Monday, November 29, 2010

Taman Tema Air Desa Waterpark...



Sebenrnye kitorng memng tak rancang nak g sini.Asalnyer memang b.long n b.yo sekeluarga nak bwk anak-anak diorng mandi kat Wetworld Pedas. Kak Jan sekeluarga memang dh ada kat kg except b.yo jer. So, Jumaat mlm Sabtu tu b.long sekeluarga balik kg.. Kumpul ramai-ramai kat kundur. Malam tu diorng bincnglah nak g WatWorld Pedas tp saya tak setuju.. Ye lah kitorng dh penah pegi dh.. Air Nyer kotor lah.. tp yelah dh setahun lebih dh tak pegi.. skrng ni tak taulah.. Lagipun dekat sgt ngan rumah den.... So, saya pun search lah Desa Waterpark.. Tgk die nyer rate berapa...Bukak Website http://www.desawaterpark.com.my/

Saya saje jer paste kan maklumat skit kat sini pasal bayaran masuk ngan waktu operasi.Saje bagi info kat sapa-sapa yang nak pegi sana... ok.. berbalik pada cite tadi.... Pas je saya search terus terpikat ngan tempat tu. Tp saya tak kisahlah kalau diorng nak g jugak Wetworld PEdas.. saya ikut jer... Pastu mlm tu terus tido tanpa ada keputusan muktamad.. Saya serahkan kat B.long ngan Kak Jan. Bangun jer tido pagi tu..terus ke dapur...nak buat sarapan pagi mee goreng basah... Borak punye borak rupenyer takde keputusan nak poie mana.. terus saya suggestkan ke Taman Tema Air Desa Water Park.. Terus semuanyer setuju. Apa lagi kelam kabutlah masak utk sarapan pagi.. lebih kurang kul 10 pagi kitorng bertolak.. pegi 2 kereta jer... b.yo tak pegi tp bini ngan anak2 nyer ikut kitorng.. Tengah dalam kelam kabut nak bertolak tetiba kak Ani carik Purse nyer plak.. hilang... handbag ada.. tp purse takde.. May be tinggal kat seremban lah tu.. Apa lagi diorng pun bertolak dulu... kitorgn lambat sikit.. tunggu diorng kat hentian seremban.. lebih kurang kul 12 kot baru kitorng sampai.. Sampai2 jer ramai giler manusia.. pastu ada Hari Keluarga lagi tu.. Poning palo den... Parking pun berlapis2.. yolah dh tengahari, kompomlh ramai org dtg... Tulis kat papan tu memang takleh bawak makanan.. dalam website pun samo..kitorng pun takde lah bwk makanan... tp tgk ada org tu siap bwk bakul makanan lagi.. cis, mcm mana blh terlepas lak nie.. Maybe coz ada hari keluarga kot.. Tu pasal utk hari tu boleh bwk makanan.. tak taulah...Tp kan yang bagusnyer tempat nie.. rate nyer sama jer tak kirelah hari cuti ker hari tak cuti ker sama jer... Bayaran Masuk utk Dewasa RM20 dan utk kanak-kanak Rm14. Tp kan saya rs berbaloilah dgn duit yg saya keluar... Memang tempat mainan kanak-kanak memang banyak. Puaslah diorng mandi.. Kitorng yg dewasa ni mandi after solat Zohor...Budak-budak memang seronoklah g sana...



Saturday, November 27, 2010

Ke mana Menyepi Diri...

Tajuk pun dh macam apa ye kan... hehehehe.. macamlah ada ramai peminat tunggu entry baru den nie.. apa pun.. Coretan di dalam blog ni sebagai Diari diri untuk diluah dan dikongsi bersama. Sebenarnyer minggu ni memang bz bangat.Bermula hari Isnin hari tu memang tak sempat nak bukak blog. banyak keje kat ofis terpaksa di settle kan. Penat tul hari Isnin hari tu bermula pepagi lepas punch card jer terus g Nilai Golf Spring tolong diorng setupkan projektor coz ada meeting Kewangan kat sana. Yolah minggu lepas den nyer assistant takdo.. so kenelah turun padang.



Pastu dalam pada tgh setup projektor dpt sms dari ofis bgtau internet tak dapat. Den pun apa lagi cepat2 setup then terus jer balik poli tak sempat breakfast pun. Sampai jer poli, terus meluru ke main switch.. check punyer check memang ada problem ngan line streamyx. Coz, direct line pun tak leh.. Apalagi step seterusnyer terus call Telekom bgtau problem streamyx. Lama lak ai tipon ni melekat kat telingo tunggu no report dr Telekom.. Lomah den dibuatnyer. Lepas dapat jer no report tu, apa lagi usik lak keje lain.. ada meeting plak. janji ngan orang tu kul 10.30 pg. adus, perut masa tu tgh lapar. tp nak g breakfast cmner coz org tu dh dtg... laparnyer.... Pas jumpa org tu terus bt keje lain plak... Selesai tu baru lah g makan coz dh kul 1 ptg... poneklah badan ni. lembik dibuatnyer. Petang tu plak settled kan mana keje yang tertangguh coz hari Selasa sampai Jumaat kene g bengkel Hand on MySPATA. Ni khas untuk guna kampus baru nanti. Wakil dari poli nilai 4 orang. Kitorng kene g Cherating. The Legend Hotel. Naik Flight... Tiket Flight kul 9.30 pagi. So, terpaksalah bertolak dr rumah seawal kul 6 pagi. Sampai kat Airport KLIA dekat kul 8 pagi...





Pas jer sampai kat Airport Kuantan terus amik Teksi ke Bandar Kuantan coz baru kul 11 masa tu, check in kul 2 tak salah.... So, amik Teksi ke Kuantan. Kitorng g makan then jalan-jalan sekitar Kuantan. dulu den blajar kat Kuantan ni. Dah tinggalkan lebih kurang 8 tahun. Banyak sgt perubahan yang berlaku kat sana.. sampai tak kenal dh jalan short-cut kat pasar tu dulu.. Pastu lebih kurang kul 1 lebih kitorng pun amik teksi ke cherating plak... Sampai jer Hotel tu kitorng check in.. Punyerlah lama tunggu kat kaunter tu coz bilik tak ready. Siap Hotel tu bagi Welcome drink lagi.. tapi Fresh Orange jer ler... hehehehe.. syukur. dekat kul 3 gak kitorng baru dpt bilik... Leganyer dapat lurus pinggang ni coz penat berjalan kat sekitar Kuantan hr tu.. Kebetullan plak my assist ada kat hotel ni gantikan temapat den Meeting. Masa kitorng sampai tu, die bersama rombongan ke Kuantan. Balik dr Kuantan, die belikan Sata ngan Otak-otak.. memang best ler.. Tq zizi... hehehehe... Malam kitorng memang takde bengkel.. so, malam adalah waktu rehat...bengkel bermula kul 8 pagi sampai kul 5 ptg. ber bengkel lah selama 2 hari penuh.... hr Jumaat baru kitorng balik.. flight kul 10.15. Biasa ler amik Teksi dr Hotel ker Kuantan. Seawal kul 7 kitorng dh kuar bilik terus breakfast. then janji ngan teksi kul 8 amik kitorng.. Pakcik Teksi tu memang bagulah.. Sebelum kul 8 dh ada depan hotel... Bye bye Cherating.. Rindunyer pada Anak-anak dan Suamiku.. Sampai kat rumah dekat kul 1 tghri....



Thursday, November 18, 2010

Salam Aidiladha

rsnyer belum terlambat lagi sy nak ucapkan selamat menyambut Aidiladha. Hari ni hari ke-2 kite beraya. saya amik cuti 2 hari. Hari Selasa ngan Hari Khamis.Hari Selasa tu wajib kene cuti. Yolah ms tu lah mak den nak buat lemang ngn rendang. Then ms tu jugaklah nak poie pasar boli kelengkapan makanan untuk dijamu pada hari raya nanti. tp rs tragis gak raya kali ni. yolah bayangkan mak dh tempah buluh bt lemang lama dah tp tiba masanyer org yg amik buluh tu tak dapat plak. Habis tu berhempas pulaslah mak den ngan wan g carik buluh pagi selasa tu. Nasib den cuti. tp nasib ijat ado balik. diolah tolng sama. yolah kalau nak dikire kudrat mak ngan wan tak dapeklah.. diorng dh tua beb. lagi pun chu mad Nor ada tolong tebangkan buluh. selamat. Pastu plak inside3n ke-2. Mak dh lama plan nak masak lauk rendang itik untuk di makan bersama nasi impit+kuah kacang. Tup-tup pagi selasa tu jugak mak ngah dtg bgtau org yg mak order itik tu balik kampung. isy... terkena lagi mak den. tak do jokilah nak makan rendang itik. nak buek cmno... redha yo lah... Apo laie kolam kabutlah boli ayam. daripada rendang itik ke rendang ayam... hehehehe.... Menu kitorang di pagi raya adalah.....




Lupe lak nak cite, raya tahun ni giliran kat rumah mak ialah keluarga b.yo,keluarga Bangah ngan keluarga den. B.long sampai kat rumah sebelum solat zohor. So, kitorng berkumpul lah secara berjemaah hari raya tu... Kitorng dapat banyak daging korban tahun nie. Kebetullan plak mak bt korban untuk diri dan anak2+cucu yang belum berkorban. So, dapatlah byk daging korban. Pengsan nak makan daging nie.. Makan daging ni bukan apa, terselit kat gigi. tu yg susah tu. Walau apa pun moga ibadah qurban ini diterima oleh Allah sebagai bekalan di akhirat nanti. Amin...
Sambung cite beraya kat rumah mertua plak. Lepas jer Zohor, kitorng bergerak ke Senawang.. Beraya kat sana. Kebetullan kitorng sampai, keluarga Mertua Yem datang beraya. So, sempatlah tolong Akma(bini Yem) hidangkan makanan. Menu kat sana Laksa,rendang daging, rendang Ayam pencen, Ketupat palas+kaya, nasi impit. tak lama lepas tu keluarga abg Zali pun sampai untk beraya jugak.. so, berkumpul lah kitorng kat sana. makan..makan..makan..borak..makan... itulah keje kitorng... hahahahaha.... Kitorng balik kundur smula malam selepas solat isyak.. pastu sambung makan bihun sup tulang plak mak den buat... wush.. ponoh perut den....

Saturday, November 13, 2010

PAPA & BABY CONTEST ! !




Saya nak masuk contest lagi nie... kali ni contest ni dianjurkan oleh mamiuyun.
gambar yang saya pertaruhkan ialah teng ten teng.......



Nama Ayah : Mohd Yusof Sojahan
Nama Anak : Aiman Zakwan
Unur Anak : 3 Tahun 8 bulan

Jom semua kite pakat-pakat join contest ni. Maklumat lanjut di blog mamiuyun

Friday, November 12, 2010

Esok cuti.... Best3...

Bestnyer esok cuti... boleh g jalan-jalan.. erm.. sebenarnyer malam ni saya plan nakl buat kek coklat.. malam tadi siap planning nak g kk mart beli kelengkapan nak buat kek... Pastu tadi lupe lak nak bwk resepi utk tgk bahan-bahan yang perlu dibeli.. terkubur sudah kek coklatku... Terliur rasenyer nak makan kek coklat nie...

Sebenarnyer kek coklat ni saya dapat resepi kek ni dari Kak Ani(SIL). memang kacang goreng jer buatnyer.. tak payah pakai mixer. Tu yang best.. Tinggal lagi sy tak berapa pandai buat topping.. nak kene blajar nie.. Nanti senang-senang saya tepek resepi kat sini erk... tungguuuuuu.. hehehe
Saya nak cite plak planning untuk esok. Saya plan esok pepagi buta nak bwk mak g pasar... beli lauk untuk seminggu. simpan.. nanti senang mak nak masak time saya p keje. Pastu siap-siap nak ke Seremban. Kat seremban nak g ganti bateri jam.. baterinyer dah kong king kong.. hehehe.. Pastu my hubby nak tgk jam.. so, nanti lehlah tgk skali.. Pastu g jalan-jalan lah kat tmpt shopping.. hehehehe.. saje cuci mata... mana yang berkenan, blhlah sambar... hehehe... jgn rambang mata cik non...hehehe.. sekadar mengingatkan diri sendiri.
Lepas g Seremban sok, balik Senawang. Minggu ni turn rumah my MIL. Tido sana ler. Lama dah kitorng tak tido sana.lagi pun nanti Raya Haji saya cuti hari Selasa(mantai)jer. Hari Khamis dh keje.. so, memang tak tido sana lah.. Di Kesempatan yang ada, saya g lah tido skali hr Sabtu nie. Terhibur gak diorng ngan gelagat Anas ngan Aiman. Yelah kat rumah Senawang tu takde budak kecik.. kalau kitorng datang terhiburlah diorng skit.... oklah.. saya nak layan anak-anaklah.. Kite jumpa di entry yang lain erk...

"ARE U THAT LUCKY ONE..???GIVEWAY"...




kali ni saya nak masuk contest lagi.. macam senang jer contest ni.. mana tau bernasib baik plak... mengena.. hehehehe... lagi pun blhlah saya kenal kawan-kawan blogger yang lain... walaupun saya tak kenal tuan punyer blogger tp saya tetap nak join contestnyer.. hehehe...
Tengok pada gambar princess Tihah ni memang comel... siap ada baju lady bird lagi... ok Tihah, jangan lupe pilih auntie tau.. hehehehehe..

Apa pun kalau korng nak join contest ni klik pada That Something About Me

Thursday, November 11, 2010

Lucky Draw Anak Ayah



Salam

Saya yang mencuba nasiblah. Inilah first time saya sertai contest melalui blog ni. Mana tau ada tuah plak... kat sini saya tepek contest berkenaan untuk tatapan pembaca semua sekali gus join contest nie.

Contest ni adalah anjuran Aisha dan Ayem

Lucky draw ni senang jer, Follow syarat - syarat penyertaan kat bawah

Lucky draw ni terbuka untk semua, ada anak ker, takde anak ker, budak kecil ke, budak besoq ker..asalkan rakyat malaysia..

"LUCKY DRAW ANAK AYAH"
bermula dari 27 Oct 2010 sehingga 12 Nov 2010 jam 10:00 pagi


Syarat - syarat penyertaan

1st - MESTI follow blog Adyshariz dan Life is Fun

2nd - Letakkan Banner kat atas beserta LINK ke entri ni di sidebar

3th - Tinggalkan jejak anda di ruangan komen
letakkan sekali ID follower dan link ke blog korang

Senang kan !!...
pada yg buat entri, akan ada 2 cabutan untuk korang
Kalau tiada 1 cabutan aje..

Nak tau detail... apa lagi terjahlah blog ADYSHARIZ

Monday, November 8, 2010

Percutian ke Pulau Pangkor Part 3

adus.. cepatlah habis entry percutian nie... saya janji kali ni mesti habiskan jugak.. ni masuk hari ke-2 kitorng kat pangkor. pagi-pagi g breakfast dulu kat resort... kire banyak gaklah menunya.

pastu kitorng pun masuk bilik. Aiman dan ayah nyer tukar uniform.. g mandi swimming pool. tu lah keje anak beranak...kebetullan plak hujan renyai-renyai.. so sy tak turun ler... saya ngan anas duduk bilik.. bagi Anas susu then terus die tido.. saya sekodeng dr balconi.. belek DSLR.. hehehe..

Pastu lebih kurang kul 12 tghri kitorng kuar ke pekan teluk nipah.. mintk resort call kan taxi.. kat sini taxi, diorng pakai van.. w'pun kami berempat tetap bayar untuk satu van gak.. die mintk Rm70 round sekitar teluk nipah.. my hubby mintk kurang.. last-last die bagi gaklh kurang RM60 untuk 2 1/2 jam.. kite pemandu ni bagus gak.. die terangkan tmpt-tmpt yg kitorng lawat.. byk informasi berguna dr die ler.... kitorng g byk gak tmpt... tmpt buat Kapal nelayan, Perkampungan pertama di teluk nipah, batu bersurat, tokong apa tah then kota belanda... pastu g pantai teluk nipah makan tghri.. kitorng bungkus skali makan malam.. lebih kurang dekat kul 3 baru kitorgn smpai hotel...
Sampai jer hotel terus rehat jap.. then jalan-jalan sekitar hotel... best gak.. kitorng kirenyer mengembara kawasan resort tu... not bad lah..

pastu hujan renyai-renyai plak... kitorng pun naiklah atas... my hubby ngan aiman tukar suit.. apa lagi mandi ler... saya ngan anas pun ikut jer... puaslah anas mandi.. then hujan lebat. saya bawak anas naik dulu.. my hubby ngan aiman tinggal mandi... Anas dh kesejukkan... terus bagi die susu... then terus anas tido.... saya tgk movie kat laptop.. cite jin notti.. hehehe.. lebih kurang 1/2 jam kot, my hubby ngan aiman pun naik.. anas plak bangun... apa lagi tutuplah movie.. anas kacau... saya pun baring-baring ler.. hujan beb.. tido pun sodap... pastu mlm kitorng tak keluar except my hubby.. die kuar shoot pemandangan waktu mlm.. hehehe...

Esoknyer kitorgn check out.. sebelum check out my hubby ngan aiman g mandi lagi.. adus.. ponek den dibuatnyer.. saya ngan anas duduk bilik jer.. lebih kurang kul 11 kitorng check out.. then naik bas sampai jeti.. seperti biasa beg-beg semua diorng bwk.... tak ramai sgtlah naik feri.. masa tu ombak besar jugak.. takut gaklah.. pegang kuat-kuat anas.. then kitorng naik feri kul 12.45. sampai kat jeti lumut kul 1 lebih.. terus beli barang skit then terus amik kete bertolak ke Sabak Bernam... Makan kat rumah Nenek.. macam-macam ada... lebih kurng kul 4 lebih kitorng bertolak balik.. sampai kat kundur lebih kurang kul 9 lebih... itulah cite percutian kami ke Pulau Pangkor.... Ikuti percutian kami ke destinasi seterusnya... hehehehe

Sunday, November 7, 2010

Percutian ke Pulau Pangkor Part 2

Saya teruskan entry Part 1 hari tu. Pagi tu kitorng bertolak ke Jeti di Lumut lebih kurang kul 10 pagi... Nenek masak nasik untuk kitorng. Suka tul die kitorng tido rumahnye. Yelah die tinggal sorang. So, kitorng balik terhiburlah skit... ecewah... hehehehe...selesai jer sarapan pagi then packing baru segala, kitorng bergeraklah ke Lumut. Ingat nak singah Pekan Sabak Bernam. Saje cuci mata... tp last sekali tak singgah pun.. Yo lah porut dh ponuh, mata dh ngantuk.. nak jalan pun malas. So direct je lah ker Lumut. Sampai-sampai Lumut lebih kurang kul 12 tghari. Carik Parking yang bagus skit.. yolah nak tinggalkan keta sampai hari Selasa beb. Kitorng dapatlah sewa sehari RM10. so, 3 hari kenelah charge RM30 jer. Kire murahlah jugak.. dh selesai bayar. Angkutlah semua barang-barang keperluan untuk kami survive selama 3 hari kat pangkor. hehehe... Selesai jer kemas barang kitorng pun jalan-jalan kat kedai-kedai di Jeti Lumut sementara kaunter bukak kul 1 tghri. coz kitorng nyer feri kul 1.45 ptg. g lah carik cermin mata Aiman.. Dapatlah kat kedai Cina harga RM4.90. Suka kan main die...Bukan cermin mata biasa tu.. cermin mata untuk menyelam tu.. Lepas jer acara beli barang skit... kitorng decide nak beli nasi ayam bungkus jer coz perut masih kenyang.. So, orderlah 2 bungkus Nasi Ayam. Lebih kurang RM4.70/bungkus. Lepas je beli makanan, tgk jam dh kul 1 tghari. So, kitorng apa lagi dgn segera lah ke kaunter untuk beli tiket.

Disebabkan kitorng nak g bercuti di Pangkor Island Beach Resort, so kene naik feri yang terus ke Jeti Pulau tersebut. dan disebabkan itu jugaklah kitorng kene bayar lebih skit ler.. RM19 pergi balik untuk seorng... Aiman ngan Anas tak kena bayar lah... dh Selesai bayar tiket, Kitorng pun tinggalkan beg semua kat kaunter tu coz pekerja hotel tu yg tolong kitorng bawak beg sampai ke hotel. kitorng berlenggang kangkung jer lah.. peh, lenggang apo... bawak beg susu anas ngan segala kelengkapan die ngan aiman ler.. berat beb.. My hubby plak pikul laptop... masing-masing dh ada beban untuk di bawa... hehehehe.. pas tu kitorng pun naik feri.. tak ramai.. best2.. Yo lah hari Ahad beb.. Mana nak ramai org... so, suka hati yolah nak amik tmpt duduk yang mcm mano....Perjalanan amik ms lebih kurang 1/2 jam jer... Feri memang besarlah.. sampaikan blhlah duduk kat bhgn luar feri untuk merasai kenikmatan laut... saya ngan anas duduk dalam jer.. bahaya beb.. jatuh anak den ni kang sapo plak yg nak bertanggungjawab...


sampai jer kt Jeti resort tu.. tgk dh ramai org yang menanti untuk ke Jeti Lumut.. diorng masing-masing nak baliklah tu.. kitorng plak baru dtg.. hehehehe.. Feri ni kongsi ngan org yg nak g tido kat Teluk Dalam... Sampai kat Jeti Resort, tgk dh tersedia bas untuk angkut kitorng ke hotel. Wush, bestnyer.. Macam tuan, den sekojap.. hehehehe.. dokek yo tp kalau jln kaki adolah lebih kurang 10 minit... hehehehe...Sampai kat lobby resort, kitorng disambut ngan welcome drink... Dio buek air sirap+limau.. sodap.. sojuk sampai ke anak tokak.. hehehe.. pastu check in.. kitorng dpt bilik pasific wing 242... betul-betul se aras ngan lobby. kat situ, kitorng bilik firstlah.. agaknyer die tgk aiman ngan anas kot tak reti diam, terus bagi bilik yg paling dokek..

hehehehe....Sampai kat bilik terus kitorng solat secara bergilir-gilir then makan bekalan tadi.. pas makan semua eh tido... sampai kul 6 baru bangun... terus bwk budak2 ni jln-jln kt situ... Aiman suka betul tgk ada swimming pool.. berjooh mandi beb.. Anas pun tumpang sekaki.. hehehehe. Pastu kitorng makan malam kat Hornbill Restaurant kat Resort ni. Harga buffet Rm75/person. So, kitorng habis dlm Rm150 ler. Aiman ngan Anas tak kene coz kecik lagi.. macam-macam makanan ado... konyang porut den....

Pastu kitorng duduk bilik ler.. sekoding dari balcony bilik.. hehehehe... Sambung untuk Hari ke-2 plak...

Thursday, November 4, 2010

Percutian ke Pulau Pangkor Part 1

Hari Ahad yang lepas kitorng sekeluarga bercuti ke Pulau Pangkor. Sebenarnyer dah lama my hubby plan nak ke Pulau Pangkor coz kebetullan die dpt Voucher percutian ke Pangkor ISland Beach Resort. Tp sebenarnyer sy takdelah nak pegi sgt coz takde tmpt shopping... hehehe. Itulah kojo eh shopping tak sudah-sp kesian plak... Aiman pun dh heboh kat kawan-kawan yang die nak g Pulau Pangkor. So, akur lah dgn kehendak bapak and anak. Kami bercuti 3 hari 2 malam. Memandangkan perjalanan ke Lumut memakan masa hampir 5 jam. so, kami amik keputusan untuk tido di rumah nenek kat sabak bernam. Kitorng bertolak dr rumah kundur dalam kul 4.00 ptg then terus ke senawang dulu jumpa MIL. Then dh amik pesanan barang dr MIL, lebih kurang kul 6.00 ptg kitorng pun bertolak lah ke Sabak Bernam. Kami hanya singgah makan kat Tanjung Karang iaitu restoran terkenal Satay Hut.Kitorng meme biasa singgah sini makan kalau balik dr sabak bernam, Satay die memang mervelous lah.... sodap..


lebih kurang kul 9 lebih kitorng sampai kat rumah nenek. Aiman dh tido. Anas plak berjaga. adus... kebetullan ada perlawanan bola antara N9 vs Kelantan.. so, kitorng tgklah tv sambil gilir-gilir solat coz Anas menangis kalau tinggalkan sorang. Die tak biasa ngan Nenek. Yelah enjin belum panas org tua-tua ckp.. hehehehe. tp lama-lama tu die oklah... sampai-sampai jer rumah nenek memang dh siap bentang tilam untuk kami beradu. Tima kasih nenek. Sambung Part 2 plak..