt murah jugak. Kire berbaloilah beli lambat. Dh selesai sume.. kitorng siap2 mandi sunat ihram sblm solat zohor... che usop n aiman g masjid.. saya tinggal kt hotel. Solat jamak qasar n terus bt solat sunat ihram. Dh selesai senang. Lepas jer makan tghri kitorng siap2 untuk naik bas. Pukul 2.30ptg baru bas jalan. Berhenti miqat di bir ali. Alhamdulillah, ajwa tido. Kami berhenti di rnr.. terus solat jamak maghrib isyak kt sana. Lebih kurng pukul 9.30 kitorng sampai di Mekah.. hotel kami di mekah ialah retaj. Bangunan dalam jam besar tu.tunggu mknan sampai dulu.. lebih kurng pukul 11 mlm kitorg bt umrah pertama. Alhamdulillh, Allah permudahkn. Sy tk bwk ajwa bt umrah sbb mintk tlng kak ani jaga die. Pukul 2 pg baru selesai umrah pertama. Alhamdulillah. Kemudian, kitorg balik bilik n tido sementra menunggu nk g solat subuh. Solat subuh hanya dpt di dataran. Sy bantu mak kak ani tolak wheel chair. Ms tu pintu dh tutup hanya dibuka laluan eskalator.. so, tk dpt bt apalh.. tkpelh. Asalkn dpt solat jemaah. Kak ani tlng jg ajwa kt bilik. Solat zohor pun sama. Hr ni saya dpt complete solat jemaah di masjil haral. Syukur ya Allah. Ajwa kak ani n kak ika tlng jaga. Tk blh nk bwk die sbb org terlampau ramai sgt.


Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 10 Dec 2016

Pagi ni seperti biasa sedar awal jugak. Siap2 nk ke masjid. Sedang pada itu, ajwa pun bangun. Alhamdulillah. Ganti pampers ajwa n siapkan susu botol utk die. Check dalam beg.. pastikan kelengkapan mainan, tisu basah, pampers, biskut ada... biasa meme sy g lambat skit. Masuk ker masjid n terus bergerak ke kanan. Bhgn kanak2. Alhamdulillah, ada ruang Allah sediakan utk sy solat. Sempat jugaklah bt solat sunat sementara tu dudukkan ajwa n bg die mainan.. pastu sy suapkan ajwa biskut. Susu kan die kenyang2... alhamdulillah dpt solat berjemaah wpun ajwa nangis pada rakaat ke2 sbb tk jumpa jalan pulang.. hahaha.. bukan apa.. sbnrnyer die main2.. pastu dh pegi ker saf blkng. Saf tu ada kanak2 jugak tgh tgk youtube.. die nk join kot.. tp mcm takut. Nak ke depa  carik saya die tk jumpa.. tu yg nangis. Tp tkpelah.. subuh 2 rakaat.. kejap jer nangisnyer. Pastu sy susukan die. Dh senyap seperti biasa sy akan baca yassin selepas subuh n kendiri 1. Pastu balik ke hotel utk sarapan. 

Hari ni ada ziarah luar. So, kene cepat. Ustaz dh bgtau pukul 7.30 berkumpul. Lepas sarapan, sy mandikan ajwa skit n siapkan susu botol die. Amik wuduk siap2 sbb nk ker mashid quba' dulu utk solat sunat. dlaam perjalanan ke masjid quba' ajwa tido. Org ramai sgt di masjid. Berpusu2 org kt masjid. Maybe sbb hr sabtu. Org arab cuti hr jumaat n sabtu. Tp peliknyer smlm tk ramai mcm ni... ms sy nak solat,sy letakkan ajwa..tup2 die bangun sbb dgr bunyi org bising2... hukhukhuk.. dugaan n cabaran yg saya hadapi semasa bwk budak kecil. Tp sy bukan jenis putus asa.. sy usaha carik port yg tk ramai org. Alhamdulillah, Allah maha besar. Kebetullan ada org arab nak keluar n tmpt solat die tu meme menyorok skit. Syukur. Saya dudukkan ajwa di situ wpun die merengek2 tp ok je.. dapatlah solat sunat di masjid quba'. Syukur. Maha suci Allah. Sebaik2 perancangan. Selesai sahaja di masjid quba' terus ke ladang kurma. Beli belah bagai n terus ker bukit uhud. Dalam perjalanan tu, ajwa tido. So, tkdelah saya panjat bukit pemanah tu. Duduk dalam bas ajer.. che usop, aiman n yg lain g panjat. Lama jugaklah diorng duduk kt bukit tu. Siap ustaz bg ceramah ringkas kt sana. Lepas tu terus balik hotel. 

Ajwa duduk dalam bas...



sibuk beli kurma sejuk. sedap.. mcm makan buah epal ranggup. Tp bwk balik jadi kecut..


Ajwa masih tido. Saya tk dptlah solat zohor jemaah. Tkpelah. Bg ajwa rehat. Sy tknk stress kan sgt die... bg die rehat cukup.. ajwa ni senang jaga.. yg penting bg die makan n minum cukup.. pastu tido cukup. Alhamdulillah lah tk de lah die meragaam. Syukur pada Allah menganugerahkan ajwa nur maisarah nie. Syukur yg tidak terhingga. Che usop n aiman dh ker masjid. Setakat ini, aiman memang baik2 sajer. Die ikut jer mana yg ayah die pegi. Tk byk cerita lah. Alhamdulillah. Kadang2 die jugak bersemangat nk solat kt masjid. Alhamdulillah. Semoga Allah sematkan hati die sentiasa solat 5 waktu. Malam selepas solat isyak, ada berjanji ngan ustaz utk tgk jubah abaya. Rambang mata dibuatnyer. Ustaz bwk g kedai jubah.. laluan shopping mall tu di bhgn depan belah kanan masjid nabawi. First time pegi. Sblm ni kitorng tk penah g kt kawasan tu utk shopping. Dapatlah sambar 1 helai jubah abaya. Murah jugak.. harga sbnr dalam rm200 lebih dpt kurang die bg rm150.. pastu terus balik sbb ajwa dh menangis. Die nak tido. Die meme tido awal tu psl malam2 kitorng tk keluar sgt..

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 9 Dec 2016

Pagi ini seperti biasa... subuh di masjid nabawi.. alhamdulillah ajwa bangun bile die dgr org laon bangun... so, senanglah bwk ke masjid. Gantikan pampers die dulu.. biasa setiap kali nk ke masjid, meme saya tukar pampers die. Pg ni die tk mandi sbb tk berak. Pagi semalam die terberak. Tp tkpe ada air panas kan.. siapkan kelengkapan die.. pastikan bwk mainan, krim n minyak nyaman oil, susu dan pampers. Semua ni meme ada standby dlaam beg. Disebabkan cuaca sejuk, so meme pakai baju sejuk jer kt die.  Ajwa sempatlah tido kt masjid nabawi. Lepas tu die jaga bile dh sampai hotel. 

sarapan pagi di hotel.. view masjid nabawi

Kitorng sarapan pastu turun smula utk beli baju sejuk ajwa. Harga baju sejuk tu 30 riyal.. ada offer.. tk tebal sgtlah.. tp kire blhlah.. pastu round2.. amik feel dulu.. tkde beli apa2 lg pun.. dh selesai tu, balik hotel.. ajak ustaz g masjid kuba'. Kitorng pegi.. sewa teksi lebih kurng rm60. Tong2 ler... sampai kt masjid kuba' ajwa bt hal.. mengamuk2 die.. die nk tido.. tp mengamuk.. bg susu sume tak nak. Last2 terpaksa tunggu che usop utk solat. Solat gilir2.. dh selesai sy solat tgk die dh lentok tido. Die meme cmni.. kalau die mengamuk2 tu sy akan pass kan kt che usop.. pastu berhentilah nangis nyer.. peel mcm tu.. hr ni hr jumaat. Saya decide utk solat zohor di bilik.. bg ajwa rehat... die pun masih tido lagi lepas g masjid kuba' td. Sebenarnya g masjid kuba' tu ada ganjarannyer di mana barangsiapa yg berwuduk di hotel dan terus mengerjakan solat sunat di masjid kuba' akan dpt pahala 1 kali umrah. 




Di sekitar perkuburan Baqi'



Memandangkan hr ni solat jumaat, meme sume kene dtg awal ke masjid. Che usop ngan aiman pegi 2 jam awal ke masjid. Iktikaf di masjid nabawi. Besar pahalanya. Sy solat di bilik. Ajwa tido.. biasanyer waktu2 pagi bwk ke tghri die akan tido. So, sy decide utk tidk ke masjid. Bg die berehat. Solat asar sy baru ke masjid. pastu rehat... bg ajwa makan nestum n mandikan die.. siap sedia nk ke masjid utk solat maghrib. Sy akan duduk di masjid sehingga isyak bersama ajwa. Alhamdulillah, Allah permudahkan urusan saya. Lepas tu balik ker bilik.. makan malam... malam tu sy g shopping jubah bersama kak ika n kak ani. Che usop ngan aiman duk bilik jaga ajwa.. dapatlah skit jubah utk mak n kak jihan. Pukul 10.30 baru balik. Tgk ajwa dh tido. Alhamdulillah...


memilih jubah untuk ole-ole.

Friday, December 23, 2016

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 8 Dec 2016

Alhamdulillah.. masih diberi kesempatan utk dtg lagi ke sini. Syukur... pukul 3 pagi dh bangun dah.. penat sgt mlm td... ajwa pun tk byk ragam.. die tido.. bangun utk menyusu ajer.. alhamdulillah, Allah permudahkan urusan kami.. bukan senang membawa anak kecil ke tanah suci. Kene ada kekuatan mental dan fizikal. InsyaAllah kami akan cuba permudahkan urusan dgn izin Allah. Pukul 4.30 ajwa dh bangun dh.. die kejut subuhlah tu.. hihihi... kitorng sume siap2 ke masjid... pukul 5.30pg azan subuh.. che usop n aiman pegi dulu.. sy pegi kemudian ngan ajwa... alhmdulillah, solat subuh berjemaah hr ni. Ajwa tk nangis sbb sy carik org yg pakai telekong putih. Allah tu maha mengetahui.. betul2 ada 2 kosong di tepi utk sy solat. Berjaya solat berjemaah. 
ajwa dan ibu

muka ajwa segar bugar waktu subuh
 Pastu baca kendiri 1 & surah yassin.. pastu terus ke hotel utk sarapan. dh janji ngan che usop yg sy nk ke raudah.. mintk tlng die jagakan ajwa.. dalam pukul 7.30pg cmtu sy bersiap ke raudhah bersama kak ani n the geng... pukul 9.30 pg habis.. balik ke hotel. Biasalah masuk raudhah meme lama tp bukan sbb lama duduk di raudhah tp sbb tunggu turn nk masuk raudhah.. tp apa pun alhamdulillah semua berjalan lancar. Allah permudahkan urusan. Sy balik jer ke hotel tgk diorng sume tkde rupenyer geng lelaki g masjid kuba' dgn teksi. Ajwa sorng je pempuan. Dgn berbekalkan biskut sebungkus, che usop bwk die.. alhamdulillah, die tido.. che usop bergilir ngan ustaz utk solat sunat...
 



setia pada mainan budak kecik nie

ajwa dan sarah(anak abg zali)


 Solat zohor ni tk dpt pegi sbb ajwa.tido. ngam2 masuk waktu terus die tido. So, solat kt bilik ajer. Waktu makan tghri pun bergilir. Lama betul die tido. Alhamdulillah. Waktu asar dptlah sy solat berhljemaah. Pastu duduk rehat kt masjid nabawi. Che usop & aiman g perkuburan baqi' hantr jenazah. Kul 4.30 cmtu sy balik hotel... bg ajwa makan nestum n mandikan die... bersiap2 plak nak g solat maghrib. Antara waktu maghrib dan isyak kami tk balik... duduk kt masjid... ajwa pun tk byk ragam. Alhamdulillah. Pastu h selesai solat isyak sume, terus balik ke hotel. Kali ni hotel dekat sgt ngan masjid. Meme kt dataran masjid tu nmpklah hotel ni. Jadi, tu yg pergi n balik sendri jer.. takyah tunggu org lelaki.

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 7 Dec 2016

Lebih kurang pukul 4.30 pg waktu di dubai, kami sampai. Beg kami terus ke jeddah.... kami akan naik flight ke jeddah plak pd pukul 7 pg. Sela masa tu, sy mandikan ajwa bg die segar n kami solat subuh dulu. Perjalan ke jeddah amik ms 2 jam. Penerbngan ni kami tk dpt duk depan.. tkpelh kejap aje. Masa baru dpt seat tu,ada bau busuk. Che usop ckp.mcm bau berak. Adoi.. sy check ajwa, wawawa..ajwa berak.. luluh hati ni rs. Kelam kabut kejap. Sy pun terus ke toilet sementara org masuk utk cari seat. Redahlah sblm berjalan. Takut die mengamuk kot tunggu lama. Tp toilet die oklah.. ada tmpt utk salin pampers ajwa.. kecik jer. Tp oklah. dh selesai sume, sy ke tempat duduk smula. 

Alhandulillah, sepanjgn perjalanan ajwa tk byk ragam.. die tido tp sblm nk tido tu ada lah nangis skit2.. adatlah peel bdk kecik kan... kami sampai di jeddah pukul 9.10 pg waktu di jeddah. Ms penerbangan ni pun dpt makan jugak 1 kali. Kire die bg breakfast ler.. oklah tu..ajwa n aiman pun dpt ole2 dr emirate. Kami sampai di terminal international jeddah. Naik bas yg disediakan n dibw je terminal haji utk check imegresen arab saudi. Kejadian di imegresen arab saudi. Bermulanye cabaran dan dugaan. Punyerlah lama bneratur. Org ramai. Ajwa dh meragam.. dh menangis2 dh... saya saje tunjukkan muka bg org arab tu nampak supaya kitong dpt cepat.. lama jugaklah berdiri kt situ.. alih2 org arab tu panggil.. lega.. syukur ya Allah engkau permudahkan urusan hambamu.. 

Kemudian, carik beg n rehat sekejap sbb tunggu jemaah yg lain. Kemydian, lbh kurng pukul 11 pg kitorng naik bas ke madinah. Kami berhenti makan di restoran. apalagi meme pekena nasik arab ler... satu bekas kongsi 3 org. lepas tu terus ker surau untuk solat jamak zohor asar.


Keluarga Blong. Dari Kiri : Kak ani, blong, muaz, Mak kak ani, Kak lang Kak ani n Besan mak kak ani

kami anak beranak...ajwa pun makan nasi arab.

Perjalanan dgn bas, ajwa behave ajer.. cume dh nak sampai madinah tu jer die nangis.. nangis nk tido.. badan penatkan. Budak kecik. Biasalah. Lebih kurng pukul 5 lebih kami sampai madinah. Ms tu org berpusu2 nk g solat maghrib. Kami check in di ansar golden betul2 depan masjid nabawi. Bersyukur ya Allah.. dekat sgt2 dgn pintu masjid.  Kami pegi solat isyak n bt jamak maghrib di masjid nabawi. Pertama kali melangkah masuk ke masjid nabawi terasa sayu hati ini kerana Allah jemput saya dtg ke sini lagi... tak terkata dibuatnyer. Syukur ya Allah. Sy g masjid bersama baby ajwa. Che usop.plak dgn aiman. Kami pegi asing2. Saya solat di ruang kanak2. Mula2 tu dapat ikut imam.. masuk rakaat ke 2 ajwa dh nangis sbb die tgk org pakai jubah hitam  die takut. Alih2,;sy solat sendri tnpa ikut imam.. alhamdulillah, dpt jugak solat di masjid nabawi. Kemudian, balik ke hotel utk makn malam... lepas tu sy terus masuk bilik ngan ajwa.. tidokan ajwa n terus sy tido.. che usop n aiman pergi ziarah makam nabi.

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 6 Dec 2016

Berikut adalah detail berkaitan dengan perjlaanan umrah kami:-

Tarikh : 6 Dis 2016 hingga 18 dis 2016
Penerbangan : emirate (transit Dubai turun di jeddah)
Travel agensi : kembara ziarah
Pakej : bertiga
Harga Pakej : RM8600
Hotel Madinah : ansar golden(depan masjid nabawi, pintu 25)
Hotel Mekah : Retaj al bayt
Mutawif: ustaz khairil & ustaz bakri



Saya telah berangkat ke tanah suci mekah pada pukul 1 pagi dengan penerbangan emirate. Saya pergi bersama dengan suami dan 2 orang anak(aiman &ajwa). Aiman ketika ini 9 tahun dan ajwa plak 8 bulan. Pastu ikut serta abg zali, kak ika, danial, sarah, kak ani, blong, muaz, kak lang kak ani n makcik(besen mak kak ani). Semua skali 14 org. Ini pengalaman umrah kami yg baru bersama anak kecil. Kami bertolak ke klia pada pukul 6 ptg kerana nak solat jamak maghrib n isyak di masjid klia. Takut tergesa2 kerana ustaz mintk berkumpul pada pukul 9 malam di pintu gate 4 di klia. Misi mencari redha ilahi bermula. Kami dihantar oleh mak n ayah suami. Lebih kurang pukuk 8.30, kami sampai di klia. Tidak lama lepas tu wakil syarikat kembara ziarah dtg utk agihan paspost n tiket flight. Semuanya berjalan dgn lancar. Lepas saje urusan tu, kami terus makan mlm di kfc utk alas perut. 

saya dan suami tercinta
Meme hakikatnya, atas flight nanti ada makan tp lama kot nak tunggu kul 1 pagi baru blh makan. Hukhukhuk. Selesai semuanya, kami berkumpul smula lebih kurng pukul 10.30mlm bt kali terakhir sebelum berangkat bersama ustaz jasni(owner kembara ziarah). Alhamdulillah, baby ajwa tidak byk ragam. Die tido lepas kami makan malam. Kami dh decide tk bwk stroller. Hanya bwk baby carrier.. senang pergerakan. Masa begitu singkat. Nk tunggu pukul 1 pagi tu sekejap ajer... Sebenarnyer saya cuak jugak ms spot check emigresen sbb kami bwk air panas n air masak utk bt susu ajwa. Kan ker cecair sume tidak dibenarkan tp kami nekad. Redah jer. Che usop dh ckp, kite bwk jer. Incase kene tahan, baru buang air dalam termos. Hukhukhuk. Semasa spot check pertama kami lepas.. lega.. ingatkan tkde spot check lg. Tp rupenyer ada.. masa spot check kali ke-2 tu die meme check bebetul. Tp alhamdulillah.. tk kene tahan cume imegresen tu tanya jer... lega... untung ajwa. 

Keluarga Blong. Dari kiri : blong, asma(tidak pegi), kak ani n muaz
baby ajwa dan Che Usop

Saya empat beradik. dari kiri: saya, byo, bngah n blong
Ms nk naik flight tu kelebihan jugak bwk ajwa sbb kami dpt naik awal sbb ada baby kecik. Kami tumpang tuah ajwa... kami dapat duduk depan. Asalnya seat kami berterabur. Terpisah. Tp che usop usaha jugak cari org yg blh tukar sama suka. Alhamdulillah dapat. Sebenarnya, saya request nak duduk depan sbb nk guna bassinet utk baby ajwa. Senang die tido dalam tu tkde lah nk pangku selama 6 jam. Baby ajwa tk byk ragam dalam flight. Nangis skit2 tu standard.. budak kecik kot tambahan plak first time die naik flight. Flight emirate ni bagi 2 kali makan. Almaklumlah jauh perjalanannyer. Blhlah makanannyer.. alas perut. Ajwa n aiman dapatlah mainan free dr emirate. First time naik emirate. Penerbangan kami ni tidak terus ke jeddah tp transit di dubai dulu.

Beg-beg umrah. bersedia untuk masuk kargo.

Aiman n anas. Kesian tgk muka anas. mcm sedih jer..


Thursday, December 22, 2016

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : Persediaan

Alhamdulillah, Kami dipanggil lagi untuk mengerjakan umrah buat kali ke-3. Syukur padaMu ya Allah.... Kali ini kami pergi mengerjakan umrah dengan travel agensi yang lain. Saje nk ambil pengalaman. Kami berangkat pada 6 Dec 2016 pada pukul 1 pagi dengan penerbangan Emirates.




Ya Allah, semoga umrah kami kali ini mendpat umrah yang mabrur. Perasaan ketika ini berbaur gembira dan takut walaupun saya telah pergi sebanyak 2 kali. Percayalah, setiap kali kite pegi menunaikan umrah, pastinyer kite akan dapat pengalaman yang baru yang tidak akan dapat kite lupakan. dan pengalaman tersebutlah yang menyebabkan kite akan berhajat untuk datang lagi menunaikan umrah.


Perancangan awal, hanya Che Usop dan Aiman saje yg pegi. saya tinggal bersama anak-anak sebab Ajwa masih kecil. Segala perancangan telah dibuat dengan rapi oleh che usop. Dokumen aiman sume nak kene sahkan di pejabat pendaftaran dan Wisma Putra. Che Usop mintk tlng abg Zali yg bwkkan dokumen tersebut ke Wisma Putra. Tp Wisma Putra sahkan aiman tak boleh pegi jika ibu tidak dibawa sekali. so, Che Usop bgtaulah perkhabaran tersebut. saya jadi serba salah... saya mintk che usop bg masa seminggu untuk fikir. dalam tempoh seminggu tu saya jadi tk tentu arah. pening memikirkan solution yang terbaik. Pastinya tiada tempat lain yang saya mengadu. Hanya kepada Allah yang Maha Esa untuk memohon petunjuk. dalam tempoh seminggu itu, hati ini meme rasa dekat dengan Kaabah. Rasa diimbas kembali ketika saya pegi ke sana. Akhirnyer, sy nyatakan keputusan saya yg saya ikut sekali. Jika saya pegi.. memang Ajwa akan ikut sebb die masih menyusu badan. Che Usop setuju. Rezeki Ajwa kecik2 dapat pegi umrah. Alhamdulillah, Allah jemput sekali lagi saya ke sana. Syukur atas nikmatnya. Cume nyer cuak jugak sbb saya tidak pernah bawak anak sebelum ini pergi umrah. Usaha mencari maklumat melalui blog2 diteruskan. kutip mcm2 tips yang diorng kasik. So, sblm nak pegi tu meme berdebar2 dan berdoa byk2 supaya urusan kami semua dipermudahkan sbb bwk budak kecik.


Tips Umrah bersama si Manja :
1) Blh bwk kelengkapan anak secukupnyer dlm flight seperti air termos, lotion n sbgnyer.

2) Bagi anak kecil, eloklah amik tmpt duduk depan dalam flight yg ada kemudahan bassinet utk kite letak diorng ms tido.

3) Stroller rsnyer tk perlu bwk cukup baby carrier. Tp kalau anak tu meme jenis behave jer dlm stroller bwklah. Cumenyer carik jenis stroller yg ringan.(saya meme tk bwk stroller)

4) Tidokan baby/susukan dalam flight supaya die tk terasa tekanan ms naik flight.


5) Panduan di dalam masjid nabawi : Carik tmpt duduk yg khas utk kanak2 di dalam Masjid Nabawi kerana  biasanya tmpt ni tk ramai sgt org.

6) bwk mainan bersama anak supaya kite dpt solat n die leka main.

7) Org di sini meme suka dgn kanak2. So, usah risau kalau kanak2 tu menangis dalam masjid. Org tkkan marah punyer.

8) Jangan lupe bwk ubatan sume. kat sana harga ubatan ni sgt mahal.

9) Bwk kelengkapan anak secukupnyer terutama pampers.. baju dll

10) Sentiasa pastikan anak selesa supaya die tidak meragam.