Thursday, November 18, 2010

Salam Aidiladha

rsnyer belum terlambat lagi sy nak ucapkan selamat menyambut Aidiladha. Hari ni hari ke-2 kite beraya. saya amik cuti 2 hari. Hari Selasa ngan Hari Khamis.Hari Selasa tu wajib kene cuti. Yolah ms tu lah mak den nak buat lemang ngn rendang. Then ms tu jugaklah nak poie pasar boli kelengkapan makanan untuk dijamu pada hari raya nanti. tp rs tragis gak raya kali ni. yolah bayangkan mak dh tempah buluh bt lemang lama dah tp tiba masanyer org yg amik buluh tu tak dapat plak. Habis tu berhempas pulaslah mak den ngan wan g carik buluh pagi selasa tu. Nasib den cuti. tp nasib ijat ado balik. diolah tolng sama. yolah kalau nak dikire kudrat mak ngan wan tak dapeklah.. diorng dh tua beb. lagi pun chu mad Nor ada tolong tebangkan buluh. selamat. Pastu plak inside3n ke-2. Mak dh lama plan nak masak lauk rendang itik untuk di makan bersama nasi impit+kuah kacang. Tup-tup pagi selasa tu jugak mak ngah dtg bgtau org yg mak order itik tu balik kampung. isy... terkena lagi mak den. tak do jokilah nak makan rendang itik. nak buek cmno... redha yo lah... Apo laie kolam kabutlah boli ayam. daripada rendang itik ke rendang ayam... hehehehe.... Menu kitorang di pagi raya adalah.....




Lupe lak nak cite, raya tahun ni giliran kat rumah mak ialah keluarga b.yo,keluarga Bangah ngan keluarga den. B.long sampai kat rumah sebelum solat zohor. So, kitorng berkumpul lah secara berjemaah hari raya tu... Kitorng dapat banyak daging korban tahun nie. Kebetullan plak mak bt korban untuk diri dan anak2+cucu yang belum berkorban. So, dapatlah byk daging korban. Pengsan nak makan daging nie.. Makan daging ni bukan apa, terselit kat gigi. tu yg susah tu. Walau apa pun moga ibadah qurban ini diterima oleh Allah sebagai bekalan di akhirat nanti. Amin...
Sambung cite beraya kat rumah mertua plak. Lepas jer Zohor, kitorng bergerak ke Senawang.. Beraya kat sana. Kebetullan kitorng sampai, keluarga Mertua Yem datang beraya. So, sempatlah tolong Akma(bini Yem) hidangkan makanan. Menu kat sana Laksa,rendang daging, rendang Ayam pencen, Ketupat palas+kaya, nasi impit. tak lama lepas tu keluarga abg Zali pun sampai untk beraya jugak.. so, berkumpul lah kitorng kat sana. makan..makan..makan..borak..makan... itulah keje kitorng... hahahahaha.... Kitorng balik kundur smula malam selepas solat isyak.. pastu sambung makan bihun sup tulang plak mak den buat... wush.. ponoh perut den....

No comments: