Monday, December 27, 2010

Last Minute Perancangan Ke Kemaman, Terengganu

Bertemu kembali...hehehehe....Perjalanan seterusnye adalah ke Kemanan, Terengganu.Cm ni citenyer... Pada hr Rabu minggu lepas, My hubby bgtau nak ke Kemaman. Ada urusan skitlah. Die ajak g waktu keje ler.. tp mintk maaplah memang tak dpt nak nolong. den ni kan Wanita Berkerjaya. So, hari kerja adalah hari yang kalau blh memang taknak amik cuti...Coz minggu depannyer sy nak amik cuti plak.. Cuti minggu depan adalah wajib.. hehehehe.. So, diskas punyer diskas.. So, my hubby setuju.. kitorng bertolak jumaat mlm....So, bgtau my mom psl perancangan nie. Actually, my mom memang dh lama sgt berhajat nak g ganu.. Nak ziarah adik beradik arwah abah. dh lama sgt dh... last kitorng g ganu 2 tahun lepas. Kebetullan my hubby ada urusan kat sana, so bolehlah my mom jumpa sedara mara di sana.. Kebetullan Kerteh ngan Kemaman takdelah jauh sgt... Pastu my mom bwk Asma' skali.. Asma' ni adalah anak b.long yg sulung. die pun memang girang gumbiralah nak poie jalan. so, setelah mendapat permission dr uminyer.. so, dptlah die pegi ikut kitorng. My hubby dh berkire-kire nak bwk kete yang mana.. sama ada Wira atau Viva.... Erm...sebenarnyer ada satu lagi kereta.. tp dlm workshop.. dh lebih 2 bulan dh... Kereta Triton yang terlibat ngan accident... sedih2.... So, sy decide bwk kete wira... besar skit...Kitorng bertolak pada pukul 8.30 mlm. Ikut jalan highway.... jalan karak.... yelah.... jalan mlm takut plak kalau ikut jalan keratong.. kalau konvoi ramai2 oklah.. jalan keratong tu sunyi beb...so, perjalanan amik masa lebih kurang 5 jam sampai ke Pekan,Pahang. Masa dlm perjalanan hujan renyai2 lah.. sejuk.. sodap den tido... hehehehe... Sampai pukul 1.30 pagi. Kitorng tido kat rumah Che Abdul(adik beradik arwah abah). Memang my mom dh call hr khamis bgtau kitorng nak dtg tido rumah die.... Sampai sana, Tuan rumah dh tido beb.... Kesian diorng terpaksa bangun utk menerima tetamu ni..So, sampai jer rumah Che Abdul, kitorng smbahyang isyak dulu then terus beradu sampai ke pagi.. Pagi tu isteri nyer buat nasi lemak + keropok + kuih muih. Kenyanglah kitorng makan. lebih kurang kul 10 pagi kitorng pun bertolak ke Kemaman... yakni destinasi utama kitorng. dh salam apa semua bagaai terus my hubby shoot ke Kemaman.

Dalam perjalanan, kitorng singgah boli SATAR.... memang marvelous SATAR nyer... sodap... nanti kalau ada sapa g kunatan/terengganu, jgn lupe singgah beli SATAR tau..... Dh nak sampai kat stesen minyak Caltex, terus my hubby ckp... "tak nak singgah rumah Mak Ngah Mas ke"... untuk pengetahun Mak ngah Mas tu adik beradik arwah abah jugak. so, mak pun setuju... Kan main girang gembira diorng bila tgk kitorng dtg. Habis anak beranak die berkumpul kat rumah tu meraikan kitorng dtg.. segan plak.. siap sediakan makan tghari lagi tu.. sodap wo.. sampai bertambuh 2x. hehehe.. Lebih kurang kul 2.30 kitorng meneruskan perjalanan ke tmpt site visit... dh selesai semua skali.. lebih kurng kul 4.30 cmtu kitorng pun bertolak ke Kerteh... Sementara tu mintk my hubby carik makanan laut celup tepung...



terjumpalah satu pantai ni.. PANTAI KEMASIK. Kitorng beristirehat di sana sambil menikmati hidangan sotong dan ikan celup tepung... Best2.. tp best kat Kuala Terengganu lagi.... Pastu terus ke Kerteh untuk bermalm di sana. Kerteh ni plak rumah adik Arwah abah jugak... Maksu kitorng panggil coz die yang bongsu. Tido sana...Makan sekenyang2 nya.. yelah makan ikan fresh.. memang best... Esoknyer lebih kurang kul 9 pagi kitorng pun bertolak balik ke rumah. Dalam perjalanan sempat g membeli keropok lekor dan satar. Di makan panas2.... best3..... Kitorng mkn tghari kat Bandar Kuantan. then sampai rumah kul 10.00 mlm.... tido n pagi Isnin g keje......... Ok.. siap jugak perjalanan ku ke Kemanan... hehehehe

No comments: