Tuesday, February 7, 2012

Trip Toman ke Kuala Terengganu Part 2

Hari ke-2 di Kuala Tereangganu. Kitorng sampai kat bandar Terengganu dh tengahari. Kitorng terus menuju ke Pasar Payang. Niat di hati nak naik sampan ke Masjid kristal. Selalu ada bot penambang kat Pasar Payang tu. B.long g tanya lah kaunter bot. Rupenyer kene tunggu beb. Die ada time-time nyer. Adus, bab menunggu ni memang masalah bagi kami coz dgn budak2 lagi. Tak larat nk tunggu. So, kitorng terus reject plan nak ke masjid kristal dengan bot. 

Kaum perempuan kalau dh tgk kain2 ni biasalah kan mcm ada tarikan utk tgk lebih dekat. So, kitorng pun jalan-jalan lah kat atas bangunan tu. Bangunan ni sebelum sampai pasar payang. Area Pejabat Pos tu. Wan beli kain batik ngan kak Ani. Mak plak beli kain pasang batik. Cantik. ada yang sy berkenan jugak.. harga Rm250. tp masa tu cm takde mood nak shopping. SO, pilihkan mak jer... Baju tu dalam RM200. memang cantik. Memang lama lah kitorng berkampung kat kedai tu. Kebetullan plak peniaga die peramah. cite punye cite rupenyer sebaya beb. hehehe...kelakar betul. Sy ingtkan die tua dr saya. Saya rs diri ni cm bebudak jer tp dah ada anak 2..... Die plak kelihatan seperti dh berusia jugak tp belum kahwin. yelah, nasib memasing. Lebih kurang kul 1.30 rsnyer duduk situ. 
Parking kete kat bawah tanah. Area Pasar Payang
Lepas tu kitorng pegi rumah kawan B.long kat Marang. B.long ngan Kak ani memang dh lama menetap kat terengganu dulu. so, ramai kengkawan ler. Kitorng siap makn tengahari lagi kat rumah kawan B.long. Pastu terus singgah masjid. Solat semua bagai dan terus kan perjalanan ke Penarik. Makan makanan laut celup tepung. Memang marveles lah. Siap suh b.yo g beli lagi ikan celup tepung. Mana taknyer, duduk kat tepi laut, angin sepoi-sepoi bahasa sambil menikmati makanan. Tak  sampai 1/2 jam makanan tu masuk ke perut. sebijik cm ikan toman makan... Dahsyat tul. 

Pantai Penarik

Aksi budak-budak... Terselit lak acik

Suka budak-budak main pantai

Lebih kurang senja cmtu, kitorng terus ke Musafir Homestay aka Rumah B.long. Sebenarnyer b.long sewakan rumah die. then org tu yg buat homestay. rumah 3 bilik 2 bilik air. 2 bilik ada aircond. Keadaannyer selesalah utk family yg besar cm kitorng. Malam tu kitorng pegi minum air buah gelas besar. Kat sini, mintk jer nk air buah apa, semua ada. Tp kedainyer buruk jer. sy rs cm tak berapa nk selesa dengan environment kedai nie. Nampak cm kotor skit tp ramai jer org dtg. Kitorng memang minum air jer... ada lah makan skit2 jer. Pastu terus balik homestay lebih kurang kul 11 sampai sana. Apa lagi tido ler......

Keluarga Induk...

Ketua rombongan memberi penerangan.. hehehe

Air Buah Durian Belanda. Bukti Air Buah Gelas besar

No comments: