Thursday, March 31, 2011

Betul Ke Tarian poco-poco diharam.kan?

smlm dgr berita kat radio..... Berita pasal pengharaman tarian poco-poco..... Isu pengharaman itu adalah dikeluarkan oleh Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perak. Betul ker berita ni erk???

Tuesday, March 22, 2011

Ronda-ronda IKEA at Damansara

Hari Sabtu baru nie.... kitorng telah berjaya tembus ke IKEA. Sebenarnyer dh lama plan nak ke sana.. tp ada jer halangan.... Alhamdulillah, sampai jugak kitorng ke sana sabtu hr tu... Asalnyer ke Casamoda,Seremban 2 dulu.... g beli baju kain pasang.... ada offer 85%.... best2.... pastu terus ke Damansara... Jem gak jalan ms tu... pastu Aiman dh bising perut die kosong... maknenyer die nak makan tghri lah tu.... Cariklah KFC... coz, die nak ayam pegang-pegang.... So, my hubby pun terus menuju ke Jaya Jucso, Damansara... coz takut kat ikea tu takde KFC plak... lg pun memang dh ku l1 lebih.. perut den pun lapar beb...... So, sampai jer kat JJ, tgk org beratur ramai beb kat KFC.... Pujuklah Aiman ajak g makan pizza jer... Tak larat den nak tunggu lama-lama.... Mula tu, Aiman tak nak jugak,.... die nak makan KFC jugak... lama jugaklah memujuk die.... pastu lama-kelamaan, die pun agree.... Teruslah g pizza..... Pastu dh selesai semua skali.. then Solat zohor.

Pastu terus menuju ke IKEA...... Dh byk tahun dh tak dtg2... rsnyer penah dtg sekali .. tu pun bangah bwk... tp memang berbeza dgn dulu... kitorng cm terpinga-pinga sekejap.. dhlah tu stroller Anas tak bwk.. nasib ikea ada stroller utk budk2... selamat.... tp nak bgtaunyer ramai sungguh org ms tu.. coz ada offer..... adus.. poning palo den.. tak dapek nak fikir beli apa.... memang round semua tmptlah.... last sekali kitorng tgk2 barang budak... ada stool utk Aiman.... berkenan... tp tak tau nak amik kat mana.... pastu jalan punye rjalan terus sampai ke gudang.... tgk panduan gudang... Cariklah stool tadi... Memang belum siap pasanglah... pastu terus menuju ke cashier... Tp cm kelakar plak... selalu kite g mana-mana pasar raya terus amik jer barang... tp ni siap masuk gudang....hahaha..... kelakar sungguh.... Pastu disebabkan tidak biasa, maka kitorng telah tertolak stroller tu ke cashier... Apalagi cashier tu bgtau suh letak semula kat ada kwsn tertentulah.... patutlah takde sapa yg tolak stroller budak tu ke cashier.... hehehe.. malu beb... walau apa pun, kitorng akan repeat smula ke IKEA utk rumah baru nanti.... hehehehe......

Ni jer hasil rembatan kami.... saya tak dpt berfikir nak beli apa tah coz kepala dh pening dgn org ramai.....Tak berbaloi sungguh... pegi jauh-jauh beli ni jer... hehehe... InsyaAllah, kami akan berkunjugn ke sana lagi......

Tuesday, March 15, 2011

Coretan Family Day di Bagan Lalang.....

Saya ngan Umi.....

Plan buat family day memang dh lama dirancang.... sejak tahun lepas lagi..... tak jadi-jadi.... sehinggalah awal tahun ni..... Family Day ini diusahakan oleh kak lili..... Bendahari kelab.... Timo kasihlah atas usaha die untuk menjayakan family Day nie...... Setelah mendapat persetujuan semua orang, maka bermulalah kerja-kerja seperti carik hadiah, bungkus hadiah, rancang lauk pauk, rancang permainan dan sebagainyer... Setiap ahli kelab dah ada tugas masing-masing....Saya ditugaskan untuk ajk hadiah.... Rsnyer ajk hadiah yang paling sibuk.... Yo lah kono g boli hadiah, pastu bungkus..... adus... penat beb... Ajk hadiah 4 orang termasuklah kak lili..... saya,kak wawa,kak ida,kak yan dan kak lili. Masing-masing memang kono kuar ofis g boli hadiah.......erm... apa-apa pun semuanyer berjalan lancar......hehehehe

Ni ms tengah siap-siapkan tempat.....

Ni lah tapak family day... dh dicop... hehehehe

Family Day ni berlangsung pada 5/3/2011 di pantai Bagan Lalang. Siap ada buku program lagi... hehehe.... ada 6 orang yang tak dapat sertai kitorng termasuklah tuan pengarah..... so, tinggal 17 orang jer lah... ada 3 org bujang... yang lain semua bwk family.. termasuklah saya.... apa pun memang meriah... hadiah banyak beb... hehehe...... rasanyer kitornglah org yang terawal sampai selepas isa. Ingatkan saya org yang last... yolah den yang paling jauh... tp rupa2nyer org yg terawal..... sampai jer pantai bagan lalang tu, tgk anjing berkeliaran..... takut beb.... masa ni tak ramai org dtg lagi.. yolah baru kul 8.30pg. Saya ngan hubby tlng isa turunkan barang2 semua... khemah memang dh siap pasang dah.... pastu datanglah zizi n the geng..... pastu kak ida plak sekeluarga.....then dtglah org lain plak secara runcit-runcit... hehehe.... bermulalah proses menyiapkan keperluan untuk family day.....Pastu.... Sarapan pagi dulu..... Menu sarapan pagi ialah Bihun goreng,kuih donat,kuih kuaci,kek, air teh o dan satu lagi jenis kuih(lupe ler).... Banyak wo makanan... tak larat nak makan pun......lepas tu... perasmian majlis nie.... Majlis Family day ni dirasmikan oleh Umi selaku pensyarah senior......

Tengah siap-siapkan sarapan pagi.....

sempat gak selitkan anas kat sini.....hehehehe

Lebih kurang kul 10 lebih baru leh mula sukaneka untuk budak-budak.... seronok beb...... AJK sukaneka dh aturkan acara sukaneka dibuat secara bergilir-gilir antara budak dan dewasa...... memang panas jugaklah ms tu.. yolah nak tghri dah...... saya main dua permainan jer..... yang lain saya hantar wakil... sapa lagi my hubby ler..... nasib die sporting.... hehehehehe...... tq my dear..... Permainan yang saya main ialah tiup belon & musical chair..... Musical chair ni saya menang... dapat no 3.... oklah kan... dapat set bowl..... hehehehe......

cekak pinggang laki den..... dalam hati ckp bilelah nak start main nie..... hehehehe

Saya yang terpaksa teman aiman sepanjang sukaneka

Kitorng nyer family day ni best coz semua staff dapat hadiah cabutan bertuah... tinggal lagi besar ngan kecik jer lah.... semua kene cabut nombor ler..... sekali saya cabut, dapat pembakar roti da..... takpelah.. syukur..... Acara cabutan bertuah ni dibuat berselang seli selepas habis setiap satu game.... so, very fun beb..... best2.......

Ni sebahagian drpd hadiah cabutan bertuah

Cabutan bertuah den.... Pembakar roti...

Kul 1 lebih, makan tghari bermula.... Menu makan tghari ialah ayam bakar,udang bakar,sotong bakar,ikan bakar,nasi goreng cina,coslow,tembikai,limau,teh o dan air hijau. memang kenyang giler perut..... memang byk gak berlebih... sampai tak habis bakar.... coz dh banyak sgt..... berulang-ulang makan... yolah makanan terlampau banyak.......memang full betul perut dibuatnyer... alamatnyer bertambahlah berat den.... adus... kene diet smula nie.....hehehe.....

tgh siap-siap tempat utk BBQ

Bersungguh-sungguh nak pasang.... tak berjaya-jaya jugak.....

Sebelum majlis penyampaian hadiah, acara yang terakhir adalah tarik tali...... ni yang paling seronok skali..... ada ker patut group yang kurus menang.... hahahhaa... buat malu jer group yang badan besar...... dahsyatttttttttttttttt..... hehehehe....pastu Majlis penyampaian hadiah untuk sukaneka dibuat dalam kul 4 camtu lah..... hadiah sukaneka semuanyer hamper kecuali sukaneka untuk kanak-kanak ,musical chair dan charlie chaplin...... Ni lain skit hadiahnyer.... Memang kitorng rancang untuk kanak-kanak semua akan dapat hadiah..... ala, secara suka-suka nyer..... Aiman memang seronoklah..... Anas tak main..... Aiman asyik berkepit jer... saya terpaksa duduk kat tepi die jer....... adus.... seksa beb... hadiah nak tp main takut.... soba yolah......

Musical chair budak-budak.. Aiman tak masuk....

Family Day ni berakhir pada pukul 5 ptg.... majlis penutup, den plak yang kono berucap... adus.. belasah jo lah.... den terkezut beb.. mula-mula mc jemput kak lili sekali kak lili tolak da.... terus den plak berucap..... apa pun belasah saje... hehehhe.... Pastu dh bt ucapan penutup, terus kitorgn semua kemas-kemas tampat semua skali... pastu bungkuslah mana yang patut..... kitorng terus ke rumah abg Zali.... mandi ngan solat asar.... lepas selesai semua, kitorng terus ke Seremban Parade.. belikan aiman swmming suit... swimming suit ni dipakai utk die main di stadium paroi.....

Lupe lak nak cite... ce cite ce cite.....hehehehe.... mc pada hari itu ialah zizi & nurul.... tq pada dirong nie...... sporting sungguh.... hehehe..... siap berpantun-pantun lagi tu.....

Ni wajah-wajah mc beserta aset yang diorng kene pegang...... hahahahaha


Sekian saje coretan family day nie....... harap-harap tahun depan lagi meriah lagi...... amin.....



Thursday, March 10, 2011

Aiman ke Kolam Renang Stadium Paroi....

nak cite pasal Aiman g berenang kat kolam renang stadium Paroi.... Teacher die yang bwk.... Semua budak Tadika Era Kreatif(TEK) pada 9/3/2011 hari Rabu hari tu ke sana...... Teacher diorng bwk g bwk jalan-jalan..... Kalau ikut jadual tu diorng sampai sana kul 9 pagi..... Seronok sungguh main air... maklumlah budak-budak kan....Masa balik rumah tu ,nampak Aiman memang seorang yg penat...kesian.. kepenatan.... tp die ckp seronok......hehehehe.....Jom kite tgk video yang dihasilkan oleh teacher TEK.... TQ teacher.....


video

Sumber daripada facebook Tadika Era Kreatif......


Tuesday, March 8, 2011

Bercuti dI Johor Bahru

Ni adalah percutian yang telah lama berlangsung... hehehe.. baru berkesempatan untuk bt entry... Percutian ini adalah minggu yang sama Aiman demam..... Sebenarnyer My hubby ada keje kat JB...ikutlah skali.....Bak kata pepatah...... sambil menyelam minum air... hehehehe.... Kitorng memang dh plan nak g hari Khamis...... So, terpaksa lah den amik cuti rehat selama 2 hari..... 24/2/2011 sampai 25/2/2011..... Takpelah... blhlah bwk anas ngan Aiman jalan-jalan... Tp sebenarnyer budak berdua ni demam.... Angkut jugaklah demam-demam pun...Aiman seminggu lah tak pegi sekolah.....Yang penting kene bawaklah bekalan ubat diorng... Budak2 ni memang kaki jalan.... ikut mak nyer ler.. hehehe.... Nasiblah, demam nyer dh kurang ms kitorng nak bertolak ke JB tu....

Aiman dan Anas malam sebelum ke JB..... Masa ni demam lagi ni.....


Anas Ceria bila dpt tau g jalan.......


Sepet mata Aiman... sbb lepas bangun tido..... yelah.. masa ni tgh demam lagi.....


Kitorng bertolak kul 10 pagi... So, takde lah pagi sgt.. yelah Kundur ke JB tak jauh sgt... dalam 2 jam lebih jer.... Perjalanan ms tu redup jer... so, takde lah panas... my Hubby pun bwk kete slow motion jer...... Sebelum kitorng bertolak, memang dh booking siap2 hotel.... My favourite hotel kalau pegi JB ni ialah Hotel Naza. Hotel ni best... yang paling penting ada swimming pool. Tempat hotel pun strategik jugak.... senang nak g jalan2 round JB....


Ni lah rupe bilik kat hotel naza..... Tak ambik gambar penuh plak... dpt gambo ni jer....

Kitorng sampai-sampai jer terus g beli makanan.... sy memang dh kenyanglah.. mak masak nasi goreng pagi tadi.... so, bungkuslah makanan... bwk masuk hotel... org tak ramai ms nie.... yelah hr bekerja kan.. syoklah skit... kitorng pun terus check in.... kul 1.30 ptg kitorng check in... kalau ikutkan kul 2.00 ptg.... sbb bilik dh ready, dptlah masuk awal..... Sampai2 jer bilik terus salin baju semua bagai... rest.................................. syoik....... My hubby perut dh lapar.... so, die makanlah dulu...... coz ptg die ada keje.... pas tu solat bagai... then rest smula di ats katil.... my hubby g bt keje..... den pun apo laie.. tido lah ngan ans n aiman..... lebih kurang kul 5.30 ptg baru my hubby balik... Pastu terus die ajak Aiman mandi swimming pool... saya tak g... saya duk bilik ngan anas layan tv ler...... malam tu kitorng g carik makanan..... Makan ikan bakar.... bestnyer.... Ikan bakar kat johor ni lain skit dr Umbai..... Die Bakar ikan dulu pastu die letak sambal ikan tu kat atas ikan.. tu yang sodap.... sodap sampai menjilat jari beb..... lepas jer makan terus ke Danga Bay... Saje round sana... Sampil bwk anas ngan Aiman naik train.... Sorang kene Rm5.... Aiman kene bayar coz 4 tahun... anas jer yg tak kene bayar. Melayang Rm15.... tp takpelah sesekali...... Pastu.. lebih kurng kul 10.30 , kitorng pun balik bilik utk tido................................

Gambar Swimming pool dr atas....


Pemandangan penuh swimming pool kat hotel ni....


Ni Gambar Aiman ready untuk mandi......Domam-domam pun nak mandi jugak.....


Hari Jumaat: Pagi kitorng turun sarapan...... pastu terus g swimming pool.... saya mandi skali... My hubby jer tak nak mandi.... lam gak kitorng kat situ... pastu ptg kitorng plan nak ke Zoo Johor..... Masa Aiman 1 tahun lebih dulu memang dh bwk die masuk sini... Masa tu my hubby keje kat Maij... Sementara tunggu die balik keje, saya bwk lah Aiman masuk zoo...... tu lah.. dh lama sgt dh citenyer.... bayaran masuk adalah Rm4 tak salahnyer..... murah jer jika dibandingkan dgn zoo negara ngan zoo melaka... Memang Zoo Johor ni kecik skit n tiada trem lah.. jalan kaki jer... Tp kan pemandangan zoo ni cantik... pastu setiap tembok tu memang di cat dgn warna yang terang... menjadikan zoo ni memang menariklah..... kalau sapa2 nak tgk pertunjukkan kene tambah lagi Rm1.... tp kene tgk time nyer.... ms kitorng pegi tu pertunjukkan burung dh lepas.... tak sempat... kalau nak tgk jugak tunggu kul 6 ptg baru ada smula. malaslah nak tunggu lama-lama.... kitorng sempat g tgk org tu bagi binatang buas makan jer..... tp seronoklah... org tu siap bagi penerangan lagi pasal binatang2 buas nie... Kitorng sempat tgk diorng bagi makan harimau, org utan..... best2.... dapatlah skit info pasla binantang nie.... Lebih kurang 5.30 kitorng balik hotel smula.... My hubby nak g mandi swimming pool... tu yang kene balik awal.... Pastu.. lepas maghrib kitorng ker Angsana.... Saje ronda-ronda Angsana..... Perut masa tu dh kenyang.... Yolah sebelum g zoo tadi, my hubby order pizza hut.... Kenyang perut.. sampai tak habis..... so, kitorng plan nak minum jer kat Angsana nie.... tgk takde yg berkenan... terus ronda2 ke tmpt lain... g minum ice blended ngan makan sate.... Pastu kitorng terus balik bilik.... Apa lagi... tido lah...... hehehehe....

Ni lah satu-satunyer gambo binatang yang hubby den tangkap kat zoo Johor nie... hehehehe


Muko den yang keletihan... Setelah penat mengelilingi zoo johor..... Mongah den.....

Hari Sabtu: Kitorang memang plan nak balik hari Sabtu.... Tp bertolak lambat skitlah.... jalan-jalan dulu.... dh siap sarapan pagi semua.... my hubby ngan aiman mandi kat swimming pool lagi...tak habis2 nak mandi... saya ngan anas duk bilik.... saya berkemaslah coz nak check out dh.... kul 12 ktiorgn pun check out... Pastu terus ker zon bebas cukai kat stulang..... Borong skit coklat..... 1 jam jer kitorng kat situ.... Pastu terus bertolak balik..... Dalam perjalanan balik tu teringat plak UTM..... Tmpt ktorng belajar dulu... Ajak my hubby masuk UTM.... tgk tmpt kitorng blajar dulu..... Memang jauh berubahnyer.... Tanah semakin diterokai.... bangunan-bangunan tgh didirikan.... memang besar tul tanah UTM nie... My hubby singgah solat kat Masjid UTM.....Pastu kitorng pun berjalan pulang..... teringat lak JJ kat Taman U.... perut pun tgh berkeroncong..... jalan-jalan kejap.... bwk Aiman ngan Anas main yg masuk duit tu... then terus ke KFC..... dalam kul 4 lebih baru kitorng bertolak balik.... Sampai rumah kul 9 lebih.....

Gambar ehsan... saya dan anas mandi swimming pool......

Ok... habis da... Percutian kami sekeluarga.... Nantikan percutian kami seterusnyer....... hehehe

Wednesday, March 2, 2011

HaPPY BirTHdaY My Handsome boy...... Aiman

erm.... hari ni 2/3/2011 adalah hari lahir Aiman yang ke-4 tahun. Selamat Hari Lahir My Dear. Hari ni Aiman request nak makan durian.... So, demi menghormati hari ni hari lahir die, kitorng pun belikan lah die durian. Puas gak die makan.... Untuk Sambutan Hari Lahir lambat skit sambut coz nak tunggu adik beradik lain free untuk memeriahkan lagi birthday Aiman. Tahun lepas kitorng bt gak kat kundur ler.... meriah sungguh..... banyak gak Aiman dpt hadiah... So, nantikan sambutan Hari Lahir Aiman nanti erk.......

Selamat Hari Lahir.....Semoga Aiman menjadi anak yang soleh.....Amin....

Ronda-ronda Zoo Melaka....

Ni cite cuti Maulud Nabi hr tu..... batu nak update g jalan Zoo Melaka... hehehe... Sebenarnyer tak plan pun nak g Zoo Melaka... tp tah cmner blh plak kitorng ke sana.....hehehe... Kitorng bertOlak lambat.. lebih kurang kul 10 lebih.... my hubby lah lambat sgt... kitorng dh siap lama dh....
tengoklah ni... tah apa yg dibuatnyer... lama sgt.....



kitorng sampailebih kurng kul 11 lebih.... Sampai2 jer terus g beli makanan..... Yo lah.. kang kut lapar plak anak den ni.. hehehe.....belilah skit bekalan untuk kunyah2.... pastu terus g beli tiket. Masa tu tak ramai orang pun... Maybe pagi lagi kot...
Tiket Dewasa -Rm7.00. aIMAN NGAN aNAS tak kene coz kecik lagi.. tak ingtlah umur brapa baru kene... tp yang pasti memang murah dr Zoo Negara lah... Masuk jer terus nampak nie...


Pastu terus g tgk show.... Kebetullan plak Kak Noha ngan family ada skali..... tak sangka plak... meriah zoo melaka nie.... hehehe
Zoo Melaka ni boleh tahan besar gaklah.. mongah den jalan kaki.... puaslah jalan.. Anas ngan Aiman naik stroller..... tpkan Zoo Negara lagi bosa lah... Yelah memadanlah dgn harga tiket nyer.....

kitorng g kejap jer Zoo tp memang round semua tmpt binatang tu lah... Suka tul Anas ngan Aiman... Takde bt ragam pun budak2 nie.... Lepas jer round guna kaki, Aiman request nak naik tram.. Mulanyer my hubby cm malas jer.... tp akhirnyer kalah jugak dgn anak sendiri.. yolah, sian plak kan... budak2..... so, kitorng naiklah...kene bayar tiket nyer.. tp dh tak ingat berapa kene..... hehehe....

oklah dh takde mood nak tulislah..... ok cau.....

Tuesday, March 1, 2011

update kesihatan Bushaina....

Actually, Bushaina dh lama keluar dr IJN dengan tertanamnyer bateri dalam badan die. saya tak sempat nak update blog lah... byk keje..... mcm2 ada..... fikir pasal nak pindh bangunan baru lagi..... pasal naziran ict nak dtg lagi... family day lagi... mcm2 hal..... so, tak sempat lah nak update blog nie.... mlm ni baru dpt bukak my lappy kat rumah... my handsome boy tido awal hari nie...... hehehehe.....
Bushaina dh sihat dh.... masa die keluar hospital hari tu peparu die berair.... pastu dh follow up ngan doktor n doktor dh keluarkan air dr peparu die... Berita terbaru yang saya terima, Doktor dh sah kan tiada air yang terkumpul di peparu nyer lagi... Alhamdulillah... so, follow up kat IJN smula dalam bulan 5 tak slaah saya.... tak sure....

Minggu lepas die ada balik kg... Mak Ngah bt kenduri Arwah Arissa. Lasak tul die..... w'pun die pakai bateri, lasak memang tetap lasak...... nampak cm org normal jer die... die pun lebih banyak berbicara sebelum die operate... dulu susah tul nak dgr die bercakap... tp skrng ni asyik bercakap jer... satu perkembangan yang baik... Syukur pada Allah..... Menurut Mummy die, bateri yang dipakai pada Bushaina tu perlu dijaga..... takut sensor die problem... so, kene berjaga2 lah seperti kilat, alat elektronik dan lain2 lagi... kalau blh jgn dekatkan bende2 yg eletronik ni pada badan die.....
Moga-moga Bushaina mendapat kesihatan yang baik dan menjalankan kehidupan seperti manusia normal....... Amin.....

Ni lah gambar Bushaina.... Masa ni die baru keluar IJN......