Wednesday, December 28, 2016

Travellog Umrah Bersama Baby Ajwa 6 Dec 2016 - 18 Dec 2016 : 15 Dec 2016

Hari ni ada ziarah luar lagi. G ker thoif plak. Kitorng meme tk penah g thoif. First time pegi nie. Dgrnyer di thoif byk buah-buahan yg segar2 dan suasana di sana sejuk. Ini adalah salah satu tempat baru yg kitorng akan pegi. Moga Allah permudahkan urusan kami. Kitorng bertolak pukul 9 pg. Kak lang, mak kak ani n kak ika tk pegi. Diorng tk berapa sihat. Kesian...Seperti biasa.. kalau nk g ziarah luar, bas terpaksa park di hotel azka.. tk blh kt hotel kitorng.. so, menapak ke sana. Dlaam perjalanan tu, singgah beli air krim.. aiman beli ais krim. Murahlah.. cawan besar 5 riyal. Masa kt jabal rahmah hr tu cawan kecik 5 riyal... ustaz dh menyongsong kitorng. Rupenyer kitorng jer belum sampai ke bas... hahaha... soba yolah... pastu dlm perjlaanan naik bas, kitorng di tahan bapak polisi. Mcm spotcheck lah. Mcm nk masuk sempadan siam lah plak. Hehehe.. pastu kitorng diberi penerangan dlaam bas oleh owner bas yg nk bwk kitorng nie. Byk jugak lawatan kalau ikut pd penerangannyer. Pastu die inform perjalanan ke sana lebih kurng 1 jam 30 minit.  






Pastu diorng agihkan makanan ringan.. dalam tu ada roti, kek, air mineral n air kotak mangga. Kire oklah... perjalanan ke sana mcm nk g cameron highland. berdengung telinga. Sejuk jer. Ada lagi 1 check point td. Kire spotcheck oleh bapak polisi. Byk jugak bas dalam perjalanan tu. Perjalanan ni meme nampak bukit sesajer.. penuh ngan bukit2 kiri kanan.. sbnrnyer perjalanan ke thoif ni adalah ziarah pilihan. sapa yg nak ikut kene  bayar 250 riyal. Mcm kitorng, meme dh book siap2 ker thoif.. so, murah lah skit.. kene dalam 150 riyal ajer.. jimat. Sampai di thoif kami tgk rumah gabenor2 atau pembesar arab dulu.. pastu berhenti solat zohor. pastu terus ker masjid2... tgk kesan peninggalan Rasullullah ketika baginda berhijrah ker thoif. Kemudian, kami makan nasik mandy di museum al shareef. Dalam tu meme byk barg antik.. penuh tgknyer. Then kemudian, naik ke bas smula. 



singgah makan nasi mandy di museum al shariff di thoif
Perjlaanan diteruskan lg menuju ker tmpt org bt minyak mawar. Kemudian, pergi ker pasar buah. Kemudian bermiqat di qarnul manazil bg yg nk bt umrah. Setakat ni che usop dh 4 kali bt umrah. Tiap2 hari bt... sy mintk che usop doakn supaya sy blh solat skrng ni. Sampai kt hotel.pukul 8 mlm. Meme dh hbos solat isyak. Biasanyer sy tk turun klau ziarah luar..jwa seperti biasa tido... sbnrnyer sepnjng pegi ziarah luar, ajwa meme tido ajer ťn time nk turun. So, meme byk duduk dlm bas jer drpd ziarah. Tkpe.. sy redha. Itu meme dh rezeki sy. Sy dapat dtg ke tanah suci ini dh kire beruntung sgt. Sy dtg ke tanah suci ĺmembawa anak kecil dan melakukn amal ibadat kepada Allah amat2 sy beruntung. Syukur ya Allah. Allah pilih sy utk dtg ke tanah suci ini bersama anak kecil. Syukur. Tidak semua org mendpt pilihan seperti ini. Ketahuilh, org yg byk duit belum tentu dpt dtg ke tanah suci ini dan org yg miskin belum tentu tk dpt dtg ke tanah suci ini. Segalanyer ketentuan Allah. Jika Allah pilih kite dtg ke tanah suci ini, pasti kite akan dtg wpun kite tkde duit. Allah akn bantu. Rezeki adalah hak Allah utk diberikn kepada sesiapa pun.


persiapan buat umrah sunat

No comments: