Friday, December 9, 2011

Kembali bekerja

Saya dh memulakan kerja sejak hari Isnin yang lalu setelah MC selama 2 minggu. Sebenarnyer kalau ikutkan doktor die nak tambah MC saya lagi seminggu. Tp saya tak nak. Saya terpaksa bekerja jugak coz saya rs 2 minggu MC tu dh terlalu lama sangat. Banyak sgt kerja-kerja yang terbengkalai. Nasib ada assistant saya  Azizie yang banyak membantu sepanjang saya MC. terima kasih. Sebenarnyer, sepanjang saya berkhidmat dengan Kerajaan iaitu sejak 2008 sehingga sebelum kena chicken Pox ni memang saya tak pernah amik MC kecuali waktu bersalin Anas. Inilah MC yang terpaksa saya amik. Even, masa sy pregnant kan Anas pun saya memang tak amik MC. Saya amat suka bekerja. 

Masa saya jumpa doktor sebab Chicken Pox tempoh hari saya nak amik MC sekejap jer.... takde lah sampai seminggu Tp doktor nasihatkan saya untuk amik MC seminggu sebab kesannyer...Ni kan penyakit Berjangkit.... Minggu ke-2 saya MC sebab lain plak.. sekarang saya dalam tempoh berpantang. Menurut mak saya, saya terpaksa berpantang selama sebulan. Setiap hari saya bawak bekal makanan dari rumah. Saya masih menjalankan rawatan di klinik lagi. Pemantauan kesihatan saya masih dilakukan. Sepanjang saya terkena Chicken Pox nie, Klinik Sukhilmi menjadi pilihan saya. Klinik ini adalah Klinik Pakar. Saya masih mempunyai appointment dengan Doktor Sukhilmi ni bagi memantau tahap kesihatan saya. Saya rs sungguh selesa dengan servis yang dibuat oleh klinik ini. Semasa saya dimasukkan ke wad, nurse-nurse nyer sangat2 lah peramah dan baik hati. Saya sangat suka. Doktor yang merawat tidak kurang baiknyer. cara doktor berinteraksi dengan pesakit memang sungguh berkesan. Doktor ni ckp perlahan dan penuh dengan diplomasi dan lemah lembut. Walaupun doktor ini seorang lelaki, tetapi saya anggap mcm peringkat ayah mertua saya. Usia doktor ni dalam 40-an. So, takdelah malu sgt. Tp kalau dh sakit, perasaan malu tu hilang jugak....

Saya mengharapkan kesihatan saya seperti dulu. Dalam keadaan sekarang, saya terbatas untuk melakukan kerja-kerja yang berat dan kerja-kerja yang mempunyai pergerakan yang banyak. Saya terpaksa lebih duduk di ofis. Ya Allah, aku memohon keampunan dariMU. Berikanlah kesihatan yang terbaik kepadaku. Amin......

Friday, November 25, 2011

Kerana Chicken Pox....

Aku dan Anas telah disahkn demam Chcken Pox. Kami berdua terkena demam ini selepas seminggu Aiman sembuh daripada Chicken Pox ini. Habis muka Anas.... Start dr Kepala sampai ke kaki penuh dengan tanda-tanda merah yang mempunyai air di dalamnyer. Saya plak tak byk sgt tumbuh di bhgn muka... cume di tepi muka sahaja.. Alhamdulillah. Tetapi di bahagian belakang memang byk. Saya mendapat ubat Antiviral yang menyebabkan tande -tanda merah itu dikawal kewujudan pertumbuhannyer di badan ini. Syukur, Alhamdulillah..... Tetapi ada perkara yang sangat membuatkan saya sedih.. Gara-gara penangan Chicken Pox ini. Biarlah Rahsia....... Hanya orang-orang yang terdekat sahaja yang mengetahuinyer. Sesungguhnyer Allah itu Maha Berkuasa terhadap apa sahaja yang dikehendakiNYA. Redha itulah pengubat yang cukup mujarab. Ada Hikmah atas apa yang menimpa kami sekeluarga.......

Saya telah mendapat MC selama 5 hari....... Hakikat sebenar saya ingin bekerja. Banyak kerja yang belum selesai... Risau hati ini duduk kat rumah mengenangkan kerja di ofis yang terbentang luas..........Ya Allah.. Sembuhkanlah hambaMu ini daripada penyakit yang sedang aku hadapai... Amin..........

Thursday, November 24, 2011

Hari Anugerah Kecemerlangan Aiman

Hari Ahad yang lepas(20/11/2011) telah berlangsungnyer temasya Hari Kecemerlangan Tadika Era Kreatif(TEK). Kami sekeluarga telah dijemput untuk meraikan temasya tersebut. Ia berlangsung di Auditorium Taman Budaya. Sebenarnyer keadaan kesihatan saya tidak berapa mengizinkan saya ke sana. Tetapi demi Aiman, saya gagahkan juga diri ini untuk hadirkan diri. Saya demam sejak balik dari Mesyuarat di Kuala Lumpur(Jumaat).  Badan seram sejuk. Telan panadol kalau dh tak tahan. Sy memang jenis jarang ke klinik. Bukan takut tp malas nak menunggu lama-lama kat klinik.

Berbalik kepada cite Hari Kecemerlangan Aiman. Kitorng sampai kat sana agak lewat jugak dalam kul 2.45ptg. Majlis bermula pukul 3.00 ptg. Teacher memang dh siap pesan untuk pakaikan Aiman baju sukan sekolah ngan kasut. Sampai jer sana terus register n dapat no cabutan bertuah beserta buku program. Kami masuk dewan tgk dh ramai org. Dapatlah tmpt duduk belakang. Saya dan Che Yusof tidak menyangka yang Aiman memenangi Piala Pusingan Delima untuk Kategori 4 tahun. Terkejut jugak masa tgk Buku Program tu nama Aiman terpampang. Dalam hati rasa syukur dengan pencapaian Aiman. Terima Kasih Aiman. Sebagai tanda penghormatan, saya telah dijemput untuk duduk bersama-sama Guru Besar Aiman dan 2 lagi ibu bapa di kerusi VIP. Alhamdulillah. Kami sebagai ibu bapa juga dijemputkan untuk memberikan hadiah kepada anak-anak TEK seterusnya memberikan hadiah untuk cabutan bertuah. Besar sungguh penghormatan yang pihak TEK berikan kepada ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang cemerlang. Terima Kasih TEK. Majlis penyampaian Hadiah diselang seli dengan persembahan daripada pelajar-pelajar TEK.  Layan gambor lah yer......












Terima Kasih kepada semua teacher di TEK kerana telah mendidik dan membimbing Aiman... Terima Kasih yang tidak terhingga......

Wednesday, October 19, 2011

Cowboy Town at A Famosa, Melaka

Hari Sabtu hr tu kitorng telah menjejakkan kaki ke Cowboy Town. Kitorng beli tiket masa g Matta Fair bulan 8 hari tu. Kitorng dpt murah. Seorang RM20. Kalau biasa harga lebih kurang RM38. Jimat banyak. Kitorng beli 4 tiket. Nak bwk mak jenjalan. Tp kebetullan plak Ijat cuti semester, so bawaklah die skali. Kitorng bayar untuk Aiman jer lah dalam RM25 coz kanak-kanak. Kitorng sampai lebih kurang kul 6 lebih. MEmang Cowboy Town tu diorng buat mula kul 6 ptg sampai kul 12 tgh mlm. Kitorng duduk sana sampai kul 10 lebih. Kes malas nyer hal. Den tepek gambar jerlah beserta description.... hehehehe



Berjalan sakan beb
Kitorng naik train. Keliling Cowboy Town ni. Sorang kene bayar RM2.

Musical Animal Show. Syokkkkkk.....

Aiman yang melalak nak cermin mata yang ada lampu-lampu. Sebenarnyer saya dh belikan kipas yang berlampu untuk die(die yang nak). Harga RM10. Anas pun dapat gak yang berlampu tue. Pastu nak cermin mata plak. Aiman biasalah kalau die tak dapat apa yang die nak memang melalaklah. Kalau takde beli apa2, blhlah den belikan. adus. Tp disebabkan wan nyer sayang bebenar ngan die, dapatlah jugak die cermin mata tu dengan ehsan drpd wan nyer.

Pertunjukkan bunga api di akhir persembahan Musical Animal Show. Syok habis. Memang lamalah. Bunga api pun banyak

Jalan-jalan di sekitar Cowboy Town

Saya, Aiman, Anas, Che Bibah aka mak den, Che Yusop dan Ijat.

Red Indian Show

 
Nama jer pegi Cowboy Town tp takde show pasal cowboy pun. Topi Cowboy banyaklah dijual. Kat dalam Cowboy Town tu memang ada permainan seperti bowling, fun fair. yang tu kene bayar lain plak. So, kalau sapa-sapa berhajat untuk ke Cowboy Town kene bwk duit poket lebih skit jika nak main fun fair. Dalam ni jugak ada 4D theater. yang tu bayaran nyer lagi mahal. Tak sure berapa. oklah itu jer nak cite psl Cowboy Town.

InsyaAllah, tahun depan Matta Fair bulan 3. Ke mana plak destinasi kite zche Yusof selepas ni? Kene fikirkan ni. nanti senang nak booking masa Matta Fair.... hehehehehehe. Berbaloi, memang berbaloi.......

Monday, October 17, 2011

Gambar-Gambar Kenangan di Sabah

Aktiviti Hari Pertama

Aktiviti Hari Kedua

Aktiviti Hari Ketiga

Aktiviti Hari Keempat

Saturday, October 15, 2011

Percutian Ke Sabah...... Hari Ke-4(9/10/2011)


Hari terakhir kitorng di Sabah. Malam tadi dh kemas separuh baju. Pagi-pagi bangun terus kemas baju. Susun dalam beg. Memang muatlah. Kitorng g sarapan pagi kul 8. Dh selesai sarapan pagi. Naik blik then terus amik beg pakaian semua. Dh janji ngan Che Duccan(Driver Ulang alik ke Airport) pukul 9.00 pagi. Ada satu tempat yang kitorng tak pegi lagi iaitu Pasar Gaya. Pasar ni dibuka pada hari Ahad. Sampai tengahari jer. So, Che Yusof minta Che Duccan berhentikan kitorng kat Pasar Gaya sekejap untuk last minute shopping. Die bagi masa kat kitorng 20 minit. So, kitorng apa lagi. Cepat2 lah membeli belah. Barang yang sempat kitorng beli ialah Beg selendang, Kain batik 2 helai, mainan Aiman, butang baju melayu(mutiara) ngan dompet. Pastu kitorng terus ke Airport. Flight pukul 10.55. Bye bye Sabah. Perjalanan mengmbil masa 2 jam 20 minit. Lama jugak. Kitorng di pick-up oleh Abg Zali sekeluarga. Terima Kasih. Kitorng terus ke Taman Kemuning(Rumah Mak Mertuaku).  Lebih kurang kul 4 lebih,  baru balik Kundur.


Alhamdulillah selesailah percutian kami. Percutian yang paling jauh untuk tahun ini.  Saya telah melancong di semua negeri di Malaysia. Syukur pada Allah. InsyaAllah, kitorng akan melancong lagi bagi merapatkan ukhwah keluarga di masa hadapan.

Friday, October 14, 2011

Percutian ke Sabah....... Hari ke-3(8/10/2011)


 Pagi-pagi buta lagi dah bangun. Nak kene breakfast cepat coz hr ni kitorng akan ke Kaki Gunung Kinabalu & Hot Spring. Perjalanan jauh. Lebih kurang 2 jam lebih. Memang tempt perlancongan kat Sabah ni jauh-jauh. So, kitorng breakfast kul 7 pagi. Biasalah Anas takut air. Penat suruh g mandi ngan aiman. Che Usop tolong mandikan diorng. Saya iron baju. So, cepat skitlah keje tu. Kali ni menu pagi tak brapa best. Menu wajib adalah ayam. Tp blhlah telan kat tekak. Tala jer lah. Kang lapar plak. Lepas breakfast tu kitorng naik bilik utk amik beg ngan keperluan lain coz kitorng akan sampai smula di hotel ni pada mlm hari. Pagi pegi, mlm baru balik. Kitorng dijemput oleh bas perlancongan. Mcm biasa. Hanya kitorng jer Rakyat Malaysia dan beragama Islam. Yang lain semua dr oversea. Kebanyakan org dr hong kong, korea, Australia. Tapi kali ni instructor adalah beragama Islam iaitu Che Ijan. Dalam perjalanan tu, Ijan ni bagitau psl tentatif program. Memang speakinglah. Yo lah dalam tue semua bangsa asing. Kitorng tak kisah die nak ckp bahasa apa. Alhamdulillah, kitorng fhm jer.  
  
Destinasi pertama yang kitorng singgah adalah di Pekan Nabalu. Pekan ni byk menjual cenderahati dan jugak tempat untuk tgk Puncak Gunung Kinabalu. Siap ada menara lagi tu. Kitorng berada di situ selama 20 minit jer. Sempatlah Che Yusof bersama anas n aiman bergambar di pemandangan puncak Gunung Kinabalu. Saya plak apa lagi shopping apa yang patut. Perempuan memang tak blh lari dengan shopping. Sempatlah sambar sehelai t-shirt sorang sehelai. Takdelah mahal sgt. Harga standard ler. Kitorng memang tak sempat dah nak shopping. Tu yang saya sambar kat Pekan Nabalu tu. 

Destinasi seterusnya kitorng sampai di Kaki Gunung Kinabalu. Kat sini kitorng pegi Taman Botani. Masuk hutan dengan bwk anas ngan Aiman. Bayangkan bwk budak2 kat dlm hutan. Aiman ngan Anas memang jalan kaki. Semangat sungguh budak-budak tu. Kitorng dibawa oleh Che Ijan beserta dengan penerangan psl tumbuh-tumbuhan tu skali. Memang byk tumbuh-tumbuhan tp kitorng pegi hanya beberapa sahaja. Tak larat nak pegi semua. Tu pun byk jugaklah tumbuh-tumbuhan yang pelik yang tak pernah tgk kat semenanjung cam periuk kera, orkid arnab dll. Lebih kurang 30 minit kat situ. Pastu kitorng naik bas smula untuk ke tempat lain. Tempohlah jugak Kundasang. Memang syoklah kalau tido kat sana. Suasana memang cm kat Cameron Highland. Macam2 sayur-sayuran segar jual kat tepi2 jalan. Kitorng tgk dari dalam bas. Tak singgah pun. 

Destinasi ke-3 adalah di Hot Spring dengan kata lain Kolam Air Panas. Sebelum masuk, kitorng makan di Restoran XXX. Saya tak nak cite panjang-panjang psl restoran ni. Biarlah rahsia kami 4 beranak. Hehehehe. Oklah. Kitorng dibawa masuk ke Kolam Air panas. Sebenarnye dalm kawasan Kolam Air Panas ni ada canopy walk (jambatan gantung). Kitorng nak cubelah jambatan gantung ni jugak.  Tiket semua diuruskan oleh tourism ni. Kitorng pegi jer. Nak naik canopy walk ni memang kene meredah hutan. Jauh jugak. Memula tu ingat saje nak jalan-jalan jer. Takdelah nak g sampai canopy walk. Jalan punyer jalan sambil Che Yusof dukung anas, rupe-rupenyer kitorng dh jauh perjalanan. Tinggal skit jer lagi nak sampai canopy walk. So, teruskan jugaklah. Ramailah yang nak pegi naik canopy walk tu wlaupun kene meredah hutan belantara. Sampai kat tmpt nak naik canopy walk tu ramailah plak. Berhimpit2. Badan dh berpeluh2. Jauh jugak beb. Gilir-gilir ngan che Yusof dukung anas. Aiman memang kuat berjalan. Die steady jer jalan meredah hutan tu. Memang mandapat pujian sungguh. Kitorng jer yang bwk anak. Yang lain semua org dewasa. Bila dh berhimpit-himpit tu anas apa lagi buat ragam. Die nak suh jalan. Dh berpeluh2. Adalah sekumpulan ni bagi kat kitorng jalan dulu kat canopy walk ni. Alhamdulillah, dapat awal. Menyeberang jambatan gantung sambil mendukung anas. Che Yusof plak mendukung Aiman. Memang adventure betul. Kat Semenanjung pun kitorng tak buat cmni. Memang pengalaman yang tidak dpt dilupakan. Panjang jugak jambatan gantung. Jambatan gantung yang terpanjang skali yang pernah kitorng naik. Dah selesai berjaya menghabiskan semua jambatan gantung, kitorng pun meneruskan perjalanan untuk ke check point penghabisan. Saya ingatkan bila dh habis jmbatan gantung, dh tek perlu jalan meredah hutan. Rupenyer sangkaan saya salah sama sekali. Kitorng terpaksa berjalan lagi meredah hutan dengan Che Yusof mendukung anas. Aiman paling kuat berjalan. Masa naik Canopy walk Aiman takut berjalan. Tp bila dh habis tu, die yang paling laju jalan mengalahkan saya sebb nak kejar kolam air panas. Tak lama lepas tu, kitorng pun sampailah tmpt yang mula2 masuk tadi ditunggu oleh Che Ijan(Instructor). Berjaya. Alhamdulillah.

Setelah berpeluh2 badan, Anas tak sabar-sabar nak mandi. Orang memang ramai masa tu. Kolam air panas ni di bahagi kepada 2 tempat. Satu tempat terbuka n satu tempat tertutup(bilik). Instructor tu ada bagitau. Kalau sapa2 nak free blh mandi di tempat terbuka. Kene kongsi kolam ngan orang lain. Tp kalau sapa2 nak mandi tempat tertutup kene bayar sendiri. Satu bilik RM15. So, Che Yusof booking satu bilik. Seronok betul Aiman ngan Anas mandi. Bilik tu takdelah besar sgt. Kecik jer. Ada satu bilik Mandi ngan 1 kolam. Berkubanglah budak 2 org tu. Che Yusof mandi dalam bilik mandi. Saya memang dh spare kan baju mandi ngan baju Che Yusof. So, bermandi-mandianlah diorng sepuas2nyer. Lebih kurang ½ jam lah diorng mandi. Dah selesai semua skali, kitorng pun keluar dr kolam air panas. Memang bas tu tunggu kitorng jer. Orang lain dh naik dh. Kitorng jer lambat. Tp lambat dalam 10 minit jer. Biasalah, diorng bwk budak besar. Kitorng bwk budak kecik.

Penat betul Anas ngan Aiman tp diorng seronok. Saya biasa jer. Perjalanan pulang mengambil masa 2 jam lebih jugak. Singgah sebentar di tempat kebun rafflesia. Kitorng tak turun. Kaki dh sakit beb. Tak larat nak jalan g kebun tu. Ada gak yang turun. Kene bayar. Tak ingt berapa dh. Lebih kurang 15 minit cmtu, kitorng meneruskan perjalanan balik. Semua nampak keletihan. Jalan bengkang-bengkok. Anas ngan Aiman tido. Kitorng sampai hotel lebih kurang kul 9 mlm.
Kitorng naik bilik. Mandi. Hantar beg semua. Then keluar smula untuk makan malam. Kitorng nak carik makanan seafood. Takdelah jauh kedai makan dr hotel. Tp kene jalan kaki jugak. Betis saya memang sakit. Ye lah dh lama tak jalan kaki jauh2 masa naik canopy walk tu. Bahana tul. Perut dh lapar. Terpaksa gagahkan kaki ni jugak. Malam tu kitorng makan Sotong Celup tepung, Udang goreng butter ngan Ikan masak Steam. Ikan Steam memang tak sodap langsung. Bau cm herba cino jer. Memang takde selera langsung. Tekak saya blh terima sotong ngan udang jer. Plan lepas makan nak jalan-jalan kat wisma merdeka. Saje-saje ronda utk kali ke-2. Sekalinyer Anas berak plak. Tak jadilah. Kitorng terus balik hotel. Tido dengan badan yang penat.

Percutian ke Sabah.... Hari Kedua (7/10/2011)


Hari kedua di Sabah. Solat subuh masuk kul 5 pagi. awal sungguh. Waktu syuruk pun awal. Kalau tgk kul 6 pagi dh terang cm kul 7 kat sini. kitorng nak habiskan shopping untuk yang terakhir pagi tu coz nak bt aktiviti lain plak utk hari seterusnya. mandikan budak2 ni then terus turun breakfast. Menu breakfast best jugak. Nasi kunyit bersantan + kurma ayam. Ni antara menu yang saya suke. Best jugak. Tp seperti biasa masakan nyer memang takde pedas. Dah selesai breakfast semua, kitorng jalan kaki ke pasar philipine. ulang balik shopping yang semalam. Kali ni dapat harga murah dr smlm. Saya hanya membeli untuk org lain tidak untuk diri sendiri. Takdelah minat sgt nak pakai mutiara. kalau emas, den laju jer.... hehehehehe.daatlah beli ole2 skit utk adik beradik ngan sepupu. sebagai tanda peringatan.......

Dah selesai membeli semua skali... Kitorng round kat sekitar kawasan.... kitorng g pasar buah-buahan, kerepek2 ngan wisma merdeka. Saje ronda2.. sebab dekat ngan hotel kitorng. takyah sewa teksi. Jalan kaki jer. Pastu kitorng pesi Suria Sabah. Jalan2 sambil beli makanan tghari. Lebih kurang kul 12 lebih kitorang balik hotel untuk bersiap2 mengikuti pakej yang kitorng amik.

Tempat lawatan yang pertama adalah di Probosis Monkey. Probosis Monkey ni terletak di KLIAS. Untuk ke sana kitorng naik bas yang disediakan. Kitorng adalah org pertama yang naik bas. Pastu g jemput org lain kat hotel lain. Tp percayalah. kitorng jer org Malaysia n Kitorng jer org Islam. hebat kan..... Kitorng join ngan org oversea terutama org kulit putih. Anas adalah org pertama yang cuak coz pertama kali naik bas... hahahahaha. Dalam bas, ada instructor. Die yang bagi detail tentatif program pada hari tu. Sampai kat Kg KLIAS tu kitorng kene jalan kaki untuk ke Jeti. Takde lah jauh sangat nak jalan kaki. Jalan nyer memang sempit.. hanya blh bawak motor jer. Tu yang kitrng kene jalan kaki. Tempat Jeti tu ada restoran. Memang disediakan khas untuk org2 yang nak tgk Probosis Monkey. Kitorng dipecahkan pada 2 group. Kitorng naik Bot kecik. group yang satu lagi, naik Kapal Besar. Kitorng diberi minum petang dulu. Menu air kopi, air teh, goreng pisang dan goreng keledek. Sedap jugak. Rangup. Dah selesai makan, kitorng pun diajak naik bot. Setiap org kene pakai baju keselamatan sebelum naik bot. Kitorng naik bot bersama org Jepun. 


Perjalanan kami dengan bot ni diketuai oleh Mr Kelly. So, sepanjang perjalanan menaiki bot tu kitorng disajikan dengan Probosis Monkey. Beza Probosis Monkey ngan Monkey adalah di hidungnye. Probosis Monkey mempunyai hidung yang panjang. Seronok. Kite kene cari kat mana probosis Monkey tu. dlm hutan. Kitorng memang tak turun. tgk dari dalam bot jer. Mata kene teranglah. Kiri kanan hutan belantara. Memang seronok. Lama jugaklah kitorng dalam bot tu. Anas dengan Aiman memang suke. Takde meragam. semangat diorng mencari probosis monkey tu. Hati saya masih memikirkan tempat kerja. Sempatlah jawab telefon dr dalam bot psl urusan keje. huhuhuhu.



Lebih kurang pukul 6 ptg, kitorng pun turun dr bot. Makan malam kat Restoran yang berdekatan dengan Jeti. Kat situ memang takde tmpt shopping. Jimat duit beb. So, makanlah apa yang ada. Tp menu nyer Ok lah. Blh diterima oleh tekak w'pun tak pedas. hehehe. Dah makan semua kitorng turun semula ke Jeti. Naik bot semula untuk tgk kunang-kunang plak. Sekejap jer lah. dalam 20 minit kitorng dalam bot. Pastu kitorng pun naik semula ke Jeti... Untuk pulang.........Kitorng sampai kat hotel smula lebih kurang kul 9 lebih.

Thursday, October 13, 2011

Percutian ke Sabah.... Hari Pertama (6/10/2011)

Rentetan drpd entry sebelum ini. Kitorng di ambil oleh egen ni utk check in ke hotel. Actually, kitorng dh amik pakej utk ke Sabah ni. Kitorng dapat masa g Matta Fair bulan 8 yang lalu. Disebabkan kitorng memang tak pernah g Sabah dan tak tau selok belok Sabah, so kitorng amik pakej untuk ke sana. Pakej ini tidak termasuk flight ticket. Semua skali RM1,400 termasuk hotel(4H3M), Probosis Monkey and Kaki Gunung Kinabalu & Hot Spring. Pakej ini jugak termasuk makan dan tiket. Kitorng dapat Gaya Centre Hotel. Hotel ni berdekatan dengan Suria Sabah. 


Setelah Check in hotel. Duduk sekejap. Then kitorng jalan kaki di sekitar Pasar Piliphine. Tak delah jauh sangat. tapi mengah jugak jalan kaki bwk budak-budak ni. Habis kitorng rondo2.... Target utama Mutiara lah.. Ye lah... kitorng dh takde masa nak membeli belah nanti. belilah skit.... Sebenarnyer kepala otak ni fikir psl keje. Takde lah nak kata relaks minda. Kerja melambak kat ofis. Tak blh nak elak dah. terpaksa tinggalkan jugak. Padahnyer, percutian ni jadi cm biasa jer... Fikiran still melayang kat ofis. Berbalik pada cite tadi... Sebelah membeli belah skit, kitorng pun makan  malam+ makan tghari. hehehe... Menu makanan laut. Kitorng amik sotong, udang ngan ikan bakar. Tak sempat nak snap gambar. Dah lapar sgt. Pastu kitorng pun berjalan pulang ke hotel. Masa tu jam lebih kurang kul 7 lebih. Kat sana waktu sembahyang memang cepat 1 jam. Kalau kat sana kul 6 dh masuk solat Maghrib. kul 7 dh mcm mlm dah... kalau kat sini, cm senja jer. tp kat sana cm dh kul 9 mlm. Malam tu kitorng lepak kat bilik. Sebab dh penat sgt.

Friday, October 7, 2011

Trip to Sabah...

Kitorng se family telah selamat sampai ke Sabah pada pukul 2.30 ptg smlm. Alhamdulillah semua berjalan lancar. Anas dan Aiman pun masih blh dikawal. Tiada kelakuan aneh yang dilakukan mereka berdua sepanjang perjalanan ke Sabah ini. oklah.... nak g shopping... mutiara.........

Thursday, September 29, 2011

Gelagat di Hari Raya

Gambar semasa raya pertama di rumah Senawang.


Gelagat anak-anak semasa pagi raya bersama sepupunya.


kes malas nak taip cite panjang-panjang... tepek gambo jer lah.....

Friday, September 23, 2011

Wednesday, September 14, 2011

Gambar Raya....

Saya nak tunjuk skit gambar raya kami sekeluarga... kitorng beraya di Senawang. Sebenarnyer turn raya kat kundur tp memandangkan ada beberapa perkara yang perlu disusun smula bagi memurnikan jadual raya untuk tahun depan, so kitorng beraya di Senawang. Lagi pun bukan jauh pun senawang ngan Kundur.... Dokek ajo.... Saya tunjuk gamabr raya ni dulu coz ini aje yang saya ada dalam simpanan. Gambar-gambar lain masih disimpan oleh Pak Usop. Belum di tranfer ke laptop saya.....

Nampak muka den cm tak cukup tido jer.....

Nanti saya sambung cerita raya di entry yang lain.....ok...

Tuesday, September 6, 2011

Malang Tak Berbau.... Bahagian 2

Sambungan entry sebelum ni pasal malang tak berbau..... bahagian 1 . Kitorng bertolak dr rumah dalam kul 6.00 ptg. Sampai sana kul 6.30 ptg tgh kak ani ngan kak jan tgh bersilat memasak kat dapur. Saya pun menolong diornglah. Pas kitorng dtg tu, Pakteh sekeluarga plak datang then Pak Tam sekeluarga datang. So, cukuplah korum untuk berbuka pd malm tu.

Pastu selesai semua makan. selesai semua soalt maghrib then bersiap2lah diorng ke masjid utk solat terawih. Janji malam ni b.ngah sekeluarga dan mak akan tido di rumah baru kitorng. So, tunggulah diorng balik masjid barulah balik rumah. Lebih kurang kul 10.00 cmtu, saya dh siap2 dh nak balik rumah baru. tunggu b.ngah makan plak.. Dalam pada tu, induk telefon kat mak bgtau rumah wan kene masuk pencuri. Ya Allah serius takut beb masa tu. Jam-jam tu jugak kitorng terus shoot balik kg. Tak jadi tido rumah baru.

Sampai kt kampung tgk orang ramai kat halaman rumah wan termasuklah polis. Sampai pukul 2 pagi lah bagi keterangan kat polis tu. polis tu amik cap jari pencuri tu skali. Dahstay sungguh die geledah bilik tido. Bilik Mira yang paling teruk kene geledah. Antara barang yang hilang adalah laptop, camera digital,cincin,gelang. semua tu milik mira(anak induk Milah). Sebenarnya barang yang hilang tu takdelah byk sangat tp trauma beb. Wan ckp seumur hidup die belum pernah pencuri masuk rumah tu.

Itulah kisah di bulan ramadhan yang sungguh mengayat hati kami sekeluarga. Pengajaran seumur hidup.

kembali ke pejabat semula... tp masih dalam mood raya


Hr ni first day aku memulakan keje setelah 1 minggu cuti hari raya. Adus, malasnyer nak g keje..... tahun ni memang raya sakan sungguh. Start satu hari raya sehingga lah hr ahad hari tu beraya sajo keje nyer kecuali hari Jumaat jer coz mak bt open house kat kundur. seronok pegi beraya secara berjemaah nie.

Semalam saya adalah cuti. semalam jugak g rumah senawang kemas-kemaskan rumah.... mop mana yang patut.. lap mana yang berabuk. depan rumah tu tgh bt perumahan lagi. tu yang berabuk tu. smlm jugak den suruh laki den gantung wall clock yang dibeli secara online. nanti den publish kat sini. malas nak upload gambor dr hp. gambar rayo plak ado dalam camera laki den lum transfer lagi.. sonang-sonang den publish... nak publish skali gambar di dalam rumah den...

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan selamat hari raya maaf zahir dan batin kepada semua yang menegnali diri ini.

terus letak gambo ic... hahahahaha

Wednesday, August 24, 2011

Koleksi Makanan : Ais Krim Goreng

Aiskrim Goreng


(Sumber Daripada http://dzanariah.blogspot.com/2010/12/aiskrim-goreng.html)


Bahan-bahan:
  • 10 keping roti putih
  • 5 scope aiskrim (apa2 perisa)
  • Plastik wrap ( untuk balut roti)
  • Minyak
  • Cara-cara:
    1. Lembabkan roti dengan air /saya gelek jer roti tu..
    2. Skopkan aiskrim ke atas roti.
    3. Tutupkan aiskrim dgn sekeping roti lagi.
    4. Tekan acuan telur yang bulat tu (hana guna acuan spt di atas) supaya roti terputus (Pastikan roti bercantum supaya aiskrim tidak meleleh keluar)./saya guna cawan plastik .. idea dari catlina..
    5. Balut dengan plastik pembalut dan simpan dalam frezeer selama 3jam atau semalaman - hana simpan semalaman
    6. Keluarkan dari tempat pembeku dan goreng dalam minyak yang panas hingga kuning keemasan. Jangan lama, paling kurang 1-2min sahaja tp pastikan minyak sudah betol2 panas.
Roti putih... digelek sedikit utk mendapatkan roti yg sederhana padat....
Letakan aiskrim pilihan... kebetulan ada 2 box aiskrim di peti ais.. sukenya...
aiskrim lava coklat
Tangkupkan kepingan roti tadi dengan kepingan roti lain di atas aiskrim ...lupa nk snap pic pulak.. lepas tu ambil lah cawan (sesuaikan dgn saiz roti) tekankan atas roti .. sehingga menjadi seperti di bawah..terus simpan dalam bahagian bhg dinginbeku peti ais..
Lebihan tepi2 roti tu jgn di buang.. hihihi.. boleh buat puding roti pulak lepas ni..
aiskrim roti yg telah siap.. saya dpt 12 keping.. simpan semalaman sebelum di goreng...
goreng dalam minyak yang panas.. sebaiknya bila minyak dah panas terus masukkan aiskrim ni dlm kuali.. balik2kan hingga kekuningan.. n siap boleh terus di makan...

Monday, August 22, 2011

Malang Tak Berbau.... Bahagian 1

Rancangan berbuka puasa secara beramai-ramai di rumah B.yo adalah satu pilihan yang bijak. Di situlah berkumpulnyer adik beradik, anak-beranak dan sepupu sepapat. Hanya Keluarga Pak Ndak dan Keluarga Pakcu jer yang takde. Yang lain semua ada. So, saya ,mak dan dibantu oleh induk serta Mira telah memasak sambal tempoyak cili api, ikan sembilang masak cili kering dan nagi goreng untuk dibawa ke rumah b.yo. Sebenarnya, cadangan berbuka puasa di rumah baru saya tapi apakan daya Koperasi Seri Nara mengadakan Majlis Sumbangan Hari Raya untuk warga emas dan Balu kepada ahlinya. So, mak terlibat sama lah. Majlis bermula pukul 2.30 ptg.

So, saya, induk n Mira siap2 bahan untuk masak. Tgh siap2 bahan tu, Saya tanyalah acik(Suami Induk) mana? Mira menjawab. Die kata pegi tgk b.long accident. Ya Allah berderau darah saya. Induk pun ceritalh. B.long accident kat highway yang dekat USIM,Nilai tu. Ketenyer remuk. Die accident seorang diri tanpa melibatkan kereta lain. Tapi B.long takde apa2. Alhamdulillah, kereta jer yang teruk. Kesian B.long. Die memang selalu sgt accident. Ms sambung degree kat ukm dulu, selalu die jatuh motor.

Sebenarnya b.long kene keje hari Sabtu tu buat kelas ganti coz raya nanti die dpt cuti seminggu. Selalu die pegi keje naik komuter ke Sg Buluh. Pada hari kejadian tu, die keje separuh hari. tu yang bawak kete Viva tu. cepat skit sampai rumah. Kejadian ni berlaku ms dalam perjalanan balik ke Seremban. Die ckp kerete tu berpusing. kebetullan plak hari hujan. Die tak dpt kawal stereng. Jaln licin dan mungkin jugak die bwk laju + mengantuk(die tak mengaku). Keretenya memang remuk betul bhgn depan tu coz langgar divider. Apa lagi panggil org bengkel lah untuk tarik. Nasib acik(Suami induk) ada tukang bantu. Sabrlah dugaan yang MAHA ESA. Tp kan b.long memang byk sgt dugaan dalam hidupnya. Semoga B.long dan Kak Ani tabah menghadapi dugaan hidup. Amin....

Ikuti sambungan entry ini di bahagian 2. Insiden yang belaku pada Wan Selamah. Semoga kite semua selalu berhati-hati dan berjaga terhadap keselamatan rumah kite kesan daripada apa yang berlaku terhadap wan Selamah.



Saturday, August 20, 2011

selamat pagi sabtu

saya nak testing update blog guna my ne
w handset Sony Ericsson xperia. testing 123.
pukul 7.30 pagi sy nak pegi pasar tani dengan my mum. aiman Dan anas tinggal kt rumah. ptg ni kitorang brkumpul adik beradik kt rumah byo utk berbuka puasa. then tido kt rumah kitorang Di senawang.


Friday, August 19, 2011

Wangi Setangi... Astro Oasis

Saya telah melayan cite wangi setangi di Astro Oasis lakonan Zami Ismail. CIte dh lama tp cukup menghayat hati. Permulaan cerita biasa saje.. tp bila dh tengah-tengah cerita, tetiba air mata jatuh satu per satu. makin lama makin laju... basah baju den. Wush memang sedih giler cite nyer. Pertama kali dalam sejarah den menangis sampai basah baju sebab tgk cite tv punyer pasal. Terharu betul pengarah yang buat cite nie... hehehehe...

Ceritanya memang meruntun hati nurani ni. Mana taknya, blh dihalau abg sendiri yang dh byk berkorban untuk dirinyer. Sampaikan abg tu sanggup tak kahwin demi menjaga adiknye. Die takut kalau die kahwin, bini die bt salah laku pada adik die. Sampai tahap cmtu sayangkan adik. Tp adik ni jenis yang tak kenang diuntung. Sebabkan tuduhan melulu tanpa usul periksa, sanggup dihalau abang yang dh tua dan sakit keluar dr rumah die. Ni semua gara-gara rancangan laki die yang memang nak abg ipar ni keluar dr rumah die. sbb senang nak bolot harta bini ni untuk buat judi.... panjang jugak ceritanyer.. hampir 2 jam. saya tgk sampai habis.

Saya menyelami cerita ni tu yang jadi sedih bangat tue. Byk pengajaran yang kite dpt dr cite ni. Ms saya menangis tu Aiman perasan. Die tnya napa ibu menangis. saya ckp saya sedih. Sya tanya die kalau ibu dan ayah dh tua sapa yang nak jaga ibu dan ayah. die ckp aiman akan jaga ibu dan ayah. Tersentuh sungguh pengakuan die tu. Semoga apa yang diungkapkan lahir dr hati dan sanubarinyer serta dikotakan bila kami dh tua nanti. Amin...




Thursday, August 18, 2011

Malam LailatulQadr

Rasulullah SAW bersabda,
”Barang siapa yang menghidupkan malam Lailatul Qadr dengan qiyamul Lail karena iman dan mengharap pahala dari Alalh, maka akan diampuni dosa-dosanya yang lain”
(HR Bukhari)

Lailatul Qadr dapat kita ketahui dari tanda-tandanya. Ahli hadits seperti Muslim, Ahmad, Abu Daud, dan Turmudzi meriwayatkan bahwa Rasulullah SAW pernah bersabda,

“Saat terjadi Lailatul Qadr, malam terasa jernih, terang, dan tenang. Cuaca Sejuk. Tidak terasa panas. Tidak terasa dingin. Dan pada pagi harinya matahari terbit dengan terang benderang tanpa tertutup satu awan.”

Semoga Allah SWT berkenan memberikan kita kemuliaan malam Qadr tersebut.

Wednesday, August 17, 2011

IKIMfm

Sekarng ni saya dh layan radio ikim. Setiap pagi jer mesti bukak channel ni sebagai peneman saya untuk pergi keje. Dulu saya selalu dengar sinarfm. Dengar celoteh Salleh Yaakub, Kril dan Kak Engku. Tp sejak 2 bulan yang lepas saya tukar channel ke ikim plak.

Radio IKIM ni saya dengar waktu pagi jer. Masuk jer kete. Start enjin. Pastu Sementara nak tunggu enjin panas, baca doa naik kenderaan dengan bismillah syifa. Then baru pasang radio ikim serta aircond. Pastu mulakan perjalanan. Biasanye ada zikir, mutiara kata, teka-teki, tazkirah. Best. Moga perjalanan saya ke tempat kerja sentiasa dirahmati Allah.

Sekarang ni saya amik WP1 iaitu punch-in pukul 7.30 and punch-out pukul 4.20. Saya akan gerak daripada rumah antara pukul 6.30- 6.45. Kalau lambat daripada ni memang kene pecutlah jawabnye. Setakat ni, Alhamdulillah kad saya belum merah lagi. Means sempatlah punch-in sebelum pukul 7.30. hehehe. Memandangkan saya masuk awal pagi, so saya dh miss motivasi pagi di radio IKIM. Coz rancangan tu dibuat pada pukul 7.30pg. Tp saya dapat dengar ceramah pagi tentang hadis-hadis nabi. Kire oklah. Ada gak usrah di pagi hari sebelum saya memulakan keje.

Jom kite tukar channel radio ke IKIM fm di frekuensi 102.7 untuk Negeri Sembilan. Kite jugak boleh dengar melalui online di laman web http://www.ikimfm.my

Aiman pandai berbahasa Cina Skit-Skit

Alhamdulillah, Aiman dh pandai ckp bahasa cina skit2. Tak byklah. tp dapat jugaklah die ckp cina. Malam hari tu semangat sungguh die cakap bahasa cina. dapat perkataan tertentu lah mcm bas, lori, kete dll. Seronok betul dengar die ckp cina. tp tak dapatlah dipastikan sama ada apa yang die ckp tu betul ke idak coz omak eh memang tak pandai bahasa cino.. hahaha.


Ni gambar Aiman masa usia 1 tahun lebih. Makin besar makin berubah mukanya.


Terima kasih pada Teacher-teacher di Tadika Era Kreatif kerna mewujudkan bahasa cina dalam sukatan pelajaran nyer. Diharapkan Bahasa Cina ini akan dikekalkan pembelajaran di TEK tanpa menepikan bahasa-bahasa lain.

Diharapkan Aiman dapat meneruskan minat belajar Bahasa Cina ini sehingga pandai. Aiman ni jenis suke mencuba bende-bende baru dan die suke berkawan dengan budak-budak besar. Itulah Aiman.

Monday, August 15, 2011

Matta Fair Ogos 2011

Dahsyat-dahsyat. Bulan puasa ni aku ngan che usop telah mencemarkan diri berada di Matta Fair PWTC semalam. Semata-mata untuk mencari pakej yang menarik untuk kitorng melancong. Tiket flight memang kitorng dh tempah 2 bulan lepas... Naik Airasia jer.. Masa die buat promosi hr tu. Alhamdulillah, murahlah jugak. Tp nanti sy citelah ke mana destinasi kami yerk... InsyaAllah kami akan melancong pada bulan 10/2011. Harap2 lah takde perkara yang urgent berlaku yg menyebabkan kitorng kene cancel trip ni. Kitorng dh booking travel agent smlm. Agak menarik tempt yang di propose oleh agen tu. Wait n See.


Dalam pada mencari travel agen tu byklah flyers yang kami dapat ke destinasi pelancongan dalam dan luar negeri. Kami telah tertarik untuk memilih Cowboy Town di Melaka. Kitorng Rm20 per person. So, beli 4 tiket untuk kami, aiman dan mak. Anas memang tak kene bayar. Valid sampai 31/12/2011. Kitorng berani beli yang dekat-dekat jer utk bawak mak. Destinasi yang jauh2 tak berani nak booking takut tak pegi terutama skali langkawi. Memang dh lama nak bwk mak utk kali-2 tp tak berkesempatan.

Itu jer lah kisah pasal Matta fair Ogos 2011