Sunday, December 5, 2010

Jalan-Jalan ke Melaka

Semalam kitorng g Melaka jalan-jalan. Sebenarnyer, plan yang tidak dirancang. Saya n family bawak mak ngan wan jalan-jalan. Mak ajak ke Melaka. SO, bincang with che usop... Tanya pendapat. Kalau ikutkan ssusah plak my hubby nak bagi pendapat.. last-last jadi jugak. Tp perkara pokok yang menjadi masalah bagi my hubby adalah camera DSLR nyer yang tiada dalam genggamannyer coz member die pinjam. So, my hubby ckp kalau takde camera tak syioklah.. coz blh tangkap gambar. So, die pun call member nyer bgtau nak pakai camera. Member die keje. Kat PD. Tak leh nak keluahar.. So, tunggulah kejap. Die bgtau dalam tghari bolehlah. So, my hubby decide kitorng ke Serembanlah sementara kawannyer bg camera tu. Tunggu punye tunggu. tak muncul jugak. Sempatlah kitorng g tengok rumah kat Taman Bandar Senawang. Actually, kitorng dh beli rumah. Sekarang ni dalam Pembinaan lagi.. May be awal tahun baru siap lah. Nama Taman tu D'Latania, Taman Bandar Senawang. Boleh dikatakan setiap minggu kitorng g tgk rumah tgk progress nyer.. hehehehe...
Oklah berbalik cite tadi... Pas je kitorng g tgk rumah terus g makan kat Seremban 2. Tempat makan yang kitorng anggap sedap utk makan nasi beriani... Ni bukan kedai mamak yer... Kedai Melayu...Nama kedainyer... ala.. tak ingatlah tp dekat ngan Hospital Columbia.Kitorng pilih Nasi Beriani Ayam Madu.. My feveret.. best2....


Lepas tu kitorng terus ke Melaka tanpa camera... sedih my hubby... Kesian-kesian... Tp Yelah nak bt cmner.. org tu keje.. tak kan kite nak paksa suh die hantar jugak... consider lah skit erk.. so, Pegi Melaka punyerlah lama nyer perjalanan.. Penat duk dalam Kete jer... Jalan plak Jem ngan traffic light kat melaka yg terlampau byk... adus... tensen den dibuatnyer. Kitorng terus menuju ke Dataran Pahlawan... Jalan-jalan jer.. Niat dihati dr rumah memang nak masuk Taman Mini Asean.. Tapi apa kan daya hujan renyai-renyai.. pastu dh petang sgt plak baru ke Melaka.. So, rugi jugak kalau masuk..kitorng amik keputusan terus ke Dataran Pahlawan.. Punyer lah ramai orang.. Adus... poning palo den....macam-macam kodai ado kek Dataran Pahlawan tu.. Baju,makanan,aksesori semuo ado... Carrefour pun ado juga.. memang bosa tempatnyer.. Kalau nak beli barangan kraftangan pun byk kat sini...Semua ado kek dalam Dataran Pahlawan tu.


Pastu terus roger b.long g makan ikan bakar kat Umbai. Keetullan B.long memang ado kek Melaka rumah mak mertua nyer. Tempat yang biasa kitorng g makan di Parameswara. Memang terbaiklah masakannyer. Kitorng punyer menu... Ikan Bakar Jenahak, Ikan Siakap Sweet sour,Udang masak kunyit,Sotong goreng Tepung dan Sayur Kailan. Best-best.. makan ngan Nasik Lemak... Sorilah b,yo yer....Makan ni mak den yang belanja... Cara-cara nak makan kat Gerai Parameswara ni ialah:-
(1) Carik Meja dahulu
(2) Pegi Pilih ikan n makanan yang nak di makan.Pastikan anda beratur di barisan yang sepatutnyer.
(3) Pekerja gerai akan kire lah n amik order. Pasti die akan bagi no Meja.
(4) Pastu letaklah tag no meja yang diberi utk memudahkan pekerja tu letak masakan yang kite mintak.....
(5) Pastu apa lagi bile makanan dh sampai belasahlah makan sekenyang-kenyangnyer...
(6) Pastu bayarlah apa lagi.. tp pastikan bawak skali kertas order warna pink yang diselit pada tag no meja tue.

No comments: