Wednesday, December 28, 2016

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 16 Dec 2016

Alhamdulillah, sy sekeluarga diberi kesihatan yg baik sepanjgn kami berada di tanah suci mekah dan madinah. Cume selsema n batuk skit2 jer.. alhamdulillah. Syukur padaMu ya Allah. Pagi ni saya siap2 kan beg. Simpan kain baju skit2. Tkde lah tergesa2 nanti. Memelah pagi bertolak balik malam. Tp dh start kemas dah. Che usop pegi solat kt masjid hr ni. Pagi subuh yg terakhir utk ziarah pada tahun ini. InsyaAllah, kami akan ke sini lagi. Itulah doa yg tidak pernah putus2 sepanjng kami berada di madinah dan mekah. Kami tidak pernah jemu utk ke sini lagi. Semoga Allah berikan kesemptn dan peluang utk kami semua dtg lg pd tahun depan. InsyaAllah. Sebenarnyer, bwk budak kecik meme memerlukan kekuatan dalaman dan luaran. Yang sgt2 penting adalah tolak ansur dan toleransi dengan pasangan. Kalau tkde sifat ni meme ibu2 akan rs stress sgt2 n tertekan. Percayalah apa yg saya katakan. Hak menjaga anak terletak pada kedua2 psngan bukan pada si ibu semata n si ayah asyik mengejar ibadat seorng diri. Cara ni meme salah. Itu sbb wajib ada sifat timbang rasa dan tolak ansur utk sama2 jaga anak. Biar sama2 dpt bt ibadah sekaligus dapat jaga anak dgn sempurna. Anak itu kan amanah Allah. 


Oklah.. pagi ni kitorng g sarapan seperti biasa.. aiman tinggal kt bilik.. die penat sgt smpai blh tinggal dalam bilik sorng2. Terkejut jugk. Kalau tk, die meme seorng yg penakut. Alhamdulilah, kalau itu adalah perubahan yg ada dlm diri die. Pastu kitorng terus masuk bilik... sambung kemas apa yg patut. kitorng meme tkde shopping sgt pun. Skit2 jer...sejak pegi ke tanah suci ni adalah dalam 3 kali dpt call mak.. ckp dalam telefon.. alhamdulillah sume sihat kt sana... terima kasih ya Allah. Syukur. Lebihnyer saya guna wassap. Aiman byk guna wassap kt induk melalui voice. Kire oklah. Sy dh siap kemas2 beg. Sekali tk muat da.. dh tkde tmpt nak isi brg.. apa lagi che usop g boli beg ler.. beg tambahan. Hukhukhuk.. sbnrnyer yg besar tu sejadah. Adalah dalam 9 helai beli. Tebal2. Tu yg tk muat beg. Pastu che usop ada beli buah tin, buah delima n buah arab skit smlm ms kt pasar buah di thoif. So beg yg dibeli ni beaar jugak. Beg beroda n bertingkat. Meme muatlah isi sume brg. Puas hati beb.. harga 35 riyal. Beranak2 beg dibuatnyer. Itu sy tk shopping sgt tu. Main sambar apa yg ada jer. Tkde g jalan2 shopping wpun hotel yg kitorng duduk ni dalam mall.... tp meme lah. Kitorng meme tkde perasaan nak shopping pun. Shopping pun last minute. Tu pun sbb org bg duit kan.. so, balaslah ole2 dr sini. Meme diorng tk mintk, sajelah beli. Kite berbahasa. Sume skali beg ada 8 beg termasuk beg susu ajwa. 

Dahsyat..asalnyer bwk 7 beg. Beranak 1 beg jer.. hehehe... malam ni che usop nk bwk ajwa tgk kaabah. Sejak duduk sini, die meme tk penah tgk kaabah. Saya tk bwk die g masjidil haram. Ramai sgt org. Pastu nk g pagi plak dh g program ziarah luar. Tu yg tk sempt nak bwk. Tp sblm balik ni kene bawak die tgk jugak. Moga ajwa nur maisarah terpahat dihatinyer nur islam n mengamalkan islam sepenuhnyer dalam diri die. Semoga ajwa menjadi anak yg solehah yer. Lepas isyak, che usop ngan aiman bwk die. Saya tunggu di luar sambil isi air zam zam kt luar. Kemudian dh selesai sume kami ker bin dawood. Beli apa yg patut utk kali terakhir. Then naik ke bilik. Sy plak pastu terus gosok baju utk nak pakai balik. Ms sedang menggosok, muaz panggil suruh g makan nasik arab kambing. Ada org buat aqiqah. Byk giler nasiknyer. Meme sedap.. panas2 lagi. Tp tk laratlah nak makan byk... pastu sy balik bilik sambung kemas n siap2 utk balik. Che usop ngan aiman plak siap2 nk g tawaf widak. Diorng g dalam kul 11 cmtu. Kul 12 diorng dh selesai. Dh balik bilik. Disebabkan cam lama lagi nak balik kitorng tido dulu. Aiman tinggal tak tido. Die asyik main games. Ajwa plak tido dah.

ajwa n che Usop depan kaabah
ada org bt akikah. tk larat nak makan nasik arab. tapi meme best.



No comments: