Tuesday, February 22, 2011

Aiman Demam Kali Pertama Untuk Sesi Persekolahan 2011

Semalam Aiman tak dtg sekolah.... Selsema + batuk.... dalam tengahari smlm mak call my hubby bgtau badan Aiman panas. risau jugak... Takut kene sawan ker tetiba kan.... Demam panas ni bukan bolhe dibuat2..... Hari tu anak kak Ngah, Qistina masuk wad kat KPJ coz demam panas nie... Lama jugak die kat hospital... lebih kurang 4 hari rsnyer... tu lah.. risau jugak Aiman nie.. Pas dpt berita yang Aiman demam panas terus call mak tanya. Mak ckp dh lap ngan air... ada kurang skit.. pastu pesan akt mak, kalau panas lagi call... Then lebih kurang kul 3 lebih mak call smula.. terus my hubby balik.. Kebetullan dh amik ubat kat Kak Ani di Farmasi Klinik Ampangan. Terus bg makan ubat. Ms sy balik kul 5 tu, badan die dh tak panas. tp mlm pulak bt hal.. panas tul badan die... panas nyer tak menentu.. kejap ok kejap panas smula.. so, hr ni tak dtg sekolah lagi.. 2 hari lah Aiman terpaksa ponteng coz kesihatan yang tidak mengizinkan.

Thursday, February 10, 2011

Doa Penerang Hati Dan Doa Makan.

Entry ni bukanlah saya nak tepek doa-doa tu kat dalam nie... cume nak bagitau yg Aiman telah hafal doa-doa ni semua. Very surprise u..... Sebelum ni die dapat doa makan tp tak berapa nak betul...Malam tadi die bace.... Sikit jer yg salah.... Rase bersyukur sngt... Terima Kasih Teacher di Tadika Era Kreatif.

Puncanyer cmni... Saya ajar die bace cahayaku smlm.... Dapat ajar skit jer... Coz, sy tgk buku laporannyer yg die tak dapat-dapat alih m/surat seterusnya.... So, inisiatif saya lah untuk ajar die.. baru ajar skit, die dh tak nak.... die jenis cepat bosan....

Then saya suh buka buku iqra' plak.... terus die baca doa penerang hati.. terkejut sy ngan hubby... Yo lah, pertama kali die baco doa penerang hati tu.. seblm tu tanya doa makan jer.... Tak sangka die hafal... Syukur Alhamdulillah.......

Wednesday, February 9, 2011

Bushaina Operate lagi untuk memasukkan bateri pulak......

erm... Masuk ni dh 4 kali Bushaina di operate.. Kesin tgk die.. kecik lagi... Smlm(8/2/2010) telah di operate smula untuk masukkan bateri bagi menampung denyutan jantung yang tidak berapa kuat. W'pun hanyalah minor operation.... Tp Kesian-kesian.. Saya difahamkan die masih di wad ICU. May be esok atau ptg ni baru masuk ke wad biasa.

Semoga Operation kali ini berjaya dan boleh cepat sembuh. Biarlah ini operation yang terakhir yang terpaksa ditanggung oleh die...... Semoga cepat sembuh. InsyaAllah, saya sekeluarga akan ke rumahnyer di Bangi Perdana pada mlm Jumaat nanti.... Kalau tiada aral melintang, Sabtu nanti bolehlah melawat die di IJN.......

Tuesday, February 8, 2011

Kenduri Tahlil ,Kenduri Lenggang Perut dan Kenduri Kahwin - Cuti CNY

erm... kalau baca pada tajuk ni pun dh tau kan..... sedih, sedih... cuti memang panjang.... tp duduk rumah jer ler..... tak pegi jalan-jalan pun..... Hari Khamis balik rumah Senawang. Sambut birthday Leman.... Saya bwk buah tangan mihun sup... Saje rajin nak bt mihun sup plak...



So, pagi-pagi lagi sy dh pegi Rembu... beli kelenagkapan buat mihun sup.... inilah kelengkapannyer... Balik dr Rembau terus masak..... lebih kurang kul 12 lebih kot kitorng bertolak ke Senawang dengan bawak mihun sup.. Sampai sana... Keluarga Abg Zali dh sampai...diorng dh cop meja makan dulu utk santapan tghari.. hehehe... Apa lagi kitorng pun join lah.... Mak masak Ayam Golek, Ikan Sembilang sambal goreng cili apa dan bendi goreng... Fuh, tengangkat habis beb.... best ayam golek tu.. NAnti nak mintk resepi... Pastu ktiorng berboraklah sampai ptg.. Yem sampai lewat skit kul 3 lebih coz jalan jem.... Lebih kurang kul 5.30 kitorng bertolak balik kundur... Singgah pasar mlm jap... beli kuih cincin Aiman.... hehehehe...... Kitorng makan mlm di sponsor oleh Uwan.... Pastu tolong racik halia ngan bawang coz esok(Jumaat) wan bt kenduri tahlil...

Pagi Jumaat, bt sarapan pagi... kak Jan bt Cekodok... saya bt sambal sardin... Makan panas-panas... sedap beb.... PAstu kemas rumah semua bagai.. then dalam kul 10 tu baru g mah wan tolong apa yg patut.... Wan bt kenduri Tahlil lepas Jumaat.... Menu ialah Daging+tulang Gulai Cili Api (memang sodap), Sambal Ikan Bilis(pakteh jadi chef, Licin beb), Ayam Goreng Berempah(Saya nyer resepi dibantu oleh Kak Jan dan Makteh tp org lain goreng), Pajeri Nenas(Cik Minah jadi chef), Ikan Masin bulu Ayam(Mak Su goreng) dan Ikan tenggiri Masak Asam(Wan Yam Pilin jadi chef). Memang terbaik sungguh menu tgahri tu.. Memang berselera sungguh org makan.... Diserbu plak ngan kaum kerabat Acik dari Pedas.... Tinggal skit jer lauk.. Alhamdulillah.... Selesai.....



Pagi Sabtu, Buat sarapan pagi.. Menu Mihun goreng... Tak cukup Plak.... Kak Ani masak plak semula untuk budak2 mihun goreng.... Pastu pegi Rembau... Bwak mak skali ke Pasar Tani rembau... Sekali g Klinik Hidayah... Aiman ngan Anas demam.... Lepas balik dr Rembau, saya pun bt persiapan utk masak tghari.. Mak g menolong induk ARah coz mlm nanti die buat kenduri lenggang perut Ina. So, menu tghari saya...... Ikan Sembilan masak sambal goreng Cili Api dan SUp campur... CUkup Simple coz mlm nanti nak makan kenduri..... Siang saya tak g menolong pun... lg pun Anas tak sihat.. demam.. Mlm tu baru saya pegi.. Tu pun g makan jer lah..... yolah, kalau ada anas semua kojo takleh nak buek.. duduk jerlah.. Menu mlm tu ialah Ayam gulai kari, Sambal tempoyak pucuk ubi(marvelous),Sambal ikan bilis letak petai, ikan sembilang goreng cili api, sayur campur. best-best.. kenyang perut den..... selesai
Pagi Ahad, sarapan yang cukup special... mak buat Rendang Ayam... Makan nasik... macam makan tghari dibuatnyer... hehehe.... Coz, mak nak kene ke rumah bangah semula.. tolong jaga bebudak ni setelah seminggu berada di kundur.. Nasiblah cuti raya cina, sekolah budak2 tu cuti.. tu yang dpt mak balik rumah.... Mak bertolak semula ke rumah bangah lebih kurang kul 12 lah.... bangah bawak... pastu diikuti ngan B.yo sekeluarga.. B.long memang mlm tadi dh balik dh Melaka.... SO, kitorng yang paling lastlah.. lebih kurang kul 1 lebih kitorng bertolak.. setelah check apa2 yang patut... yolah nak tinggalkan rumah lama tu beb..... may be 2 minggu kot.... Pastu terus ke rumah kenduri kahwin plak... Makan kenduri lagi.....Makan free.... hehehehe



Itulah cite CNY tahun nie.....Selalu tiap tahun g jalan time CNY nie... kali ni jer tak dapt.....

Ibu ke Tadika Aiman

Dalam entry sebelum ni saya ada bgtau nak pegi sekolah Aiman kan...... So, hari Rabu tu memang saya cuti khas untuk tau perkembangan Aiman di sekolah. Tp bukan setakat itu sahaja..... Kalau ikut plan saya ngan hubby hantar Aiman kat tadika pagi tu then kitorng terus berjimba sementara tunggu Aiman balik kul 12 thagi. Then baru saya bayar yuran n jumpa teacher die tghari tu.. Asalnye rsaya nak jumpa pagi tu.. tp cam tak sesuwei plak kan.... Yelah ganggu waktu mengajar teacher tu.. so, sy amik keputusan untuk jumpa tgahri... tp Plan telah bertukar secara last minute....

Saya kene hantar mak ke Rembau. then My hubby bawak aiman ke tadika. pagi gak saya kelaur rumah ngan mak... Lebih kurang kul 8 lebihlah.. siap kejutkan Anas lagi dr tido coz die tak bangun-bangun..... Lepas tu terus ke Tabung Haji... Mak punyer urusan. Then terus ke kedai runcit beli kelengkapan masak.... then terus ke pasar... Beli lauk.... Lebih kurng kul 10 lebih baru sampai rumah semula... Saya pun duduk rehat kejap then terus shoot ke Senawang.. dekat kul 12 singgah rumah senawang... Sempat lagi lipat kain tu.. then terus jemput Aiman with my hubby....

Saya pun masuk dalam tadika tu.... bt urusan bayaran yuran untuk bulan 2. Kalau ikutkan kene Rm155 sebulan coz cmpur pengangkutan rm5 untuk hantar balik rumah.... Tp saya kene bayar RM105 jer coz dh terlebih bayar masa bayar yuran tahunan tempohari.... Save lah Rm45 bulan nie.... hehehe.....


Then terus tanya perkembangan Aiman... teacher die ckp Aiman byk bercakap kat kelas.Komplen pun byk.... hehehe... teacher die siap ajarkan saya cmner nak ajar anak guna konsep cahayaku... Byk gaklah yg saya blajar..... Cume penjelasan tentang Aiman berak(B.O) telah saya dpat..... Teacher die sebenarnyer tak tau yg Aiman B.O, so sy dh jelaskan pada teacher ada kesan B.O dlm seluar die.... Saya pun tak tau nak ckp apa dh.. perkara dh lepas.... Cuma selepas ini saya harap teacher die alert tentang perkara ini.

Tuesday, February 1, 2011

Perihal Aiman di sekolah : Sebulan.....

Esok saya amik cuti.. coz nak bayar duit yuran bulanan Aiman.... Sambil tu saya nak jumpa teacher die lah berkaitan perkembangan Aiman kat sekolah cmner.... Skrng ni memang die dh start blajar baca... Kat Tadika tu ajar konsep cahayaku. Kire ok gaklah... tp kan dulu kite biasa blajar sebut abc sampai z kan.... tp kalau guna konsep cahayaku ni ... ia bermula ngan sebutan vokal.... Nampak cm ok skitlah... tu lah... Aiman ni susah skit nak ajar kat rumah.... die mcm buat main-main... adus... tu yang nak tanya teacher die kat sekolah cmner... pastu , sy nak tau jugak cmner nak ajar die guna konsep cahayaku... Target saya, Aiman boleh baca skit hujung tahun nie.... So, bila masuk umur 5 tahun die dh boleh baca newspaper.

Aiman baru buku 1


Tapi kan.. Alhamdulillah minat ke sekolah tu ada dalam diri die. Senanglah jugak kejut bangun pagi.... Die memang excited kalau nak pegi sekolah. Tp kan tiap kali balik rumah mesti ada something yang baru die blaja kat sekolah. Yang paling saya surprise, die dh boleh baca doa makan. W'pun tak berapa nak betul tp bunga-bunga doa tu memang ada lah... Saya tgk bab-bab doa ni die cepat dapat skit.... Baru-baru ni teacher die ada ajar bahasa arab. Balik jer terus ckp bahasa arab... Perkataan arab pertama yang die blajar 'isnain'. Saya sendiri pun tak tau bahasa arab....hehehe.....

Ada satu lagi kemusykilan yang berada dlm kotak fikiran saya dan perlu diungkaian oleh teacher die besok.... Minggu lepas die balik sekolah dengan seluar ada kesan taik. Selalunyer, principal die akan hantar balik ke rumah nenek senawangnyer. kebetullan plak ayahnyer ada kat rumah. Ayahnyer tengok ada taik kat seluar tu coz die tanggalkan seluarlah nak tukar seluar lain. tetiba die duduk atas bantal.. My hubby tgk ada taik kat bantal... pastu check-check kat seluar ada taik... Apa lagi bersoal jawablah dgn die cmner ceritanyer boleh sampai ada taik plak.... saya balik terus my hubby ckp kat saya n suruh saya tanya plak cmner boleh jadi cmtu.. takut die cerita kat my hubby lain versi plak.. pastu apa lagi saya tanyalah....

Saya : mcmmana boleh ada taik kat seluar? Aiman berak ker?

Aiman: Aman berak kat sekolah tadi...

Saya: Berak dalam seluar ker? napa tak bagitau teacher?

Aiman: Tak... Aiman berak kat bilik air(Tandas).

Saya: Pastu Aiman tak basuh ker?

Aiman: Aiman gelilah....

Saya: AIman tak ckp ngan teacher ker?

Aiman: Aman ckp.... tp teacher ckp die g***.

Saya: Aiman berak masa dh nak balik ker pagi tadi?

Aiman: dh nak balik.. teacher duduk luar... Aman kat bilik air sorang-sorang.....

Saya: Teacher tau tak yg Aiman tak basuh terus pakai seluar?

Aiman: Teacher tak tau... Teacher duduk luar....


Saya tak taulah sama ada betul atau tidak apa yang Aiman ckp... Perkara ni perlu dijelaskan. Perkara ni bukan bende remeh temeh...... Ni melibatkan kesihatan. Saya harap esok saya dpt penjelasan daripada teacher nye.